Ode aan de drietand

Het Zesde overtuigend langs XerxesDZB in sportieve wedstrijd.

De thuiswedstrijd tegen XerxesDZB stond om meerdere redenen en vanaf verschillende momenten bij velen rood omcirkeld in de agenda. Als we de competitie starten met een thuisoverwinning op Nieuwerkerk en we vervolgens de uitslagen van alle wedstrijden zien in de daaropvolgende weken, dan weten we dat we vanaf 'Xerxes-thuis' een aantal toppers voor onze kiezen krijgen. Meteen was dat ook het gevaar tegen het laaggeklasseerde Ommoord, zoals we vorige week zagen (1-1). De wedstrijd die door doelman Jelle gemist zou worden door een tripje naar het Oekraïnse Kiev, samen met Wesley die deze week bekend maakte voorlopig bij het Zesde te gaan voetballen en het eerder aangeboden 'contract' daarmee te accepteren. De derde rode cirkel kwam deze week in de agenda van Mark, die na bijna een jaar blessureleed zijn rentree op de velden in een officiële wedstrijd zou gaan maken. Vorige week, toen er door omstandigheden geen volledig verslag was, maakte Matthijs al zijn rentree en zo lijkt #teamknie langzaam maar zeker uit de misère te kruipen.

De drietand (van Neptunus) staat als symbool voor soevereiniteit en daar werd vandaag eer aan gedaan. De drietand is ook (niet toevallig) het wapen van Oekraïne en staat als teken van het vroegere Kievse rijk. Souverein was Neptunus-Schiebroek 6 vanmiddag aan XerxesDZB. De oorspronkelijk zo gevreesde tegenstander na de wedstrijden van drie seizoenen geleden, maar er stond een geheel nieuwe zevende team vanuit Zevenkampse kringen. Omdat het programma op de Schiebroekse velden was uitgelopen begonnen we een kwartier later aan deze topper, maar niet voordat Jeroen de lijnen bladeren vrij gemaakt had. Wat ook door de gasten zeer gewaardeerd werd. In een gelijkopgaande openingsfase waarin de invallers, doelman Jesse en laatste man Leander een basisplaats kregen van de geblesseerde Sjoerd, was er al een veel heen en weer bewegende wedstrijd te zien. Een wedstrijd met veel strijd, maar wel met respect voor elkaar.

Na een kwartier werd de thuisploeg wat sterker en kreeg het de betere mogelijkheden. De wedstrijdverhoudingen werden even later ook in de score uitgedrukt. Op een assist van aanvoerder Jeffrey was het Pepijn die afrondde (1-0). Al met al toch een vrij snelle voorsprong en dat voetbalde lekker weg met veel rust over alle linies. Na een half uur spelen was het dan tijd voor de rentree van Mark. Koud in het veld gekomen werd hij door Dave van achteruit weggestuurd. Vrij gekomen voor de doelman was de doelpoging niet voldoende, maar in de rebound gaf hij de bal aan de vrijgelaten Marcel. Hij verdubbelde voorsprong in de wedstrijd (2-0). Tot aan de rust behield Neptunus-Schiebroek, met een sterk vlaggende Sjors, het overwicht, maar XerxesDZB gaf zich niet gewonnen. Het Zesde zwichtte echter niet voor de pogingen van de bezoekers met aan de zijde van het verdedigende blok Leander en Dave afwisselend; Matthijs, Michiel, Wessel en Jack.

In het begin van de tweede helft had Het Zesde moeite met de door coach Sjoerd aangebrachte wijzigingen. De bezoekers hadden daarbij gekozen om er zeker in de start van het tweede deel van de wedstrijd sterk van start te gaan. Even was Neptunus-Schiebroek de grip kwijt. Een middenvelder komt daarbij al na zeven minuten vrij voor Jesse, wijkt uit en daarbij pakt de doelman de speler van XerxesDZB bij de voet. Strafschop. Niets aan af te dingen, zo ook de ingeschoten bal zelf: 2-1. Als XerxesDZB dan denkt aan de gelijkmaker komt Neptunus-Schiebroek in actie. Pepijn komt vrij voor het doel en schiet. Een verdediger van de gasten uit Zevenkamp gooit zich voor de bal en raakt die met een teveel uitgestoken arm, als Pepijn in de rebound niet tot een nieuwe doelpoging kan komen omdat hij uit balans is volgt alsnog de strafschop. Marcel (zie filmpje, met dank aan Jeroen) schiet deze vervolgens feilloos binnen, 3-1!

De bezoekers moesten van vooraf aan weer beginnen en de wedstrijd ging weer gelijk opgaand heen en weer met daarmee de meeste wedstrijdmeters voor de dienstdoende scheidsrechter. De sterke aanvoerder en spits van XerxesDZB kwam er tegen een zeer goed spelende Leander, die overigens net aan twee uurtjes had geslapen na een nachtelijke treinreis, niet aan te pas. Hessel en Jeffrey maakten vele vuile meters op het veel opgezochte middenveld. Vincent kreeg een kans op een vierde doelpunt, maar kreeg niet het gewenste resultaat. Zo'n twintig minuten voor tijd werd Mark, moegestreden, maar met de eerste minuten weer in de benen vervangen. Als Jesse een nieuwe aansluitingstreffer op schitterende wijze weet te voorkomen en als de daarop volgende hoekschop wordt uitverdedigd komt Pepijn op eigen helft in balbezit. Sterk als altijd blijft hij in balbezit en soleert vervolgens richting het vijandelijke doel om tien minuten voor tijd ook het doelpunt op zijn naam te laten bijschrijven (4-1).

Enkele minuten later krijgt Nick aan de linkerkant van de zestienmeter de bal aangespeeld en krijgt de ruimte voor een schot in de zichtbaar vrijgelaten verre hoek, maar de middenvelder raakt de paal, die het doelpunt verhinderd. Vijf minuten voor tijd is het Vincent die de bal rond de middenlijn met het nodige geluk tussen drie verdedigers door meegeeft aan Pepijn. De spits is de defensie opnieuw te snel af en weet op bijna identieke wijze andermaal te scoren voor de schitterende 5-1 eindstand! Weer eens drie doelpunten voor spits en daarmee met een (onofficiële) hattrick een zeer belangrijk aandeel in de overwinning als ode aan de drietand. Souverein. Tevreden gezichten keerden na afloop terug in de kleedkamer na een buitengewoon zeer sportieve wedstrijd, alwaar de diverse Pitchers gehaald door Jordy en Sjoerd (en betaald door Matthijs en Wilko) al alleraardigst goed bevielen bij de manschappen. Ook tijdens de derde helft vloeide het bier rijkelijk over de stamtafel in het clubhuis. Waarna iedereen zijn eigen weg in groepjes vervolgde en de captains Jeffrey en Sjoerd nog "My Lighthouse" ten gehore brachten.

Volgende week zal Neptunus-Schiebroek, nog altijd als trotse koploper en daarmee de te kloppen tegenstander, op bezoek gaan bij angstgegner Soccer Boys. De Bleiswijkse ploeg heeft de laatste twee weken echter twee nederlagen geleden en daarmee geldt voor volgende week: niet onderschatten, niet overschatten, maar uitgaan van de eigen kwaliteiten en die mindere resultaten uit het verleden niet deze wedstrijd laten bepalen. Aftrap op sportpark Merenveld is om 14.30 uur.