A1 heer en meester op eigen veld

Eerste overwinning, is er eentje die telt. Euforische stemming na afloop. De drank vloeit rijkelijk en dat was geen siroop.

Twee weken lang had Neptunus-Schiebroek A1 de tijd om zich voor te bereiden op het duel met CWO. De ploeg uit Vlaardingen pakte de eerste drie punten precies op het moment dat A1 een goed gelijkspel bewerkstelligde tegen AGE. Het team, dat alles toch al bekijkt vanaf de negatieve kant, zag een goed resultaat alsnog bijna een laatste plaats opleveren. Op een haar na was dat ook zo. BVCB scoorde echter minder doelpunten en dus stonden zij laatste.

De negatieve spiraal doorbreek je alleen met een overwinning die een toevoeging geeft aan het harde werken. Het is een kwestie van tijd als je de competitie begint met een nieuwe instelling. BVCB werd op een gelijkspel gehouden, maar vervolgens ging het mis tegen Deltasport en VOC. Een uitstekende wedstrijd tegen AGE leverde een verdiend punt op, maar ook daar had meer ingezeten. In de vijfde competitie wedstrijd was het eindelijk zo ver. Vanaf het gelijke spel tegen AGE voelde je het, het team geloofde er nu écht in. Thuis tegen CWO moest het gaan gebeuren.

Doelman Jesse Swagemakers kwam met het nieuws dat hij twee weken niet kon keepen vanwege een polsblessure. Het team dat wel wat gewend is aan tegenslagen, begon met speculeren over wie hem onder de lat moest vervangen. Diverse mogelijkheden passeerden de revue, maar de eerste optie bleef gehandhaafd door het doortastende optreden van leider John Jansen. Het vertrouwen ging uit naar aanvaller Fabian Visser. Op de Champions League avond kwam het team bijeen voor een teambuilding avond. Pitchers en pizza kwamen voorbij. Het was een bijdrage aan het doorbreken van die negatieve spiraal.

Zaterdagmiddag, 6 december, was het eindelijk zover. De wedstrijd tegen CWO staat op het punt van beginnen. Om 14.30 uur, in het kielzog van het eerste elftal, begint op het tweede veld de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Patrick Bendenia. Laatste man en aanvoerder Daan van Rooijen moest zich geblesseerd afmelden en ook aanvaller Vincent Veldhuizen ontbrak nog in de wedstrijdselectie. Omdat vice-aanvoerder Wouter Jansen op de reservebank begon werd Ravi Rajcomar aangewezen als captain. Ties Verhagen nam de laatste man positie over. Doelman Jesse begon in de punt van de aanval.

De doelman overrompelde de tegenstander in het eerste kwartier van de wedstrijd. Jesse, die op trainingen al had laten zien gevaarlijk voor het doel te kunnen zijn, was na zeven minuten de verdediging van de Vlaardingers te slim af. Amar Mahmood gaf een uitstekende dieptepass en zette daarmee Jesse 1-op-1 met de CWO doelman. Oog in oog bleef Jesse rustig en schoot de bal koelbloedig binnen, 1-0. Nog geen twee minuten later is het Lasse Rogie die Jesse naar de achterlijn stuurt. Als enige linksbenige speler binnen de selectie passeert hij op de achterlijn zijn directe tegenstander een geeft de bal met het fluwelen linkerbeen goed voor op de vrijstaande Amar. Hij bedenkt zich geen moment en schiet de bal heerlijk tegendraads tegen de touwen, 2-0!

Wat een geweldige start van de wedstrijd! Het overweldigende begin kon gewoonweg geen vervolg krijgen, want dan was het vandaag al heel snel beslist geweest. Veel duels werden uitgevochten op het middenveld, waar, naast Amar, Lennart Harreman en Mert Öztürk hard werkten voor de bepalende meters. De verdediging onder leiding van Ties was vandaag een onneembare vesting. Friso van der Werf, Wessel Vis, Ravi Rajcomar en Jeroen Pröpper, ze gaven geen centimeter prijs in het eerste half uur van de wedstrijd. De teleurstelling was dan ook groot toen de scheidsrechter een strafschop gaf na een uitstekende sliding van Jeroen. De snelle aanvaller van CWO ontsnapte heel even aan zijn aandacht, maar na een achtervolging van enkele meters greep de linksback goed in en speelde 100% de bal. Ook de aanvaller was verbaasd en liep lachend weg, de scheidsrechter was onverbiddelijk. Het eerste echte werk voor doelman Fabian kwam eraan. De strafschop werd genomen en Fabian ging naar de goede hoek, maar de bal slipte door zijn armen. Jammer voor hem, maar kwalijk konden we het hem natuurlijk niet nemen, 2-1. CWO kwam goedkoop aan de aansluitingstreffer en het team stak de doelman een hart onder de riem voor het vervolg.


Een gedeelte van de onneembare vesting. Ravi Rajcomar, Ties Verhagen en Wessel Vis.

Het laatste kwartier voor rust zakte de thuisploeg een beetje in en ontsnapte toen de CWO spits 1-op-1 met Fabian op randje van buitenspel werd afgevlagd en gefloten. Fabian hield met een aantal goede reddingen voor rust zijn doel verder schoon. Met die minimale voorsprong zocht Neptunus-Schiebroek halverwege de kleedkamer op. Dat het vanmiddag dan eindelijk kon gaan gebeuren, daar geloofde iedereen in, maar men wist ook dat we er nog niet waren.

