C1 doet niet meer dan ‘plicht’ in derby

Twee momenten van inspanning genoeg voor zege tegen Hillegersberg.

Zoals al in het vorige verslag beschreven, het werd vanavond, maandag 20 april, de laatste wedstrijd van het seizoen voor Neptunus-Schiebroek C1. Het was heerlijk vertoeven op Sportpark Duivesteyn, een lekker lentezonnetje verwende de supporters. Dat was meteen ook de enige verwennerij voor de trouwe aanhang. Het voetbal was deze avond niet om aan te zien.

Neptunus-Schiebroek speelde het eerste half uur allerbelabberdst. De thuisploeg was een stuk feller en zou ons vanavond de overwinning niet cadeau gaan doen. Tomas Visser en Sercan Alniak kregen beide wel een kans, maar kwamen niet tot scoren. Doelman Thijs Menke voorkwam in deze fase ook een vroege achterstand door tweemaal goed op te treden. Excuses als "een lichte wedstrijdbal” of "het veld is slecht” mogen in deze fase van de competitie geen issue meer zijn. Toch werden ze gebruikt. Laatste man Karim Lamiri, die vorig seizoen, nog bij enkele spelers in het team zat, was de wanhoop nabij en coachte het team naar meer passie en strijd, maar het hielp niet.

Na bijna een half uur spelen werd de malaise compleet. Middenvelder Olivier Hermans probeerde de bal te verplaatsen naar de andere kant, maar raakte de bal totaal verkeerd waardoor rechtsback Jay Lachman ook in de problemen kwam. In een ultieme poging de bal weg te werken had ook hij geen controle over de bal en daarmee kwam doelman Thijs in het gedrang. De twijfel over wel of geen terugspeelbal was te groot. De Hillegersberg aanvaller kwam tussen Thijs en de bal en kopte zodoende de 1-0 tegen de touwen. "Hoe is het mogelijk?”, vroeg het coachingsduo zich hardop af.

De coaches grepen in en stuurde Tom Houtschilt naar voren, de punt van de aanval in. Karim startte 3 minuten voor rust een aanval en mocht ver komen. Hij gaf de bal mee aan Tom. De nieuwe spits maakte zich sterk en schoot de gelijkmaker tegen de touwen, 1-1. C1 gaf nu wat gas bij en kreeg een minuut later een inworp te nemen. Linksback Julian Heemskerk gooide de bal ver in, die vervolgens door iedereen gemist werd. Tom maakte dankbaar gebruik van de missers achterin bij Hillegersberg en scoorde zijn tweede doelpunt, binnen een minuut van 1-0 achter naar 1-2 voor. Vlak na de aftrap was het alweer raak. Hillegersberg dacht de bal achterin rustig te kunnen rondspelen, maar de terugspeelbal op de doelman leek helemaal nergens op. Dennis Snoeck profiteerde, omspeelde de doelman en scoorde ons derde doelpunt, 1-3.

Halverwege waren de coaches ondanks de voorsprong uiteraard allerminst tevreden, maar begrepen ook wel dat een maandagavond wedstrijd tegen Hillegersberg C2 niet voor voldoende inspiratie zorgt. Een aantal basis afspraken werden nog eens doorgenomen, waarna de tweede helft van start ging. Een tweede helft zonder laatste man Karim, waardoor Tom weer naar achteren werd gehaald.

De tweede helft deed wederom pijn aan de ogen. Hillegersberg kon niet beter en Neptunus-Schiebroek leek het allemaal wel best te vinden. Na ruim een kwartier zorgden de coaches voor een grote omzetting in het team. Diverse positiewisselingen volgden om Tom weer in de punt van de aanval te krijgen. Het hielp wederom. Achraf el Bouzouiki en Jay Lachman vormden nu het centrale verdedigingsduo. Dat was voor het eerst dit seizoen. Halverwege de tweede helft verkregen we een hoekschop, omdat de vaste nemers Jordy Oudenalder en Dennis Snoeck gewisseld waren, nam Olivier plaats achter de bal. Tom werd gehinderd in zijn poging koppend te scoren, maar omdat de bal bleef hangen en invaller Amado Cahuma hoger sprong dan de rest, maakte Amado alsnog koppend het doelpunt, 1-4.

Als Hillegersberg na de aftrap vervolgens denkt aan aanvallen, wordt de bal door ons onderschept en krijgt Tom de bal in de diepte aangespeeld. Veel sneller dan de gehele Hillegersberg defensie kan hij ongestoord op de doelman af. In de 1 tegen 1 situatie blijft hij het overzicht behouden en legt hij de bal breed op Tomas Visser. Tomas heeft twee pogingen nodig, maar scoort snel na het vierde doelpunt de vijfde, 1-5.

Dan is de wedstrijd definitief beslist, als ‘ie dat niet (vooraf) al was. Zo stond Neptunus-Schiebroek immers wel op het veld. We doen het vanavond wel even, men deed het ook en niet meer dan dat. Alleen de ‘plicht’ werd volbracht. Maar met nog ruim 10 minuten te spelen verwacht je toch nog wel iets meer van een team dat dit duel thuis nog met 12-1 wist te winnen, maar het zat er niet in vanavond. Wel een ideale wedstrijd voor Bas Houtschilt, hij speelde vandaag eindelijk weer een hele wedstrijd.

De goed leidende scheidsrechter John Jansen (tevens leider van Neptunus-Schiebroek A1), toonde Achraf zes minuten voor tijd volledig terecht een gele kaart voor een domme overtreding (vasthouden) op het middenveld, dat betekende einde wedstrijd voor hem (10 minuten naar de kant). Jayson Binda nam zelf het initiatief en vormde nu het centrale verdedigingsduo met Jay. Alhoewel ze goed speelden konden ze niet voorkomen dat er nog een tegentreffer geïncasseerd werd, 2-5. Tomas Visser had in de slotfase twee grote kansen om zijn doelpunten gemiddelde nog wat op te vijzelen, maar het vizier stond niet op scherp. Hij baalde er zichtbaar van en dat zegt dan wel weer iets over de mentaliteit. Dat zit wel goed.

Ondanks dat het dus pijn deed aan de ogen en het totaal allemaal niet flitsend was wat Neptunus-Schiebroek C1 vanavond liet zien, werd er dus wel weer een nieuwe overwinning geboekt en daarmee wordt concurrent Barendrecht op scherp gezet. Ook zij mogen nu geen enkele fout meer maken in de resterende drie wedstrijden die ze nog moeten inhalen. Voor ons zit de competitie erop. Het is nu wachten en hopen…

Opstelling: Menke; Lachman, T. Houtschilt, Lamiri (Cahuma ’35), Heemskerk; Oudenalder (Alniak ’52), Binda, B. Houtschilt, Snoeck (Visser ’52); Alniak (Hermans ’25) en Visser (El Bouzouiki ’25).