A1 strijdvaardig ten onder

Na 90 minuten zonder punten, maar binnen 60 minuten uitgeroepen tot winnaar van de derde helft.

VFC was vanmiddag de tegenstander voor A1 aan de Hazelaarweg. Het toetje van een lange dag, de aanvangstijd: 16.15 uur, wat uiteindelijk 16.30 uur werd na afloop van de wedstrijd van het eerste elftal. De uitslagen van VFC spraken nog niet echt tot de verbeelding, ook al wonnen ze wel bijna al hun wedstrijden. Tot vorige week toen ze uit wonnen bij het nog ongeslagen MSV’71.

Neptunus-Schiebroek A1 dat nog altijd het geluk niet aan zijn zijde lijkt te krijgen bood vorige week een helft keurig tegenstand aan die andere ongeslagen koploper, MVV’27. Dat was niet genoeg voor een punt of meer. Een goed gemotiveerde thuisploeg begon vandaag zeker gelijkwaardig aan het duel met de Vlaardingse tegenstander, maar kreeg al na elf minuten een tegendoelpunt te verwerken na een door de bezoekers goed uitgespeelde counter, 0-1. De Vlaardingers kregen lopende de eerste helft iets meer de overhand in het veldspel, maar de grootste kansen waren voor de thuisploeg. Het aanvalsduo Bas Posner en Vincent Veldhuizen hield vier Vlaardingse verdedigers bezig, maar het doelpunt viel wederom aan de andere kant. Een diepe bal op een inlopende middenvelder werd niet goed verdedigd en dus volgde het tweede doelpunt, 0-2.

Drie minuten later en ongeveer 10 minuten voor de rust kreeg A1 eindelijk loon naar werken. Een, door Ravi Rajcomar, perfect genomen hoekschop belandde precies goed bij de inlopende Bas de Jong, die keurig inkopte, 1-2. Neptunus-Schiebroek dat voelde dat er nog meer te halen viel voor de rust trok ten aanval en kreeg waar het recht op had. Ondanks twee lastige verdedigers die op allerlei manieren probeerden hem van de bal te krijgen hield Bas Posner op de achterlijn balbezit. Hij behield het overzicht en legde de bal terug op de inlopende Ravi. Zijn krachtige schot van buiten de zestienmeter liet het net wederom bollen, 2-2!

In de rust, na één van de betere 45 minuten van het seizoen, was de belangrijkste boodschap: "Niet overmoedig raken”. De tweede helft werd echter een stuk minder van A1. VFC domineerde en had nu veel meer het veldoverwicht en ook het betere van het spel. Neptunus-Schiebroek had moeite met het goed combinerende middenveld van de bezoekers. Dat zorgde na een klein kwartier voor een nieuwe achterstand, 2-3. Vlak daarvoor had de thuisploeg op voorsprong kunnen komen als het iets meer geluk had gehad bij een indirecte vrije trap na een terugspeelbal. Wouter Jansen trof een VFC’er op zijn pad nadat Amar Mahmood de bal had klaargelegd. Neptunus-Schiebroek kon na de achterstand niet veel meer dan tegenhouden en loeren op een counter. Dat verdedigen ging vaak goed en anders was altijd doelman Jesse Swagemakers er nog of het vlagsignaal van grensrechter Thijs Kubben, die zich al aardig begint thuis te voelen aan de Hazelaarweg.

Het vierde Vlaardingse doelpunt hing al enige tijd in de lucht, maar viel een kwartier voor tijd dan toch iets te gemakkelijk. Een doorlopende middenvelder vond opnieuw een gaatje en tikte van dichtbij binnen, 2-4. In de slotfase ging het duel weer iets meer gelijk op en werd het op sommige momenten ook wat onvriendelijker in een vrij sportieve wedstrijd. Neptunus-Schiebroek komt er nu wat vaker uit, maar moet tot vier minuten voor het einde van de officiële speeltijd wachten op de aansluitingstreffer. Een diepe bal van achteruit op Vincent Veldhuizen levert een vlagsignaal op van de grensrechter, maar die heeft een speler aan de andere kant van het veld over het hoofd gezien en dus wordt er niet gefloten. Vincent mag door en lijkt op weg naar 3-4. Zijn schot komt echter via de onderkant van de lat weer uit het doel. Bas de Jong, net weer ingevallen, is samen met zijn tegenstander er snel bij. Over elkaar heen vallend beland de bal alsnog in het Vlaardingse doel, 3-4. Een minuut later moeten de bezoekers met 10 man verder als een grove charge op Ravi wordt bestraft met een gele kaart. In de extra tijd zoekt Neptunus-Schiebroek met man en macht naar de gelijkmaker en maakt het nog twee keer oorlog in de zestienmeter van de bezoekers. VFC houdt het hoofd koel en staat geen vierde tegentreffer meer toe.

De strijdvaardigheid mag worden geprezen, maar wat levert het op? De thuisploeg stond opnieuw (zonder punten) met lege handen. Het team had dan weliswaar verloren, maar bouwde na afloop samen met de overgebleven spelers van het vijfde elftal (dat ook had verloren) het grootste feestje van de dag. Der Alte Dessauer klonk als vanouds door de speakers van het clubhuis en de sponsors van het eerste elftal keken hun ogen uit. Dachten: hoe is dit nou mogelijk? En deden prompt mee en hezen ook hun stoelen in de lucht. Het leverde de A1-tafel nog een extra kan bier op… terwijl trainer Wilko Poulie door een zwalkende vijfde elftal speler (al vanaf 14.00 uur aan het bier) werd verteld: "hier doe je het uiteindelijk voor”. Verliezen en toch een beetje winnen noemen we dat. Het verzacht de nederlaag.

Volgende week gaat A1, als de weergoden ons de komende dagen gunstig gezind zijn, op bezoek bij HBSS in Schiedam dat net als Neptunus-Schiebroek pas vier punten heeft verzameld (het punt tegen AGE is vervallen nu die ploeg uit de competitie is gehaald). De Schiedammers wonnen echter wel vaker, maar kregen dan weer 3 punten in mindering vanwege het opstellen van een niet speelgerechtigde speler. Op Sportpark Harga wordt er om 15.30 uur afgetrapt.

Opstelling: Swagemakers; Vis (Öztürk ’45 / Posner ’75), Verhagen, Van Rooijen, Jansen, Pröpper (Van der Werf ’20); Rajcomar, De Jong (Harreman ’45), Mahmood; Posner (Visser ’45 / De Jong ‘81) en Veldhuizen.