Prima overwinning, niets op af te dingen

Rentree Bas Houtschilt na ruim 5 maanden blessureleed.

Neptunus-Schiebroek C1 heeft na het gelijke spel op eigen veld tegen Barendrecht normaal gesproken nog slechts een minimale kans voor de titel. De Barendrechters staan een straatlengte achter in punten, maar speelde evenzoveel minder wedstrijden. Omdat die concurrent pas de inhaalwedstrijden speelt als onze competitie erop zit, krijg je ook een ongelijke strijd. In de tussentijd is de opdracht simpel: zelf alles blijven winnen! "Je moet er toch niet aan denken dat áls ze nog punten verspelen, we dat zelf óók hebben gedaan”.

De spelersgroep had wel even een nieuwe prikkel nodig na het teleurstellende resultaat in dé belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Het trainersduo deed dat door ambitie uit te spreken en de spelers zelf verbeterpunten te laten noemen. Het waren een 14 tal mooie gespreken die stuk voor de stuk de moeite waard waren.

We werkten graag mee aan het verzoek van de ontvangende vereniging, het Vlaardingse CWO, om het duel een uur eerder dan oorspronkelijk gepland te spelen. Dat betekende echter wel vroeg verzamelen en om klokslag 9.00 uur aftrappen. De discipline mag wel wat beter en dus werden de laatkomers naar een bankplaats verwezen. Op de reserve bank nam ook plaats, Bas Houtschilt. Na ruim 5 maanden blessureleed (enkel en kuit) was hij na een korte trainingsperiode weer bij de wedstrijdselectie voor de eerste competitie minuten dit seizoen. Zijn laatste wedstrijd was immers op 18 oktober, toen we voor de beker in Zoetermeer tegen DSO speelden.

De coaches moesten wel puzzelen voor de basisopstelling en gaven de spelersgroep mee om vooral tegen dit soort tegenstanders de aangegeven ‘verbeterpunten’ te oefenen. Dat zorgde voor een moeizaam eerste kwartier in Vlaardingen. Iedereen was even op zoek naar de juiste combinatie, het leek onwennig. Na een kwartier spelen kwam de thuisploeg er gevaarlijk doorheen. De spits van CWO kon twee keer alleen op doelman Thijs Menke af. De eerste keer kwam Thijs uit, maar schoot de bal tegen Julian Heemskerk aan, die in de achtervolging was. Op de doellijn kon Julian een doelpunt voorkomen. De tweede keer kwam de doelman (vrijdag 14 geworden) weer zijn doel uit, verkleinde zijn doel uitstekend en weerde het gevaar. Twee minuten later counterden we snel richting het CWO doel en gaf uiteindelijk Tomas Visser de bal voor het doel. Op ongeveer 8 meter van het doel schoot Dennis Snoeck de bal tegendraads tegen de touwen, 0-1. Het laatste halve handje van de doelman was niet voldoende om de inzet nog te keren.

Het duel ging tot die tijd redelijk gelijk op, maar nu werden we steeds sterker. Vier minuten na de openingstreffer geeft aanvoerder Tom Houtschilt een diepe bal. De onderschepping smoort een nieuwe aanval, maar de verdediging gaat in de fout. Jordy Oudenalder neemt de bal over en schiet ons tweede doelpunt tegen de touwen, 0-2. Het veldoverwicht blijft voor ons, maar de grote kansen blijven uit. Na een blessurebehandeling van een CWO’er kregen we de bal terug, maar doelman Thijs verslikte zich in een polletje op het hobbelige veld. Gelukkig voor ons, maar vooral voor hemzelf werd het slechts een hoekschop. Thijs corrigeerde zijn ‘foutje’ een paar minuten later door wederom snel zijn doel te verlaten, zijn doel te verkleinen en een kansrijke CWO aanval te smoren.

Na de CWO uitbraken stelden we nog voor rust orde op zaken. Rechtsback Achraf el Bouzouiki kreeg op de rechterflank alle ruimte om een paar keer goed mee op te komen. De voorzet kwam bij het derde doelpunt van zijn voet. Tomas maakte het doelpunt, 0-3. Op zoek naar een pen op de reserve bank bij de zware delegatie moeders, miste coach Wilko Poulie op slag van rust het vierde doelpunt. Na een hoekschop schoot Julian Heemskerk de bal op het doel, maar was het een blauwhemd dat de bal in het eigen doel werkte, 0-4.

