A1 wint broederstrijd

Zeges, over twee duels met Zaterdag 6, nu gelijk.

Afgelopen zomer was het de laatste wedstrijd van het vorige seizoen. A1 vs Zaterdag 6. Het nieuwe A1 tegen het oude A1. Het nieuwe A1 wilde vooral goed voorbereid aan het nieuwe seizoen gaan beginnen en het oude A1 wilde kennismaken met de nieuwe spelers. Het werd 2-1 voor het zesde.

Het nieuwe A1 zinspeelde al een tijdje op revanche. Het vrije competitie weekend in de herfstvakantie werd dan ook gebruikt voor een ‘vriendschappelijk’ potje voetbal. Het zesde nam de uitdaging aan en zette er bij monde van ‘papa’ Matthijs van der Wagt vijf Pitchers tegenover. "The winner takes it all”. De hele trainingsweek was het vooruit blikken. Op maandag was de trainingsopkomst bij het zesde groter dan ooit tevoren en op woensdag kwamen ook Ties Verhagen en Renze Straatsma voor het eerst dit seizoen naar het trainingsveld. Het tekende het belang van de wedstrijd. Trainer Wilko Poulie, die de teams nog wel eens mixed tijdens trainingen, hield de groepen nu doelbewust uit elkaar. Alleen het zesde mocht woensdag even afwerken op doelman Willem Lugard van A1.

‘Neppie A1’ dat zonder schoolverplichtingen was deze week had op woensdagavond de frituur aangezet en uiteraard ging de tap weer open. De doordeweekse kantine omzet was zelden zo hoog. Dat is teambuilding! Beide teams zochten vooraf al de nodige excuses voor als het onverhoopt toch fout zou gaan, ook al wisten beide teams zeker dat er gewonnen zou worden. Een heerlijke aanloop naar een echte clubderby, een broederstrijd. Wouter (6e) en Reinier (A1) Jansen waren beide present, maar de gebroeders Van Rooijen waren niet compleet. Stijn (A1) was aanwezig, maar broer Daan (6e) was in geen velden of wegen te bekennen. Hij had zich met een kort berichtje in de groepsapp stiekem afgemeld.

Bij het zesde was ook Ravi Rajcomar afwezig. A1 moest het deze zaterdag doen zonder Berend Knol, Jurriaan Ham en mede aanvalsleider Jasper Meyboom. Het broertje van aanvoerder Hessel Tromp, Hidde, was opnieuw bereid om in te vallen en dus kon ook A1 met twee wissels aan de wedstrijd beginnen. Het zesde had uiteindelijk drie wissels omdat aanvoerder Jeffrey Banis deze zaterdagmiddag niet in staat was om te gaan voetballen…

Om 14.00 uur begon deze zaterdagmiddag de clubderby. Een wedstrijd die gespeeld zou gaan worden op het scherpst van de snede. Na iets meer dan 10 minuten spelen was de eerste grote kans voor Bas de Jong. Hij kreeg de mogelijkheid om het zesde al vroeg op voorsprong te zetten, maar ondanks dat hij voldoende ruimte kreeg prijsgegeven ging zijn schot rakelings naast het doel. Enkele minuten later mag Hessel namens A1 ver komen. Hij legt de bal klaar voor topschutter Pepijn Kruseman Aretz, geef hem die kans niet! Dat ondervond het zesde nu ook. Pepijn schoot raak en zette A1 op een snelle voorsprong, 1-0! Het zesde dat nauwelijks van de schrik was bekomen moest opnieuw achteruit en slechts twee minuten na de openingstreffer trok invaller Hidde Tromp de verdediging open en rondde zelf af, 2-0!

Een paar minuten later ontsnapte laatste man Sjoerd Kolner aan een gele kaart nadat hij de snelle Hidde neerhaalde. De vrije trap leverde niets op en het spel bleef heen en weer gaan. De twee teams waren aan elkaar gewaagd in deze fase. Het zesde herpakte zich en trok langzaam wat vaker naar het doel van A1 doelman Willem. Wessel Vis kon vaker en vaker mee opkomen en na een half uur spelen kreeg de ingevallen Bas Posner een niet te missen kans. Hij scoorde ook, maar deed dat wel in buitenspel positie en dus werd het doelpunt afgekeurd. Het hielp bij het zesde niet echt in de motivatie tot ergernis van coach Peter Harreman, die later arriveerde, en plaats had genomen op de tribune. Hij zag A1 in deze fase dan ook weer scoren. De schietgrage Gijs de Graaf, anderhalve week geleden nog voortijdig teruggestuurd uit Rome van een schooltrip, had dit keer wel het geluk aan zijn zijde. Via een scrimmage in het zichtveld van doelman Jesse Swagemakers was de doelman kansloos, 3-0!

Inmiddels was ook voorzitter Jan D. Swart nog naar de Hazelaarweg gekomen. Hij, verlaat na een bezoek aan het onvindbare complex van SVS in Capelle alwaar B4 de bekerpoule wist te winnen, zag twee getergde ploegen op het kunstgras van Neptunus-Schiebroek. Twee minuten voor rust maakte Vincent Veldhuizen de stand iets dragelijker voor het zesde. Met een snelle uitbraak ontsnapte hij aan de aandacht van zijn directe tegenstander en scoorde, 3-1! Op slag van rust ontsnapte de gefrustreerde Nick Heikens (6e) aan rood na een gevaarlijke charge op Gijs.

