A1 leidt geflatteerde nederlaag in Vlaardingen

Neptunus-Schiebroek de lof, Deltasport de punten.

Als je als buitenstaander naar de einduitslag (7-3) kijkt op Voetbal.nl, dan zou je niet denken dat het een gelijkwaardige wedstrijd was. Beide teams kregen (ongeveer) 10 kansen. Neptunus-Schiebroek was voetballend beter, maar krijgt geen loon naar werken.

Na opnieuw een goede trainingsweek met een grote opkomst was er voldoende vertrouwen voor de wedstrijd bij Deltasport. De aanloop in Vlaardingen verliep rommelig. Op het kunstgras waar we om 14.45 uur moesten spelen, begon om 14.15 uur nog een tweede helft van een Veteranen wedstrijd. We verkasten daarom naar het grasveld aan de andere kant voor de warming-up. Om 14.45 uur stond echter ineens Deltasport A1 klaar om af te trappen op het kunstgras. Hierdoor verliep de aanloop erg onrustig. Op het kunstgras zagen we de ‘reuzen’ van de thuisploeg. Psychologisch stonden we 1-0 achter, al voordat er ook maar één bal getrapt was.

Op het moment dat de wedstrijd eenmaal begon, bleek dat het vanmiddag echt wel mogelijk zou zijn tegen deze tegenstander. We combineerden vooruit en bleven rustig aan de bal op veel momenten. Het middenveld met Bas de Jong, Lennart Harreman en Amar Mahmood stond goed en had controle over de wedstrijd. Fabian Visser ging na 10 minuten op avontuur en passeerde zijn tegenstander. Onreglementair werd hij naar de grond gewerkt, maar de leidsman… wuifde… niets aan de hand. Na een klein kwartier spelen kwam de thuisploeg er een keer uit. Vanuit de onmogelijke hoek schoot de rechtsbuiten de bal op doel. Normaal gesproken geen enkel probleem voor doelman Jesse Swagemakers, maar ditmaal… het zondagse zaterdagmiddag schot ging het doel in, 1-0. Zuur om zo tegen een achterstand aan te moeten kijken. Met veel moed ging Neptunus-Schiebroek op zoek naar de gelijkmaker, maar Bas de Jong kwam een teenlengte te kort om de assist van Vincent Veldhuizen in het lege doel te werken.

Deltasport kon niets anders dan de lange bal naar voren spelen en hopen op de boomlange spits voorin. Wessel Vis had daardoor als voorstopper een zware middag. Halverwege de eerste helft kwam er twee keer zo’n lange bal richting de spits. Via een snelle counter kreeg hij de bal ook tweemaal terug. De eerste maal op randje van buitenspel afgevlagd en gefloten, maar de tweede keer kopte hij de voorzet via de binnenkant van de paal het doel in, 2-0. Twee ‘kansen’, twee doelpunten. Neptunus-Schiebroek dat inmiddels wel gewend is aan een achterstand raapte zichzelf bijeen en ging door met voetballen. Een paar minuten na het tweede Vlaardingse doelpunt kwam de bal in bezit van Jesse. Hij had windje mee, maar de trap was perfect. De bal belandde precies in de twijfelzone tussen verdediging en doelman. Bas Posner was er snel bij en bereikte met zijn snelheid de bal eerder dan de keeper van Deltasport, die ook nog volledig mis taste. In het lege doel maakte Bas de aansluitingstreffer, 2-1.

De motivatie en het geloof groeiden bij Neptunus-Schiebroek. Wouter Jansen kwam met veel lengte voor nog meer oorlog zorgen in de defensie van Deltasport en verving Vincent Veldhuizen. Ruim tien minuten voor rust draaide Fabian weg bij zijn tegenstander en werd weer onderuit gehaald. Ditmaal gaf de scheidsrechter wel de vrije trap. Net buiten de zestienmeter op een heerlijke plek. Amar ging achter de bal staan. De doelman plaatste de muur, maar precies zo dat hij de bal niet meer zag. De vrije trap van Amar was goed genomen, hard en toch geplaatst. De doelman, die de bal dus laat zag aankomen, zat er nog wel aan, maar de schitterende gelijkmaker was een feit, 2-2. Als een vliegtuig a la Van Beek vloog hij weg omringd door teamgenoten. Genieten! Na afloop werd besproken of het nou een Pirlo of Knockle bal was van Amar. De eindconclusie: Het was een Pirlo bal!

