A1 een helft te laat uit winterslaap

De scherpte ontbrak, het leek een winterdepressie. Gevolg: een niet meer in te halen achterstand.

Neptunus-Schiebroek moest de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe jaar op eigen veld aantreden tegen die andere ongeslagen koploper. Voor de winterstop werd er in een stormachtig duel verloren bij MSV’71. Na de traditionele nieuwjaarswedstrijd tegen de vrijwilligers, alwaar John Jansen het doel verdedigde, werd er door omstandigheden weinig getraind door de thuisploeg, maar die wedstrijd en vooral de tweede helft daarvan had toch voldoende hoop gegeven voor het vervolg van de competitie. Dankzij doelpunten van Lasse Rogie, Ravi Rajcomar en Ties Verhagen werd een 0-1 achterstand omgeboden in een 3-1 overwinning.

De tegenstander, MVV’27, van vanmiddag was al om 13.00 uur volledig gesetteld in de toegewezen kleedkamer, zonder dat er ook maar één speler van Neptunus-Schiebroek aanwezig was. Vervolgens maakten een aantal daarvan ook niet echt een uitgeslapen indruk. Dat was terug te zien in de eerste helft. De thuisploeg werd volledig overlopen. En ondanks die feiten had de wedstrijd er heel anders kunnen uitzien als Vincent Veldhuizen vlak na de, weer snel, opgelopen achterstand in een bijna leeg doel de gelijkmaker ingeschoten had. Na goed doorjagen op de (veel te) ver uitgekomen doelman van de tegenstander, veroverde hij de bal in de scrimmage die was ontstaan halverwege de vijandelijke helft. Vincent realiseerde zich echter niet de grote ruimte die hij had en schoot te snel met het linkerbeen waardoor de bal langs de verkeerde kant van de paal ging.

Een tweede mogelijkheid van Vincent en een moeilijke kans van Bas de Jong na een hoekschop leverden ook geen doelpunten op. De officiële rentree van doelman Jesse Swagemakers was er eentje met vallen en op staan vanmiddag. De normaal zo veelvuldig geprezen en betrouwbare goalie taste nu tweemaal bij een hoekschop half mis, gevolg: twee tegen doelpunten. De rest van de eerste helft was hij echter wel volledig bij de les en voorkwam hij, bij grote kansen van de bezoekers, zoals gewoonlijk erger voor het team. Daardoor bleef de achterstand bij rust beperkt tot 0-3.

Na een paar omzettingen en wissels kreeg de thuisploeg in de tweede helft ineens meer de overhand en zag midmid Wouter Jansen zijn uitstekende schot op de lat uiteen spatten. Dit tot teleurstelling van de vele supporters die, ondanks de ijzige kou, op het duel waren afgekomen. Men zag vanaf de tribune dat de thuisploeg sterker werd. De bezoekers konden slechts met twee counters nog iets betekenen. Hierin was het overigens wel weer erg gevaarlijk en voorkwam Jesse een grotere achterstand. Bij de thuisploeg bleven de grote kansen echter uit en had het ook niet echt de hulp van de scheidsrechter. Die ‘vergat’ namelijk minimaal geel te trekken bij hands van de doelman buiten de zestienmeter en een aanslag op de enkels van Vincent werd bestraft met ‘slechts’ een strafschop. Die uiteraard feilloos werd ingeschoten door specialist Bas de Jong.

Veel verder kwam de thuisploeg in het lange vervolg niet meer. Als eindconclusie moeten we wederom genoegen nemen met een goede tweede helft waarin Bas de Jong voor winst zorgde in dat tweede bedrijf vanaf elf meter. En dat de uiteindelijke einduitslag niet goed was, maar ook niet slecht mag duidelijk zijn. Men was er stil van na afloop in de kleedkamer, logisch want als men de eerste helft wat scherper was begonnen... Het was sowieso een stille wedstrijd volgens linksback Jeroen Pröpper. Je hoorde alleen de vogels fluiten…

Volgende week hoeven we pas ruim twee uur later aan de slag. Op het moment dat in de kantine de derde helft zal beginnen na de wedstrijd van het eerste elftal speelt A1 tegen VFC. Een tegenstander die dit weekend verrassend won bij MSV’71 (1-2). Aftrap om 16.15 uur.

Opstelling: Swagemakers; Vis, Verhagen, Van Rooijen (De Jong ’67), Rajcomar, Pröpper (Öztürk ’78); Öztürk (Harreman ’25), De Jong (Posner ’45), Mahmood; Posner (Jansen ’34) en Veldhuizen (Van Rooijen ’78).