Halverwege was het de taak aan de coaches. Peter stormde de tribune af en liet van zich horen. John Jansen bij A1 kon lachend de kleedkamer opzoeken. Die bewust ver uit elkaar waren verdeeld. Toch kon John Peter horen. Terecht!

Het zesde trok daardoor met de meest goede moed uit de kleedkamer en stond als eerste klaar om af te trappen. Ze waren ervan overtuigd dat ze de achterstand nog konden ombuigen. Het zesde zette A1 dan ook meteen met de rug tegen de muur, maar A1 countert graag en deed dat dus nu ook. Pepijn werd in de negende minuut onreglementair naar de grond gewerkt door Wouter Jansen, strafschop en een gele kaart. Doelman Willem werd van zijn post gehaald en mocht tot ergernis van Jesse de strafschop nemen. Willem schoot raak en leek daarmee de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, 4-1!

Het zesde trok ten strijde. Het gaf niet op. Friso van der Werf, ingevallen voor Mert Öztürk, gaf de pass op Bas Posner. Hij werd onderuit gelopen door doelman Willem, maar toch kreeg hij de bal bij de tweede paal, alwaar Vincent opnieuw kon scoren, 4-2! De snelle Vincent was vandaag de schrik van laatste man Leander Barendse (A1). Vlak na het tweede doelpunt van de aanvaller kon de spits weer snel uitbreken. Leander trok aan de noodrem. Het was al de tweede keer en dus moest Leander met zijn tweede gele kaart naar de kant. Midmid Ties Verhagen zou nu eindelijk meer ruimte gaan krijgen, maar A1 raakte niet in paniek.

Aanvoerder Hessel trok samen met Sam Dölle een niet te doorbreken barrière op. Maas Abbink en Eden Wessel deden het vermoeiende loopwerk en Niels van Dijk kreeg de taak om Vincent nu in bedwang te houden. De rechtsback moest sprinten voor zijn leven (en erna aan de beademing, niet voor het eerst dit seizoen), maar Vincent kwam er nu niet meer aan te pas. Reinier was de hinderlijke factor, die de organisatie bij het zesde moest ontregelen. Fabian Visser bleef op zijn post en moest zich beperken tot tegenhouden. Een handsbal van hem werd na 75 minuten bestraft met een vrije trap, terwijl het zesde smeekte om een strafschop werd het een vrije trap net buiten de zestienmeter. Spits Renze nam plaats achter de bal en schoot de bal hard, maar toch enigszins gelukkig, bij de eerste paal raak, 4-3!

Nog een kwartier te spelen. A1 stond op knappen en moest tien minuten voor tijd een vrije trap toestaan op ongeveer twintig meter van het doel. In het tumult werd er getrokken en geduwd. Na een moment van bezinning moest Lennart Harreman voor het herhaaldelijk duwen van een tegenstander, en een eerdere waarschuwing, vertrekken. Daardoor was het weer tien tegen tien. De vrije trap leverde geen noemenswaardig gevaar. Ook na vijf minuten blessuretijd kon het zesde niet meer scoren en haalde doelman Willem nog een afstandsschot van Nick uit de kruising. A1 kwam er met de eenzame en moegestreden spits Pepijn niet meer uit. Hij sprintte nog een keer, naar de kleedkamer, hij was aan de late kant voor een verplicht familie uitje naar een concert van Marco Borsato.

Het laatste fluitsignaal, van een zware wedstrijd, kwam voor vooral A1 als een verlossing. De overwinning werd uit het (letterlijke) vuur gesleept. Het feest in de kleedkamer was groot, de teleurstelling bij het zesde net zo. De derde helft, ook gewonnen door A1, was op een voetballoze zaterdag zelden zo druk in de kantine van Neptunus-Schiebroek. Bij A1 smaakte het bier zelden zo goed. De altijd aanwezige clubveteranen vierden het feestje mee nadat Deejay Leander de muziek verzorgde. Of de broederliefde in huize Jansen nog groot is na vanmiddag vragen we ons af. Het is maar goed dat de oudste momenteel niet thuis woont. En ondanks dat broer Daan niet aanwezig was zal Stijn met een brede glimlach op de bank hebben gezeten in huize Van Rooijen.

De broederstrijd, de clubderby lijkt nog niet klaar. Na twee onderlinge wedstrijden is de stand nu gelijk, 1-1. Wanneer bekend is wanneer de allesbeslissende derde wedstrijd zal plaatsvinden, zullen we u daarvan op de hoogte brengen. Eerst maar eens van deze wedstrijd bijkomen.

Het zesde hervat volgende week de competitie, door omstandigheden bij tegenstanders pas slechts één duel gespeeld, met een uitwedstrijd bij Zestienhoven 7 (15.15 uur) en zal later die avond Idols onveilig maken. A1 start volgende week de competitie. Het promoveerde naar de tweede klasse. Een mooie uitdaging en volgens trainer en coach niet kansloos. De eerste speelronde komt Nieuwenhoorn A2 naar de Hazelaarweg (15.00 uur).