Fabian kon niet meer verder en liet zich vervangen door Vincent. Vlak voor rust was het juist hij, Vincent, die dé kans kreeg op een voorsprong. De voorzet was goed van Bas Posner. Vincent kwam goed inlopen en kopte de bal, ook goed, tegendraads richting het doel, maar helaas ging de kopbal naast het Vlaardingse doel. Hierdoor gingen we de rust in met een 2-2 gelijke stand. In de kleedkamer was het duidelijk: het kan wel vandaag. Als we zelfs met de backs Ties Verhagen en Jeroen Pröpper vooruit kunnen denken en voetballend de controle hebben over de wedstrijd, zijn we goed bezig en hebben we in een hele korte tijd al hele grote stappen gemaakt. Opdracht voor de tweede helft was duidelijk: niet overmoedig worden, doelpunten maken en vooral doelpunten voorkomen.

Precies de laatste opdracht ging meteen mis in de tweede helft. In de eerste vijf minuten na rust scoorde de thuisploeg tweemaal, 4-2. Laatste man Daan van Rooijen speelde een ongelukkige wedstrijd, het is niet zijn typewedstrijd, maar dat alleen was niet de oorzaak van de tegendoelpunten. We bleven het echter wel proberen, want we hadden al eerder vandaag twee doelpunten goed gemaakt. Een paar minuten na het laatste Deltasport doelpunt maakte Wouter opnieuw oorlog in de zestienmeter van de thuisploeg. Hierbij kwam de bal tegen de hand van een Vlaardingse verdediger. Ditmaal nam Bas de Jong plaats achter de bal. Bas had erop getraind en stapte vol vertrouwen met de bal onder zijn arm richting de elfmeter. Hij plaatste de bal terwijl de scheidsrechter de spelers buiten de zestienmeter stuurde. Even leek het doodstil op Sportpark Broekpolder toen Bas de aanloop nam. De doelman koos, te vroeg, de verkeerde hoek. Bas schoot de bal koelbloedig binnen, de aansluitingstreffer een feit, 4-3. Terwijl zijn teamgenoten de bal veroverden om de thuisploeg snel te laten aftrappen, liep Bas stoïcijns richting de eigen helft en dacht ‘we zijn er nog niet’.

En dat klopt, we waren er nog niet. We gingen met man en macht op zoek naar de verdiende gelijkmaker. Wouter, Vincent, Fabian en de ingevallen Lasse Rogie, allemaal kregen ze kansen. Grote kansen en kleinere, maar niet eentje ging erin. De ene na de andere scrimmage ontstond in de zestienmeter van de Vlaardingers. Een kwartier lang hadden we de thuisploeg in de tang, maar de gelijkmaker kwam er niet. De ongeschreven voetbalwetten treden dan in werking. Als je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander het. Het gebeurde ook vandaag. Met drie snelle counters wist de thuisploeg definitief afstand te nemen in de score. De eindstand: 7-3, geflatteerd.

De complimenten en de lof van de scheidsrechter en de trainer van de tegenstander was voor Neptunus-Schiebroek na afloop, maar de punten bleven op Sportpark Broekpolder voor Deltasport. Om te spreken met de woorden van de Belgische ex-prof Herman Helleputte: "Eigenlijk hebben we maar twee problemen. Wij scoren te weinig en de tegenstander scoort te veel.”

De komende week gaan we dus weer stappen proberen te maken op de training en het proces verder voort te zetten. Volgende week staat de altijd beladen Hazelaarweg derby op het programma. Nog nooit verloor trainer Wilko Poulie het duel op eigen veld van de buren. Volgende week gaan we die traditie voortzetten… Aftrap is om 12.15 uur.

Opstelling: Swagemakers; Pröpper, Van Rooijen, Vis, Verhagen; Harreman, De Jong, Mahmood (Visser ’65); Veldhuizen (Jansen ’26), Posner (Rogie ’45), Visser (Veldhuizen ’34).