A1 claimt Punt op wilskracht

Nummer 3 van de ranglijst blijft verbouwereerd achter.

Las U het vorige week? "De wedstrijd tegen het sterker geachte AGE”. Vanaf het moment dat de competitie indeling bekend was had A1 er een hard hoofd in, de wedstrijd tegen AGE. Afgelopen week durfde iemand nog te zeggen: "We mogen blij zijn als het geen 8-0 wordt”. Mede daardoor zorgde een A1 –sympathisant voor een extra motivatie: Pitchers bij –minimaal– een Punt.

Op vrijdagmiddag moest Vincent Veldhuizen zich helaas afmelden. Hij moest na dezelfde klachten als eerder een nachtje doorbrengen op de afdeling Cardiologie. De spelersgroep wenste hem sterkte en diverse doelpunten zouden worden opgedragen aan de aanvaller. Vincent, nogmaals sterkte!

Ook Friso van der Werf ontbrak vanwege ziekte. Leider John Jansen had een nieuwe opstelling bedacht op voordracht van één speler. Het normaal zo eensgezinde team zag er het nut niet van in. Op vrijdagavond werd de opstelling in elkaar gepuzzeld. Het tactisch grootmeesterschap leverde lopende de wedstrijd meer en meer opkomende backs en doorschuivende centrale verdedigers op. Na een uitstekende woensdagavond training was verder het advies om niet al verloren het veld op te gaan, positief denken. Tijdens de pasjes controle werd de tegenstander geanalyseerd door enkele spelers. Echt ontzag bleek niet nodig tegen de nummer 3 van de ranglijst. Ook niet voor de speler met negen achtereenvolgende klinkers in zijn achternaam…

Neptunus-Schiebroek startte enigszins zoekende naar de posities op het veld in de nieuwe opstelling. AGE dat teveel individueel de aanval zocht gaf de bezoekers alle tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Na het onwennige begin controleerde Neptunus-Schiebroek de wedstrijd. Twintig minuten lang hadden de bezoekers het betere van het spel. De backs Wessel Vis en Jeroen Pröpper kregen alle ruimte en vrijheid om mee op te komen. En afwisselend deden Ties Verhagen en Wouter Jansen hetzelfde onder regisserende leiding van laatste man Daan van Rooijen. Het aanvalsduo Bas Posner en Ravi Rajcomar zorgde voor veel gevaar op snelheid. Ravi was dichtbij een doelpunt toen hij alleen door kon op de stand-in doelman van AGE, maar zijn schot had niet de juiste richting voor een openingstreffer. De thuisploeg kon niet omgaan met het tactische spel. Tel daarbij op het hard werkende middenveld met Lasse Rogie, Mert Öztürk en de box-to-box middenvelder Bas de Jong en je hebt een gewoon een geweldig team staan met ook nog een sterke bankbezetting!

Na ongeveer 20 minuten spelen was Wouter Jansen dichtbij een doelpunt. Een goed genomen hoekschop werd door hem eveneens goed ingekopt, maar de doelman bracht redding. De hoekschoppen waren sowieso gevaarlijk. Even later ontstond er een scrimmage voor het doel, maar met veel moeite bleef AGE overeind. De openingstreffer hing in de lucht en die kwam er ook na een half uur spelen. Op het middenveld gaf Mert de bal mee aan Ravi. Net als een tiental minuten eerder was hij te snel voor zijn directe tegenstander. Ravi sneed naar binnen, zag en vond voor het doel de vrijgelaten Bas Posner. Bas vond de verre hoek in een snel uitgevoerde aanval en scoorde de meer dan verdiende openingstreffer, 0-1.

Neptunus-Schiebroek is niet gewend aan een voorsprong, althans niet in de competitiewedstrijden tot nu toe. Het werd tot aanhoudende scherpte gemaand. Vijf minuten na de openingstreffer was die scherpte er heel even niet. De bal kon diep worden gegeven op de snelle spits van de thuisploeg. In achtervolging 3 man, maar op het einde kon ook laatste man Daan de bal niet meer wegschieten. Doelman Jesse Swagemakers die nog nauwelijks wat te doen had gehad werd gepasseerd, 1-1.

AGE ging vervolgens op zoek naar de voorsprong en kwam er nu iets vaker uit en zorgde voor wat meer werk voor Jesse, die bij elke poging op de juiste plek stond. De thuisploeg moest op slag van rust met 10 man verder omdat een aanvaller een gele kaart ontving voor het wegschieten van de bal nadat hij voor buitenspel was afgevlagd en gefloten. Nog eenmaal ontstond er een scrimmage voor het doel van AGE. Wederom was er een goede hoekschop, maar voor het doel kreeg niemand de schoen op de juiste manier tegen de bal.