De tweede helft begon nog moeizaam. Uit het niets krijgt de thuisploeg een strafschop, omdat invaller Wouter Jansen zou zijn vastgehouden. De andere invaller, Bas de Jong, eiste de bal op. Stoïcijns schoot de strafschoppen specialist de bal tegen de touwen, 3-1! Neptunus-Schiebroek wordt dan weer sterker, maar komt niet tot scoren. De derde invaller, Bas Posner, zorgt wel voor veel gevaar met snelheid en doortastende inzet. Aan de andere kant moet Wouter in de achtervolging op de snelle CWO aanvaller. Een overtreding was het deze keer, al ging de spits wel weer erg gemakkelijk naar de grond. Op aangeven van zijn assistent gaf de scheidsrechter een vrije trap in plaats van een tweede strafschop. Fabian voorkwam met een goede redding de aansluitingstreffer.

Mert moest vervolgens even uitblazen langs de kant en werd tijdelijk vervangen door Jesse. Na twintig minuten in de tweede helft zorgde dat voor de definitieve ommekeer. Wouter verdedigde uit en gaf de bal mee aan de snelle Jesse. Hij vond, de meegekomen, Ravi die de bal goed teruglegde op Amar. Na een goedlopende counter liet Amar ons vierde doelpunt aantekenen, 4-1. Professioneel speelde Neptunus-Schiebroek de wedstrijd uit, alsof het niet anders gewend is. Vijf minuten na zijn doelpunt kwam Amar opnieuw in balbezit. Hij passeerde zijn tegenstander in de zestienmeter en vond op het randje daarvan de vrijlopende Ravi. Bijna identiek aan het doelpunt vlak daarvoor schoot Ravi de bal in de verre hoek tegen de touwen, 5-1.

Een ongekende weelde voor het team dat na zoveel tegenslag nu ook echt een uitslag van betekenis wilde neerzetten. Een kwartier voor tijd kregen we een vrije trap rond de middenlijn. Wouter zag Lasse aan de andere kant van het veld helemaal vrij staan en nam de vrije trap snel. Lasse nam de bal aan en legde hem klaar voor zichzelf. Vanaf ongeveer 25 meter schoot hij de bal strak langs de paal binnen, 6-1, een schitterend doelpunt! Lasse, leeg gespeeld, liet zich meteen vervangen. Het slotakkoord was voor de verdedigers Ravi en Wouter. Een prachtig slotakkoord. Ravi nam de hoekschop en leverde deze perfect af op het hoofd van Wouter. Met een krachtige kopbal kopte Wouter de bal in de kruising bij de eerste paal, 7-1!

Jesse maakte plaats voor Mert en kreeg daarmee zijn verdiende publiekswissel. Wat een entree als veldspeler. In de laatste minuten werd er niet meer gescoord. Ties hield, ook met de goed spelende Bas de Jong aan zijn zijde, zijn verdediging op orde en voorkwam met een sterk optreden vele tegenaanvallen.


Ties Verhagen, tussen drie CWO aanvallers, de sterkste. De hele wedstrijd.

Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter was de ontlading groot, heel groot. Spelers vielen elkaar lachend in de armen. Het was natuurlijk een kwestie van tijd en nu was het eindelijk zover, de eerste competitie overwinning was een feit! In de kleedkamer gaf leider John Jansen de inleiding voor een klein feestje na afloop in de kantine. Een voorproefje op wat nog komen gaat. Als snel werd de voetbal.nl-app na afloop ingeschakeld om de uitslag tastbaar te zien worden. In de kantine fluisterde men maar over één ding. Niet de erbarmelijk slechte winst van het eerste elftal was het gesprek van de dag, maar de eerste overwinning van A1, daar sprak iedereen over. Nadat John de eerste twee Pitchers bracht, werd dat daarna nog eens dunnetjes over gedaan door de voorzitter, de penningmeester en de trainer. Spelers uit het eerste, tweede en vijfde kwamen het team feliciteren met de eerste overwinning. Meerdere boden hun hulp aan tijdens het aankomende feest dat het team organiseert. Zo snel is het team ingeburgerd binnen de club.

Na afloop werd er al toegeleefd naar de wedstrijd tegen koploper MSV’71 in Maassluis over twee weken. De belangrijkste boodschap voor die wedstrijd is: "geloof in je eigen kunnen”. En om alle mogelijkheden die het team heeft in deze competitie nog eens te benadrukken, in de bekercompetitie won dit CWO uit bij Deltasport (2-3). ’s Avonds vroegen de ouders van Lasse en Fabian zich af of ze dronken waren, toen ze vertelden dat ze hun wedstrijd die dag gewonnen hadden, de voetbal.nl-app draaide overuren. De spelers bekeken de uitslag nog heel vaak die avond. Het stond er echt: 7-1!

Opstelling: Visser; Van der Werf (Vis ’85), Vis (De Jong ’45), Verhagen, Rajcomar, Pröpper (Jansen ’45); Mahmood, Harreman, Öztürk (Swagemakers ’62 / Öztürk ’78); Swagemakers (Posner ’45) en Rogie (Pröpper ’75).


Terwijl Wouter Jansen er nog eentje inschenkt en Ties Verhagen tevreden op voetbal.nl de uitslag nog eens bekijkt, delen de overigen de eerste bitterballen.

Jesse Swagemakers toont zich een tevreden man. Een doelpunt, een assist, belangrijk bij het vierde doelpunt en een biertje na afloop.