B1 tankt vertrouwen in oefenwedstrijd

Hogere tweede klasser, Quick B3, met nederlaag terug naar Kijkduin.

Drie weken zonder voetbal. Dat wilden de spelers van Neptunus-Schiebroek B1 niet. Twee voetballoze zaterdagen vanwege de competitie indelingen n.a.v. de bekerresultaten en een vrije ronde omdat de laatste bekertegenstander, VVOR B3, zich voortijdig had teruggetrokken.  Vorige week werd de oefen-uitwedstrijd bij Zwaluwen B3 onder verdachte omstandigheden alsnog afgelast, vijf minuten voor vertrek. Dinsdagavond meldde Oud-Beijerland B1 zich af voor de oefenwedstrijd op de derde vrije zaterdag. Het zat niet mee. In het Haagse Quick B3 werd alsnog een nieuwe tegenstander gevonden. De ploeg uit Kijkduin was bereid om in alle vroegte de reis naar Rotterdam-Noord te maken.

Vanwege de vakantie en schoolwerkweken werd er de afgelopen twee weken wel getraind, maar steeds in wisselende samenstellingen. Aanvoerder Tom Houtschilt bezocht tijdens zijn trip naar Barcelona, Camp Nou en vicecaptain Karim Lamiri was samen met Jay Lachman en Tomas Visser in Parijs en brachten een bezoek aan Stade de France. De beide voetbaltempels zorgden voor nieuwe inspiratie voor de tweede fase van het seizoen.

Afbeelding invoegen
Karim in Stade de France

Tom in Camp Nou

De afgelopen weken heeft trainer Wilko Poulie, nadat Ricardo Pors vanwege drukke school- en werkbezigheden gestopt was, op de woensdagavond assistentie gekregen van Frank Franke (stiefvader van Jay). Frank verzorgt de conditie- en krachttraining. Dat is en zal nog even wennen zijn, maar uiteindelijk zal het profijt ervan groot zijn. Voor deze oefenzaterdag was ook proefspeler Beau van Herwaarden uitgenodigd en hij mocht in de spits beginnen.

De tegenstander was present en om 10.15 uur kon er onder leiding van scheidsrechter Hans-Peter Olthof worden afgetrapt. De omstandigheden perfect: Heerlijk voetbalweer. De eerste minuten begon Neptunus-Schiebroek goed aan het duel, beter dan in alle bekerwedstrijden. Maar na een klein kwartiertje zakte het in. De tegenstander was een stuk feller en kwam er een aantal keer gevaarlijk uit. De eerste keer werd het doelpunt nog vanwege buitenspel afgekeurd, maar een paar minuten later was het alsnog raak. De verdediging was niet goed op elkaar afgestemd en de achtervolging was niet toerijkend, 0-1. Opnieuw kwamen we op achterstand. Een voordeel is dat we dat ondertussen wel gewend zijn, maar het is en blijft toch niet nodig.

Halverwege stond het terecht nog altijd 0-1, maar we wisten dat we niet hoefden te verliezen vandaag. Dat was dan ook de boodschap in de rust. De boodschap werd ter harte genomen en de tweede helft gaf dan ook een heel andere spelbeeld. Quick moest terug op eigen helft. We gaven geen ruimte weg om te voetballen en konden er vaak zelf uitkomen. Achterin was er onder leiding van Karim geen doorkomen aan. Nabil Saddik, Achraf el Bouzouiki en Bram Commerell speelden een uitstekende pot. Jammer was het dan ook dat Bram al na vijf minuten in de tweede helft naar de kant moest met een knieblessure. Hij werd vervangen door Jay. Omdat het vandaag een oefenwedstrijd was werd er sowieso wat vaker gewisseld dan normaal. Jay had het eerste half uur als rechtshalf gespeeld.

Op de flanken speelden afwisselend naast Jay ook Tomas Visser, Dennis Snoeck en Jordy Oudenalder. Naarmate de wedstrijd vorderde was vooral laatst genoemde een nachtmerrie van zijn tegenstander. Dankzij zijn gevaarlijke hoekschop kon de gelijkmaker gescoord worden. De doelman dacht de bal te pakken, maar liet de bal los. De bal stuiterde vrij en de attente Mo el Makhloufi scoorde de gelijkmaker, 1-1.

Er volgden weer twee wissels. Mo Tajdirti had het middenveld de tweede helft veroverd en mocht zijn taak nu overdragen aan Jayson Binda. Normaal samen, nu los van elkaar ook daadkrachtig genoeg. Eerst genoemde kreeg de hulp van Tom. Hij werd nu spits en verving daar Beau, die na enkele maanden zijn eerste speelminuten pas weer maakte. Tomas kwam het veld in als verdedigende middenvelder en kwam ter ondersteuning van Jayson te spelen.  Ook Tomas speelde goed op die positie.

In het laatste kwartier kwam er vervolgens steeds meer ruimte. Dennis werd op het randje van buitenspel terug gevlagd en gesloten, maar enkele minuten voor tijd kwam de diepe pass van Jay. De scheidsrechter negeerde, mijn inziens terecht, het vlagsignaal en dus kon Tom alleen door op de Haagse doelman. De aanvoerder en spits opnieuw trefzeker, 2-1! Daarmee heeft hij ook zijn topscorerstatus verstevigd. Ondanks een paar gevaarlijke diepe ballen die net over onze verdediging vielen gaven we de tweede helft geen kansen meer weg. Doelman Thijs Menke was er steeds goed bij en weerde de gevaren. Ook Achraf en Mo M. moesten nog een keer terug sprinten om gevaar te voorkomen, maar dat is teamwork!

De overwinningen, eerder op JHR B1 (3-2) en nu Quick B3 (2-1), op twee ploegen uit de nieuwe promotiepoules tweede klasse smaken naar meer. In een zeer interessante competitie wordt er volgende week als eerste afgetrapt tegen BVCB B2. Met deze motivatie, van de tweede helft, de voetballende kwaliteiten en de meerdere mogelijkheden in teamsamenstelling zijn we een team dat in deze competitie van niemand hoeft te verliezen. Nu gaat het erom om het koppie erbij te houden, scherp te zijn en de absolute wil om te winnen hebben en te houden. Dan gaan we ver komen dit seizoen…

Volgende week openen we met een thuiswedstrijd. Aftrap om 10.30 uur. De volledige competitie indeling: AGE B1, BVCB B2, DSVP B2, Maense B1, RKDEO B3, Sparta (av) B2, TOGB B2, VOC B2 en Zoetermeer B2.

Opstelling: Menke; Commerell (Lachman ’45), Lamiri, El Bouzouiki, Saddik (Commerell ’77); Lachman (Oudenalder ’30), Binda (El Makhloufi ’30), Tajdirti (Visser ’58), Visser (Snoeck ’30); Houtschilt en Van Herwaarden (Binda ’58).