Een middagje genieten in Schoonhoven

Eerste serieuze test, koploper blijft achter met lege handen.

Als trainer maak je een hoop mee in alle jaren, maar zelden zie je een speler die zo blij is dat hij als wissel mag beginnen. Vandaag was het opnieuw het geval. Coach John Jansen vertelde de opstelling. Wissel: Niels van Dijk. Hij sprong nog net geen gat in de lucht. Hij wil het liever allemaal eerst even aankijken: "Wie is de tegenstander en met wie krijg ik te maken?” Ook dat is tactiek.

De laatste twee wedstrijden in deze bekercompetitie worden beslecht in twee rechtstreekse duels tegen de twee andere kandidaten voor een plek in de knock-out fase van de beker. Vandaag stond de uitwedstrijd bij Schoonhoven op de agenda. Op maandagavond werd er in een generale repetitie geoefend tegen B4, nog altijd ongeslagen en óók op weg naar de volgende bekerronde. Omdat bij B4 niet iedereen afwist van de te spelen wedstrijd stonden ze met te weinig man. A1 had bijna iedereen present en stond de basis as af. Leander Barendse, Hessel Tromp en Pepijn Kruseman Aretz stapten over. Hierdoor moest de aanvoerder van derde helft, Reinier Jansen, ook de eerste en tweede helft leidden. Dat deed hij naar behoren. Hij schreeuwde, coachte en schoffelde. Eindstand: 4-4, maar de derde helft werd, uiteraard, gewonnen. Bovendien een goede generale.

Op vrijdagavond sommeerde coach John Jansen iedereen via de whatsapp: op tijd naar bed en geen alcohol. Het werkte deels. Natuurlijk werd er een biertje gedronken na een drukke schoolweek, maar rond de klok van half één was het aanvoerder Hessel die iedereen naar huis stuurde voor de belangrijke uitwedstrijd bij de koploper. Schoonhoven, ooit de kleinste gemeente van ons land. Ongeveer drie kwartier rijden van Schiebroek. Trainer Wilko Poulie heeft er slechte herinneringen aan. Twee jaar geleden verspeelde het tweede selectie elftal, waar ik toen leider en assistent scheidsrechter was, definitief de laatste kansen op het kampioenschap (2-2). Een reis langs en door alle weilanden van de Krimpenerwaard. Tot aan de grens met de provincie Utrecht. Alsof je uren verwijderd ben van de bewoonde wereld. Uitkomend op het weggestopte complex van het alsmaar groeiende vv Schoonhoven. Toch hebben ze het goed in deze uithoek. Een goed onderhouden eerste grasveld, twee kunstgrasvelden en een gemoderniseerde kleedkameraccommodatie. De enige die deze reis niet maakte was Jurriaan Ham, hij moest zich zaterdagochtend ziek afmelden.

Het tweede kunstgrasveld werd het decor van deze bekerontmoeting tussen de nummer 1 en 3 van de ranglijst. Met ernaast een ideaal stukje extra ruimte (ook kunstgras), slim gedaan, om warm te lopen. Het programma is uitgelopen en dus tijd om even informatie in te winnen bij de tegenstander. Ze willen helemaal geen eerste worden, zeggen ze. Reinier voegt eraan toe: "wij ook niet”. Een dwaalspoor van twee kanten. Het werd een leuke, open wedstrijd met veel doelpunten.

Coach John had wederom een tactische variant bedacht om de tegenstander te bestrijden. Hij stelde vandaag slechts twee aanvallers op, maar dat waren dan wel Jasper Meyboom en topschutter Pepijn. De coach kreeg weer gelijk. In eerste instantie moest het aanvalsduo nog even wennen, maar ondanks dat de twee in een misverstandachtige scrimmage beland waren kon Jasper door op het doel van de thuisploeg. Hij krulde de bal knap in de rechterbenedenhoek buiten bereik van de doelman. Na twee minuten spelen, 0-1. Het werd helemaal een Schiebroeks-feestje toen de lange Hessel de bal, na acht minuten spelen, doorkopte en daarmee de Schoonhovense defensie op een verkeerd been zette. Jasper reageerde attent en verdubbelde de voorsprong, 0-2!

Het was echter niet allemaal hosanna vanmiddag, want de doelpunten vielen echt niet allemaal aan één kant. Door matig verdedigen kon de thuisploeg nog voordat er een half uur gespeeld was orde op zaken stellen en de stand weer gelijk trekken met twee doelpunten, 2-2. Neptunus-Schiebroek raakte er niet van in paniek en kwam opnieuw op voorsprong. De ingevallen Eden Wessel mocht ver komen in de zestienmeter, speelde zijn tegenstander uit en behield het overzicht. Pepijn, die niet echt lekker aan de wedstrijd begonnen was, kreeg de bal op een presenteerblaadje en scoorde zoals een topscorer hoort te doen, 2-3. Lang kon er niet van worden genoten. Schoonhoven trapte af en schoot meteen op het doel. Doelman Willem Lugard werd verblind door de zon en hoorde de bal alleen het net raken, 3-3.

