Volwassen jonkies winnen derde competitiewedstrijd

Spelersbus ingezet bij zonnig Vlaardings uitduel.

Voor het duel bij Victoria'04 in Vlaardingen bleken er op vrijdagavond niet voldoende auto's beschikbaar. Na wat heen en weer geapp en een crisis telefoontje tussen aanvoerder en coach, werd er een spelersbus(je) ingezet voor dit uitduel. Een uitwedstrijd, half oktober, de zon scheen en was het met 25 graden zeer aangenaam vertoeven, maar eigenlijk niet om te voetballen. Ruim op tijd arriveerde iedereen op Sportpark Broekpolder dat zich met vijf beschikbare velden toch uitgestorven deed aanzien. Onze spelersaantallen wisselden nogal in de uren voorafgaande aan de wedstrijd, na een batterij aan afmeldingen om uiteenlopende en bijzondere redenen (hier en daar) meldde Jurriaan zich dat hij alsnog kon meedoen aan de wedstrijd. Even later bleek Mendel zich te hebben verslapen. Maar met 15 man mochten we niet klagen. Alhoewel niet iedereen veel slaap uren had gehad, bij de één was dat echter beter zichtbaar dan bij de ander.

Al vanaf de warming-up dachten we te weten dat het geen moeilijke middag zou moeten gaan worden in Vlaardingen, maar we riepen de problemen vooral over ons zelf af. Wellicht was de gedachten van 'makkelijk' ons al vooraf vooruit gelopen. Het eerste half uur was niet om aan te zien en kwamen we ook nog met 1-0 achter te staan. Een lange bal werd verkeerd ingeschat, de spits profiteerde en maakte daarmee het eerste competitie doelpunt voor de thuisploeg. Ondertussen had Thijs ook nog een bal van de lijn gehaald. De eerste wissels concludeerden dat het anders moest en kon, na de diverse wissels liep het wat beter in het laatste kwartier van de eerste helft en zocht Neptunus-Schiebroek meer de aanval. Dat leverde in de slotfase van de eerste helft (en de extra tijd daarvan) een veelvoud aan hoekschoppen op. Aan de ene kant genomen door Willem en aan de andere door Jurriaan. De doelman van Victoria'04 was (met onder andere veel en snel uitkomen) al een plaaggeest gebleken voor Bob , Tim en Timber in de gehele eerste helft en was ook nu een sta in de weg voor invaller Gijs. Zelfs een perfect ingekopte bal werd uit de kruising gehaald, door ditmaal weliswaar een speler van de thuisploeg. Nadat de laatste hoekschop in de handen van de doelman was geƫindigd werd er voor rust gefloten. Even daarvoor dacht Gijs nog recht te hebben op een strafschop toen hij werd vastgehouden, maar een handsbal met de vastgehouden hand werd hem tegen gegeven.

In de rust was men duidelijk tegenover elkaar. Dit moest beter! Met een paar duidelijke woorden, maar met het respect over en weer gingen we de tweede helft aan om die punten mee naar huis te nemen. Vos kon halverwege helaas niet meer verder nadat hij in de eerste 45 minuten in de rug geraakt was. Al binnen de eerste vijf minuten na rust ging de doelman verder met zijn langzame spel voortzettingen en dat leverde enige irritaties op. In de tweede helft was Thijs op het middenveld gaan spelen en na een minuut of 8 van dit tweede deel van het tot dan toch vrij saaie schaakspel, kwam hij in balbezit en sloot zelf goed bij. Hij kreeg de bal terug van Gijs, net buiten de zestienmeter. Thijs nam aan, draaide door en krulde de bal heerlijk over de te ver voor zijn doel staande doelman, 1-1! Een doelpunt dat tot grote feest vreugde leidde voor de dug-out alwaar de oma en opa van Timber en de moeder van Tim als enige supporters van dichtbij het teamgevoel mochten meemaken. Na precies een kwartier en zeven minuten na de gelijkmaker mocht Willem alweer de zoveelste hoekschop nemen. Hij krulde de bal de zestienmeter in en vond bij de tweede paal Jesse. De laatste man, die als middenvelder deze wedstrijd begon, bracht de bal in de doelmond bij Gijs. De inval spits loste zijn belofte (minimaal 1 doelpunt) in en kopte de voorsprong binnen, 1-2!

Slechts enkele minuten later dacht Het Achtste opnieuw te scoren, maar Wolf werd onterecht teruggefloten uit buitenspelpositie. Als er behoorlijke overtredingen op Jurriaan en Wolf worden gemaakt treed de scheidsrechter gewoon normaal op, niets bijzonders. Maar de thuisploeg vond het nodig om de scheidsrechter, en zo bleek na afloop: (bovendien) een eigen medespeler, van meermaals commentaar te voorzien. De leidsman die daarvoor toch veel twijfelgevallen in het voordeel van de thuisploeg had besloten, meende - net als wij - dat Victoria'04 niets te klagen had en gaf achtereenvolgens twee spelers van de thuisploeg de gele kaart (= tien minuten naar de kant). Tegen 9 man hadden we het echter toch best lastig en leken we soms teveel te kiezen voor de 'mooie' oplossing in plaats van de meest effectieve. Nog voordat de tien minuten straftijd erop zaten had de volle bank van de gastheren besloten dat de tijd erop zat en er twee spelers ingezet, waarop de leidsman opnieuw - geƫrgerd - twee man eruit stuurde, voor een minuutje. Maar ja zo hoort het nou eenmaal en daar gaven de gemiddelde 40 plussers wel een 'goed' voorbeeld af aan ons jeugdige team. Volwassen?

Ondertussen hadden we van Victoria'04 nog nauwelijks iets te vrezen op enkele minimale pogingen na die doelman Houyu niet konden verontrusten. Echter bleef dat verschil van één doelpunt aan ons knagen. We probeerden het met nog een extra aanvaller, maar op een enkele goede aanval na lukt het niet het verlossende doelpunt te maken. Een zevental minuten voor het einde werd Tim, in buitenspelpositie, weggestuurd. De dienstdoende grensrechter hield de vlag omlaag en dus werd er doorgespeeld. Tim behield het overzicht, was niet zelfzuchtig en gunde de bal aan de meegelopen Gijs, die in een leeg doel scoorde, 1-3! De niet meegelopen grensrechter vlagde nu wel, omdat Gijs zich voor de bal zou hebben bevonden. De scheidsrechter wilde er niets van weten en keurde het doelpunt goed, het daarop aanhoudende commentaar was voor de scheidsrechter de druppel en hij maakte daarmee een voortijdig einde aan deze hele vage wedstrijd, waar de effectieve speeltijd tot een minimum beperkt was gebleven.

De, wel, volwassen jonkies van Neptunus-Schiebroek keerden desondanks tevreden (en kalm) terug in de kleedkamer met andermaal drie punten in de openingsfase van dit seizoen. Als een enkeling het woord 'titel' in de mond durft te nemen, dan is Stijn er als eerste bij om die aspiraties nog even in de koelkast te houden. Op de terugweg is de Noord ring van Rotterdam vastgelopen en moet ook het busje binnendoor langdurig stoppen en stilstaan. Met een vrij weekend voor de boeg geeft en gaf ons dat even de tijd om het spel te overpeinzen, maar vooral ook de tot nu 9 behaalde te koesteren en te gebruiken als leidraad naar de ontmoeting met Steeds Hooger over twee weken. De puntloze tegenstander is op de dag van het Oktoberfest om 12.00 uur de volgende opponent. Op naar alweer een mooie zaterdag...