Gunfactor en statistieken niet genoeg voor A1

Nederlaag in derby tegen hekkensluiter VOC.

Vele clubmensen zijn blij dat er, na een jaar zonder, weer een A1 elftal werd geformeerd. Die clubmensen volgen A1, weliswaar van afstand, maar wel wekelijks. De verhalen van de nieuwe trainer heeft er ook voor gezorgd dat de gunfactor rond het elftal tot grote hoogte is gestegen, maar de geluksfactor lijkt nog te ontbreken. De statistieken uit het verleden boden afgelopen zaterdag geen garantie voor een overwinning. Trainer Wilko Poulie verloor, tot nu, nooit op eigen veld in de Hazelaarweg derby van VOC.

Elke week heeft het team het gevoel: "er zat meer in vandaag”, dat was gevoel was ditmaal weer zo en het klopt ook, want er zat weer meer in. Terwijl de regen ons land definitief lijkt te hebben veroverd en vele amateurwedstrijden uit de regio werden afgelast kon de derby tegen VOC doorgang vinden op het kunstgras. De motivatie en het gevoel waren vooraf goed om, op de verjaardag van Ties Verhagen, de eerste overwinning te pakken tegen de hekkensluiter.

Twintig minuten lang golfde het spel op en neer en kregen de teams wat kleine kansjes. VOC zette, met enkele opgeroepen A1-spelers, wat aan en na een, eerst nog, afgeslagen bal, werd er hard ingeschoten. Rechtsback Friso van der Werf raakte de bal totaal verkeerd bij het wegwerken en werkte de bal in het eigen doel achter de verbouwereerde Jesse Swagemakers. Weer een ongelukkige openingstreffer. Gebeurde dat vorige week niet ook al… Tot aan de rust leek Neptunus-Schiebroek iets sterker te worden en kreeg met een vrije trap van Wouter Jansen ook een hele grote kans op de gelijkmaker. De doelman van de bezoekers had de grootste moeite en werkte de bal tot hoekschop. Eenmaal werd linksbuiten Ravi Rajcomar gezocht. Hij kwam goed achter zijn man vandaan en kopte uitstekend binnen, maar tot ieders verbazing ging de vlag omhoog voor buitenspel. De scheidsrechter nam het vlagsignaal over en keurde het doelpunt af.

Enkele minuten later hief linksback Jeroen Pröpper aan de andere zijde het buitenspel op en kon de A1 spits van VOC alleen door op Jesse en de 0-2 aantekenen. De rust brak aan en daarin was duidelijk dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. De wedstrijd was ook nog niet gespeeld. De basis taken moesten beter uitgevoerd worden en dat gebeurde ook lange tijd in de tweede helft.

Echter was het weer VOC dat als eerste scoorde. Een makkelijk verkregen vrije trap op randje zestienmeter dwarrelde het doel in bij de tweede paal, 0-3 achter. Ondanks de achterstand bleef de thuisploeg strijden en kon het eindelijk de combinatie vinden tussen de linies. Dat leverde een achteruit lopend VOC op. Opbouwend en goed combinerend kwam Neptunus-Schiebroek met veel geduld richting het vijandelijke doel. Na een hoekschop van Amar Mahmood werd de bal slecht weggewerkt door de VOC defensie. Wouter Jansen was er snel bij en schoot de bal met links hoog tegen de touwen, 1-3. Zes minuten later werd een nieuwe aanval door linksbuiten Ravi Rajcomar, die even daarvoor nog de lat raakte, goed voorgegeven en door de andere buitenspeler, Vincent Veldhuizen, keurig ingeschoten, 2-3.

De druk nam toe, alleen het veldspel werd minder bij de thuisploeg. Lasse Rogie raakte, met een scherpe voorzet, de paal. Meerdere mogelijkheden volgden, maar de gelijkmaker viel weer niet. Een kwartier voor tijd kwam VOC met een counter er snel uit en scoorde wel, 2-4. Bas de Jong scoorde daarna aan de andere kant, maar ook zijn doelpunt werd vanwege buitenspel afgekeurd. De motivatie daalde en daar maakten de bezoekers gebruik van. VOC scoorde opnieuw, 2-5. Wouter Jansen kon met een schot van afstand de score een nog iets beter aanzien geven, maar zelfs dat was Neptunus-Schiebroek niet gegund vanmiddag. De goede inzet werd door de doelman nog gekeerd.

Teleurgesteld droop de thuisploeg af naar de kleedkamer. De excuses richting trainer Wilko Poulie, maar statistieken zijn niet voor eeuwig en ik geef de moed niet op! Volgende week staat de wedstrijd tegen het sterker geachte AGE op het programma. Ondanks dat het moeilijke strijd zal worden moeten we niet de hoop opgeven. Als we al verloren dat veld ingaan, wordt het lastig om het tijdens de wedstrijd om te zetten. We moeten scherper beginnen en de bal niet gebruiken als speeltje, maar als wapen. Het is tenslotte het enige wapen. "Moeilijk betekent niet onmogelijk, moeilijk betekent alleen dat je ongelooflijk hard je best moet doen.”

Opstelling: Swagemakers; Van der Werf (Van Rooijen ’26), Jansen, Vis (Harreman ’77), Pröpper (Verhagen ’45); Rogie, Harreman (De Jong ’45), Öztürk (Mahmood ’45); Veldhuizen, Posner (Visser ’45) en Rajcomar.