De rust brak aan met een gelijke stand. Iedereen had een dubbel gevoel. Enerzijds blij over het verloop van de eerste helft, anderzijds: er had (weer) meer ingezeten. Maar dat is "the story of our lives”, zoals coach John Jansen het verwoordde. Na enkele aanwijzingen en drie wissels leek het er toch op dat we er in de tweede helft echt iets van konden gaan maken, maar in de derde minuut na de pauze kreeg de thuisploeg hulp van de leidsman. De voorzet kwam van rechts en Ties kreeg de bal tegen de arm langs z’n lichaam. Erg makkelijk gegeven. Jesse kreeg nog een vingertop tegen de bal, maar onvoldoende om de strafschop te keren, 2-1. Een minuut na dat doelpunt kwam AGE, dat nog steeds met 10 man speelde, er opnieuw snel uit. De buitenspelval viel weer verkeerd en het volgende doelpunt volgde, 3-1.

Neptunus-Schiebroek dat inmiddels wel wat gewend is aan tegenslagen en een achterstand probeerde het goede spel van de eerste helft weer op te pakken. Dat lukte bij vlagen. De thuisploeg zat er nu feller op en kon met een aantal snelle counters er vaker uitkomen. Zelf waren we onrustig in balbezit. Alles ging te gehaast en dat leverde veel balverlies op, maar omdat het positioneel weer goed stond kon een grotere achterstand worden voorkomen. Regelmatig werd de ingevallen spits Fabian Visser gezocht, maar dat leverde niet helemaal het gewenste effect. De eveneens ingevallen Amar Mahmood kwam na bijna een uur spelen door op de linkerflank. De voorzet was goed en wie kwam daar bij de tweede paal ingelopen…rechtsback Wessel. Voordat een verdediger de bal kon wegwerken zette hij zijn voet tegen de bal en scoorde de aansluitingstreffer. Een doelpunt voor het eerst sinds mensenheugenis, maar wel een hele belangrijke, 3-2!

We waren weer helemaal terug in de wedstrijd. Een duel dat op werkelijke strijd en wilskracht bepaald zou worden. Een open wedstrijd was het ook geworden. Veel aanvallen over en weer. Amar probeerde het tweemaal van afstand. Hij had goed gezien dat de doelman vaak veel te ver voor zijn doel stond, maar beide pogingen leverde geen noemenswaardig gevaar, al was de tweede poging al beter dan de eerste. Bas de Jong was een kwartier voor tijd vogeltje vrij op het randje van de zestienmeter na een vermeende handsbal van een AGE’er binnen het strafschopgebied. De middenvelder had echter teveel tijd nodig om de bal te controleren. In de slotfase nam de spanning toe, de achterstand was er nog steeds. Jesse hield ons met een geweldige redding in de wedstrijd en vervolgens ging Neptunus-Schiebroek met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. Ravi werd terug ingebracht en Wouter werd de derde spits.

Als Wouter na 90 minuten had geweten hoe vrij hij was in de zestienmeter, had dat een hele grote kans kunnen worden. Het langdurige tijdrekken van de thuisploeg leverde behoorlijk wat extra tijd op van de goedleidende scheidsrechter, die opnieuw geel trok voor AGE na commentaar op zijn leiding. In blessuretijd het ultieme moment. Een laatste uitstekende dieptepass van Lennart Harreman, die in de rust was ingevallen, op de snelle Bas Posner. Bas en de AGE doelman kwamen ongeveer gelijk aan bij de bal. Wie de bal nou tegen wie aanschoot is me ontgaan. Het enige wat belangrijk was is dat Bas de bal als laatste raakte en de bal het lege doel in vloog, 3-3! Wat een ongelooflijke ontlading. Eindelijk krijgt A1 het loon naar werken! Na het doelpunt was het snel tijd en zocht A1 tevreden de kleedkamer op.

Ja, de critici zullen zeggen: "maar er had meer ingezeten” en dat klopt, maar als je vooraf had mogen tekenen voor een gelijkspel, dan had elke speler die kans aangegrepen. Een gelijkspel tegen de nummer 3 van de competitie. Een uitstekende teamprestatie. De middenmoot in de competitie is groot, heel groot. Volgende week is A1 vrij van competitie verplichtingen, maar er zal doordeweeks nog wel een claim gelegd worden op de beloofde Pitchers. Op 6 december staat de thuiswedstrijd tegen CWO op de agenda. De Vlaardingers wonnen dit weekend hun eerste wedstrijd, 4-2 tegen BVCB. Als wij met dezelfde positieve instelling het veld ingaan als dit weekend tegen AGE, dan staan er na afloop wellicht weer Pitchers op tafel, maar dan voor drie punten… De aftrap aan de Hazelaarweg is op 6 december om 14.30 uur.

Johan Cruijff zei ooit: "Tactiek is niet je man uitschakelen of zo. Nee, het is weten waar je mee bezig bent”. Neptunus-Schiebroek voldeed vanmiddag aan die eis, maar vooral aan positiviteit en daar haal je energie uit, ook als trainer. "Positief denken leidt tot meer zelfvertrouwen en betere resultaten”(Hans van Breukelen).

Opstelling: Swagemakers; Vis, Verhagen, Van Rooijen, Jansen, Pröpper; Rogie (Harreman ’45), De Jong, Öztürk (Mahmood ’45); Posner en Rajcomar (Visser ’45 / Rajcomar ’80).