Halverwege prikkelden de coaches de spelersgroep waar dat nodig was. Er werden twee wissels toegepast, maar daardoor werd wel bijna de volledige opstelling aangepast. De tweede helft begon, een helft waarin de coaches rustig achterover konden leunen om te genieten van het gespeelde positiespel. Zo kon ook doelman Thijs dat doen, want in de tweede helft kwam de thuisploeg er letterlijk niet meer aan te pas. Als de bal al over de middenlijn kwam was dat om even wat meer ruimte te zoeken bij de doelman en weer opnieuw te kunnen beginnen. De spelers schoven de bal rustig van links naar rechts en vice versa. Er werd uitstekend omgegaan met het hobbelige veld, geconcentreerd gevoetbald en beheerst gezocht naar het ene gaatje bij de thuisploeg dat zich regelmatig met 10 man ingroef in de eigen zestienmeter.

Het beeld van de tweede helft: alle spelers van CWO ver terug op eigen helft.

Teamcaptain Tom vond het eerste gaatje na bijna tien minuten in de tweede helft, net daarvoor had hij als een kans gekregen met een vrije trap, maar dat leverde niet het gewenste resultaat. Hij gebruikte nu zijn sterkste eigenschappen om de defensie te slim af te zijn en gaf de keurige assist op de ingevallen spits, Sercan Alniak. De doelman kwam te laat en dus werd het een koud kunstje om de bal het lege doel in te werken, 0-5. Het werd eenrichtingsverkeer aan de kant waar de trouwe supporters zich hadden opgesteld. Een heel leger aan ouders, oma’s, opa’s en andere familieleden was op deze vroege en koude zaterdagochtend meegereisd naar Vlaardingen. Ze kregen waar ze recht op hadden: een prachtige wedstrijd van het eigen elftal! Helaas geen deken en koffie voor de moeders op de reservebank, maar dat zijn details… Langs de lijn, met alle supporters, mocht inmiddels Bas aan zijn warming-up gaan beginnen.

Twee maal drukte in de zestienmeter van CWO, dat zich beperkte tot tegenhouden.

Op het veld vond spelmaker Jayson Binda ondertussen de volgende ruimte in het zwakke CWO blok. Vanaf de linkerkant kreeg hij voldoende ruimte voor een voorzet en de aanval werd met een doelpunt beloond door Amado Cahuma, 0-6. De coaches brachten vlak na dat zesde doelpunt de lang verwachte wissel. Bas verving zijn broer Tom. Een applaus van supporters en medespelers volgde, een mooi moment. We zijn weer compleet! Een heerlijke en snel uitgevoerde aanval volgde, maar het doelpunt werd zo snel uitgevoerd dat het doelpunt van Amado vanwege buitenspel werd afgekeurd.

Bas Houtschilt keerde vandaag terug op het middenveld van Neptunus-Schiebroek C1.

Enkele kansen volgden waaronder een schot van Bas. Zijn schot miste jammer genoeg voldoende kracht om de doelman écht te verontrusten. Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal onderschepte, de wederom sterk spelende, Olivier Hermans de bal op het randje van de zestienmeter. De bal hing in de lucht, maar de technisch vaardige speler bedacht zich geen moment en schoot de bal met een halve volley heerlijk tegen de touwen, een prachtig doelpunt, 0-7!

In de laatste minuut kreeg de score een nog beter aanzien. Het was opnieuw Jayson die ruimte had, kreeg en er optimaal gebruik van maakte, ditmaal vanaf de rechterkant opkomend. De voorzet was weer goed en was het spits Sercan die afrondde, 0-8! De verdienste van de spelmaker op het middenveld. Een helft als voorstopper, een helft als centrale middenvelder. Twee assists en volledige controle. Is dat geen perfecte wedstrijd!? Een dik compleet is het wel waard, maar dat geld uiteraard voor het gehele team. De eerste competitie wedstrijd ‘de nul’ houden gaf ook doelman Thijs grote voldoening met een sterk optreden in de eerste helft. Hij trakteerde na afloop chips.

Er rest C1 nog drie wedstrijden, maar wel drie wedstrijden waarin de coaches er samen met de spelersgroep alles aan willen doen om Barendrecht niet al voortijdig de titel te geven en verder willen bouwen aan de toekomst. De tegenstander zodanig onze wil opleggen, in elke wedstrijd en op elk moment daarvan. Tegen CWO vandaag, waar Barendrecht gelijkspeelde, werd de volgende stap gezet in het proces. "De hand van de trainers” is duidelijk te zien sprak één van de trouwste volgers na afloop uit. Maar we gaan door, we zijn nog niet klaar…

De volgende wedstrijd is over twee weken (11 april) op eigen veld tegen hekkensluiter Soccer Boys C2. Het is de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, aftrap om 10.15 uur.

Opstelling: Menke; El Bouzouiki, Lamiri, Binda, Heemskerk; Oudenalder (Lachman ’35), Hermans, T. Houtschilt (B. Houtschilt ’52), Cahuma (Snoeck ’63); Snoeck (Alniak ’35) en Visser (Oudenalder ’63).