C1 overleeft XerxesDZB, letterlijk!

Schoppartij eindigt zonder fysieke- en wedstrijdpunten schade. Wie het laatst lacht, lacht het best. Drie punten in de knip.

Neptunus-Schiebroek C1 nadert, half april, het einde van de competitie. Voor de op één na laatste wedstrijd moest het team op bezoek bij XerxesDZB in Zevenkamp. De wekkers weerklonken al vroeg deze zaterdagochtend, aangezien er al om half negen gespeeld moest worden en dus al verzamelen om kwart over zeven. In het holst van de nacht! Maar Neptunus-Schiebroek C1 heeft al meerdere vroege wedstrijden moeten spelen en het team is dus wel wat gewend inmiddels.

De tegenstander van vandaag begon het seizoen nog goed, maar heeft dat niet kunnen voortzetten lopende het seizoen. Op eigen veld versloegen we de Blauw-Witten al met 5-1, met overigens veel commentaar van de bezoekende coach op de wedstrijdleiding. Coaches Ricardo Pors en Wilko Poulie verbazen zich wekelijks over de ‘bijzondere’ coaching bij de tegenstander, maar die van XerxesDZB slaat alles. Berekenend op het allerergste reisden we naar Sportpark Faas Wilkes, hun coach had namelijk gezegd dat hij zelf wel zou gaan fluiten… De vereniging zelf moet er ongetwijfeld anders over gedacht hebben en stelde een andere leidsman aan. Het duel werd gespeeld op het derde hobbelige grasveld, maar ook daar waren we op voorbereid. De afgelopen week trainden we al op ons eigen tweede veld, dat er ongeveer net zo (slecht) bij ligt.

Vanaf de allereerste minuut had de thuisploeg maar één opdracht: ons het voetballen onmogelijk maken zonder beperkingen, alles geoorloofd. De scheidsrechter, die niets zag in handsballen, ging hier verder niet in mee en floot op zich een prima wedstrijd en dus verkreeg aanvoerder Tom Houtschilt in de negende minuut de eerste vrije trap. Aan de linkerkant van het veld nam Dennis Snoeck plaats achter de bal en ondanks dat de bal lang onderweg was en de doelman de bal nog toucheerde, belandde de bal schitterend in de kruising, 0-1. Het tweede doelpunt viel snel daarna. Laatste man Karim Lamiri stond aan het begin van een schitterende aanval. De verdediger kwam mee op en gaf de bal goed voor op Jordy Oudenalder. Hij legde de bal terug op Sercan Alniak. Omdat er nog een verdediger tussenzat kreeg Sercan de bal niet helemaal goed op doel, maar via de carambole (binnenkant paal en onderkant lat) belandde de bal alsnog in het doel, 0-2. Een scrimmage in onze eigen doelmond leverde wel onrust, maar geen tegen doelpunt op.

Tot aan de rust werd er niet meer gescoord, maar (zoals gezegd) het voetbal werd ons onmogelijk gemaakt. Twee forse overtredingen op Tom werden weliswaar bestraft, maar niet met geel, waardoor de overtredingen gewoon door zouden gaan. Volgens de coach van de thuisploeg was er uiteraard niets aan de hand. Halverwege benadrukten we maar weer eens dat we ons niet moeten laten meeslepen en ons eigen spel proberen te blijven spelen. Ook als dat moeilijk is, tenslotte wie het laatst lacht, lacht het best…

De tweede helft begon moeizaam van onze kant. De thuisploeg liet een ander soort felheid zien (ze kunnen dus wel normaal voetballen). Dat druk zetten kostte ons een tegendoelpunt. We dachten er wellicht iets te makkelijk over. XerxesDZB maakte vlak na rust de aansluitingstreffer, 1-2. We stelden echter na de aftrap orde op zaken. Zonder dat er een Xerxaan tussen had gezeten kreeg Tomas Visser de bal aan de linkerkant aangespeeld. Hij passeerde zijn tegenstander en gaf goed voor. Tom was volledig vrijgelaten in de zestienmeter en zo’n kans moet je onze teamcaptain niet geven. Met een harde rake trap schoot hij de bal, onder de doelman door, binnen, 1-3!

We namen nu definitief afstand in de score. De voorzet kwam bij het vierde doelpunt opnieuw van de linkerkant, maar ditmaal was Tom de aangever. Bij de tweede paal stond Jordy goed opgesteld en scoorde met een ‘ouderwets’ puntertje, 1-4. Het vijfde doelpunt volgde alweer een minuutje later. Na een nieuwe overtreding op Tom scoorde Tomas een prachtig doelpunt met het linkerbeen, 1-5. Miscommunicatie in onze defensie leverde de bezoekers uiteindelijk een tweede doelpunt op (2-5). Dat was jammer, maar daarna gingen we door met doelpunten maken. Amado Cahuma kreeg de bal na iets meer dan een kwartier in bezit en legde die goed klaar voor Jordy. De buitenspeler krulde de bal op schitterende wijze bij de tweede paal tegen de touwen, 2-6!

Nu de thuisploeg definitief op een nederlaag af gaat wordt het steeds onvriendelijker op het veld. Tom overleeft letterlijke aanslagen van de gasten, maar blijft rustig. Als Tomas tien minuten voor tijd ons zevende doelpunt maakt (2-7), wordt er al bijna niet meer echt gevoetbald. De tegenstander bot viert de frustraties op de benen van onze spelers. Als we vijf minuten voor het eindsignaal opnieuw een vrije trap krijgen op de helft van de tegenstander neemt rechtsback Jay Lachman die snel en kan middenvelder Jayson Binda oplopen en de bal meegeven aan Dennis. Dennis, ingevallen als middenvelder, leek te ver naar buiten te worden gedwongen, maar nadat hij draaide om zijn eigen as schoot de bal bij de tweede paal alsnog schitterend binnen, 2-8!

In de slotfase kreeg Jayson nog een schop terwijl de bal al weg was en omdat hij daarop reageerde moesten beide spelers met geel naar de kant. In de laatste minuut werd er nog een Xerxaan met geel naar de kant gestuurd. Een nieuwe aanslag had ook met rood bestraft had kunnen worden. De scheidsrechter floot niet langer daarna, verstandig, voor het einde van de wedstrijd. Wij riepen het team naar de dug-out om even tot rust te komen en niet gemixt met de thuisploeg richting de kleedkamer te lopen. Neptunus-Schiebroek C1 kreeg de complimenten en dat was niet alleen voor het vertoonde spel in de tweede helft, maar vooral ook omdat het team rustig bleef en zichzelf in de hand hield. Chapeau!

Maandagavond spelen we de laatste competitiewedstrijd. Om 18.30 uur wordt er bij Hillegersberg afgetrapt voor een nieuwe derby. Concurrent Barendrecht maakte dit weekend ook bij Soccer Boys geen fout (2-6) en moet na maandag nog 3 wedstrijden inhalen op ons. NOCKralingen (uit), VOC (uit) en XerxesDZB (thuis), welke ploeg stunt er nog? Laten we zelf de competitie in ieder geval mooi afsluiten tegen Hillegersberg!

Opstelling: Menke; Lachman, Lamiri (Snoeck ’51), El Bouzouiki, Heemskerk (Binda ’35); Oudenalder, T. Houtschilt, B. Houtschilt (Alniak ’44), Snoeck (Visser ’25); Hermans en Alniak (Cahuma ’25).