A1 snakt naar de winterstop

Pijntjes, katers en wind spelbrekers.

Het, vanwege het bierfest uitgestelde, uitduel bij koploper MSV’71 werd op zaterdag 20 december de laatste wedstrijd voor de winterstop. Alsnog waren er katers en pijntjes. Blessures (vooraf alleen Fabian Visser), vakantie gangers (Daan van Rooijen en Ravi Rajcomar) en ziekte (Vincent Veldhuizen) zorgden ervoor dat John Jansen de beschikking had over 12 spelers. A1 snakt naar de winterstop, maar voordat dat zover was moest nog de uitwedstrijd tegen de ongeslagen koploper gespeeld worden. Vooraf dankte Jeroen Pröpper, regisseur van het bierfest, trainer Wilko Poulie voor zijn hulp tijdens dat feest, gaf een mooie fles Black Label cadeau en liet hem volledig flabbergasted achter. Een onverwachte geste. De onverwachte zijn het mooiste! Dat gebeurde zonder de aanwezigheid van Bas de Jong, Fabian Visser en Friso van der Werf. Eerstgenoemde had namelijk de toeristische route genomen naar Maassluis en was via Schipluiden nog altijd onderweg naar het complex van MSV’71.

Het was koud op het open complex van MSV’71 tijdens de warming-up, de gure wind stormde over het veld. Het zou een lastige strijd worden. Vandaag verdedigde Wouter Jansen het doel en werd daarmee de derde doelman van A1. Bas de Jong, nog ruim op tijd aanwezig voor de aftrap, werd als aanvoerder naar voren geschoven en moest kiezen voor het doel met wind tegen voor de eerste helft. Hij won de toss en dus draaiden de teams van speelhelft. Neptunus-Schiebroek moest vanaf meet af aan met de rug tegen de muur. Oftewel met man en macht voor het eigen doel en opruimen. Zeker in het begin van de wedstrijd ging het team niet goed om met zware omstandigheden (wind). Dat kwam het team na ruim 10 minuten op een 1-0 achterstand te staan. Het team trok ten strijde, waarbij de defensie het zwaar had, maar overeind bleef. Bas de Jong, Ties Verhagen en Wessel Vis deden wat ze moesten doen. Een rommelig duel werd het waarbij de ruimte beperkt was. De thuisploeg had het er zienderogen ook heel moeilijk mee.

Vlak voordat MSV’71 de leiding had genomen was de jarige Jesse Swagemakers er aan de andere kant al dichtbij geweest. Na een snelle counter was hij de defensie van de thuisploeg te slim (en te snel) af. Het schot zeilde echter over het doel. Halverwege de eerste helft kwam toch de gelijkmaker. Mert Öztürk verdedigde uit en gaf de bal mee aan Jeroen Pröpper die op kwam en vervolgens Jesse wegstuurde. Jesse was de verdediging opnieuw te snel af en gaf voor. Bas Posner, deze week ook jarig geweest, kwam goed voor zijn man en was de verdediger en de doelman, die mis taste, te slim af en scoorde de gelijkmaker, 1-1. Toch moet Neptunus-Schiebroek weer achteruit. De wind blies het team bijna letterlijk achteruit. Ook Lennart Harreman kreeg het middenveld niet onder controle. Het team lijkt toch stand te houden en het ziet er langzaamaan naar uit dat de rust gehaald gaat worden met een gelijke stand. Maar vijf minuten voor rust breekt de muur van het compact spelende Neptunus-Schiebroek, 2-1.

In de laatste minuut van de eerste helft wordt de bal vanaf ons middenveld diep gespeeld en komt Jesse terug lopen uit buitenspel positie. Bas Posner die geen buitenspel stond ging door, alleen op de doelman af. De grensrechter vlagde niet, maar de scheidsrechter besloot anders. Buitenspel… een cruciaal moment in de wedstrijd. Tijdens de rust rook men het bloed van de koploper. Iedereen geloofde in een stunt, maar het liep toch weer anders…

Amar Mahmood die in de rust was vervangen door Lasse Rogie mocht direct na rust weer het veld in voor de geblesseerde Bas de Jong. Een aderlating voor de ploeg, want hij was in de eerste helft heel belangrijk geweest voor het team. Neptunus-Schiebroek gaf in de eerste twintig minuten na rust veel te veel ruimte weg en stond positioneel niet zo goed als in de eerste helft. Persoonlijke duels werden verloren. MSV’71 scoort drie keer (5-1) en krijgt nog een hand vol hele grote kansen, maar doelman Wouter Jansen red een aantal keer uitstekend en laat de aanvallers ‘schrikken’ waardoor er ook een paar grote kansen naast worden geschoten. De voorhoede van de koploper mag ook nog wel eens de buitenspelregel bijspijkeren, want ze stonden regelmatig strafbaar buitenspel. De leidsman nam (uiteindelijk) elk vlagsignaal over en dat was terecht (zegt de vlaggenist).

Ondertussen had coach John Jansen het druk met wisselen, na Bas de Jong konden achtereenvolgens ook Friso en Jesse niet de volle speelminuten afmaken met pijntjes. Fabian Visser, bijgeleerd tijdens eigen fysio behandelingen, trad op als verzorger en lapte de spelers weer op met behulp van de magische krachten in de jas van Amar…

Het slotakkoord kwam een kwartier voor tijd wel weer van de bezoekers. Eerst komt linksback Jeroen sterk mee op en worstelt zich door de defensie van MSV’71. Als hij dan uiteindelijk doorheen is, fluit de scheidsrechter voor een overtreding. Voordeel! De vrije trap van Amar gaat vervolgens over het doel. Even later wordt Jesse weggestuurd op randje van buitenspel, maar hij mag door en geeft voor. Bas Posner is er weer bij en scoort, 5-2. Al had het doelpunt veel weg van buitenspel gaf ook de doelpuntenmaker toe na afloop. De ongeïnspireerde koploper gaf geen doelpunten meer weg, maar scoorde zelf ook niet meer.

De winterstop breekt aan met een 5-2 nederlaag en wederom zeggen we na afloop: Er had meer ingezeten. We slikken te makkelijk tegendoelpunten. Het is nu zaak om te herstellen. Na de winterstop pakken we op waar we zijn gebleven. Jesse zal naar alle waarschijnlijkheid zijn plek onder de lat weer innemen bij de hervatting van de competitie en als we compleet ten strijde kunnen gaan dan gaan we nog veel punten pakken in 2015. We moeten vooral, nog steeds, veel meer vertrouwen hebben in het eigen kunnen. Na de feestdagen speelt A1 eerst, als hoogste jeugdteam, de traditionele nieuwjaarswedstrijd tegen de vrijwilligers op 3 januari. Daarna worden de trainingen hervat op 12 januari en staat op 17 januari de thuiswedstrijd tegen het eveneens ongeslagen MVV’27 gepland, aftrap om 14.00 uur.

Opstelling*: Jansen; Van der Werf, Vis, Verhagen, De Jong, Pröpper; Mahmood (Rogie ’45), Harreman, Öztürk; Posner en Swagemakers.

* De vele wissels in de tweede helft waren niet bij te houden.

ps. Op 31 december verschijnt op www.ditis-voetbal.nlen op www.Facebook.com/ditisvoetbal139, de traditionele terugblik over het kalenderjaar 2014. Uiteraard is hier ook voor A1 een plekje in gereserveerd.