Nog voor rust nam "Neppie A1” opnieuw een voorsprong. Het aanvalsduo was de defensie van Schoonhoven te slim af. Jasper versnelde en bracht de bal bij Pepijn. Pepijn scoorde tergend langzaam met een ‘rolletje’, maar dat doet niet ter zake. De stand wel: 3-4. Onderweg richting de kleedkamer was het Jasper die had opgemerkt dat allebei de laatste twee doelpunten (voor) waren begonnen aan de rechterkant bij de ingevallen Niels. De rechtsback had zelfs een ‘panna’ gegeven. Het analyseren van de tegenstander in de eerste twintig minuten had dus goed uitgepakt.

Er hing een ontspannen sfeer in de kleedkamer van Neptunus-Schiebroek, alwaar coach John de tactische aanwijzingen voor het vervolg verzorgde en de start opstelling van de tweede helft presenteerde. Hij beloofde ook drie Pitchers tijdens de derde helft, als de drie punten mee naar huis zouden gaan. Ondanks dat heugelijke feit begon A1 niet echt heel goed aan de tweede helft. Het centrale duo Fabian Visser en laatste man Leander hadden het lastig met een extra aanvaller bij de thuisploeg. Na tien minuten in de tweede helft was de stand alweer gelijk, 4-4. Dat ging te gemakkelijk!

Toch kwam de winst vandaag nooit echt in gevaar. Het vijfde doelpunt was er eentje om in te lijsten. Leander gaf de pass de zestienmeter in en Pepijn verlengde die assist en schoot de bal zo schitterend in het Schoonhovense doel, 4-5! De spits alweer trefzeker, zijn derde van de middag. Het spel golfde wat heen en weer, maar de thuisploeg kreeg nooit meer een vuist op tafel en zo kon Willem zijn doel vanaf nu schoon houden. Linkshalf Berend Knol kreeg een grote kans om de score te vergroten, maar hij had net te lang de tijd nodig om tot een schot te komen. De volgende aanval was er weer eentje om in te lijsten. Jasper veroverde de bal op eigen helft en speelde Pepijn aan. Pepijn gaf de bal perfect mee op de ingevallen Gijs de Graaf. Hij wist de bal slim mee te geven aan de doorgelopen Jasper. Jasper was met het linkerbeen ook goed voor een derde doelpunt, 4-6. Een schitterende aanval knap afgerond!

De rappe buitenspelers van Schoonhoven probeerden het vervolgens nog wel, maar eerst hadden ze, soms letterlijk, last van Reinier en Niels en daarna van Stijn van Rooijen en Maas Abbink. Ze bleven allemaal overeind tegenover de spelers waarvoor gewaarschuwd werd vanuit Hillegersberg, die afgelopen woensdag de Schoonhovense koploper ontving en verloor (1-5). Het slotakkoord van vanmiddag kwam van Sam Dölle. De hardwerkende controlerende middenvelder was vanmiddag weer belangrijk voor de ploeg. Zeven minuten voor tijd plaveide Pepijn letterlijk de weg vrij voor Sam, die in de kleine ruimte de rust bewaarde en zo een geweldige eindstand liet aantekenen: 4-7.

Na het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter werden de handen geschut en was het feest in de kleedkamer. De beloofde Pitchers werden alvast geclaimd, maar daar moest men toch nog ruim driekwartier op wachten. Coach John, volgende week afwezig bij de grande finale van deze bekercompetitie, beloofde vijf Pitchers bij de winst op Nieuwerkerk. Alleen dat al moet genoeg zijn om de drie punten aan de Hazelaarweg te houden. Nieuwerkerk is de nieuwe koploper (21-0 tegen CVV Zwervers). Neptunus-Schiebroek staat na vandaag tweede.

De derde helft duurde, uiteraard onderleiding van Reinier, totdat het echt tijd was om iets te gaan eten. Reinier deed de tekst op zijn rug eer aan: ‘1 meer dan de rest’. De derde helft werd vanmiddag met veel vreugde ook gewonnen. Overigens duurde deze voor Niels vandaag iets te lang. Hij dommelde af en toe weg bij de ondergaande zon en droomde al van een feest na afloop, volgende week aan de Hazelaarweg. Het duel met Nieuwerkerk begint om 15.00 uur. Inzet: een plek in de knock-out fase van de beker.

Klik hier voor de foto’s van deze wedstrijd.