A1 meest strijdvaardig én gelukkig in doelpuntrijk foutenfestival

Verdediger Niels van Dijk breekt sleutelbeen en brengt de nacht, na een geslaagde operatie, door in het ziekenhuis.

Neptunus-Schiebroek was de competitie nog niet zo daverend begonnen na een goede serie bekerwedstrijden. Het was genoegen nemen met een nederlaag en een gelijkspel. Midden in de toetsweek moest er na weinig trainingsarbeid (maar toch steeds 8 man) worden aangetreden tegen Schoonhoven A2. Eén van de hoogvliegers uit de bekerpoule kwam ditmaal naar de Hazelaarweg. Schoonhoven stond nog op 0 gespeeld, 0 punten na een gestaakte wedstrijd tegen Hillegersberg en het verplaatste duel tegen Kethel Spaland (aanstaande maandag ingehaald). We konden dus de huidige vorm van de ploeg uit de Zilverstad niet goed peilen.

Het derde competitieduel begon om 16.15 uur en Schoonhoven A2 had zich laten aanvullen met A1 spelers, hun wedstrijd bij Be Fair werd afgelast. De eerste tien minuten was het een gelijkwaardige strijd, maar een foutieve positionering en communicatie leverde de bezoekers toch een snelle voorsprong in de twaalfde minuut, 0-1. Neptunus-Schiebroek probeerde weer terug in de wedstrijd te komen, maar was soms nonchalant en onnauwkeurig in de passing. Halverwege de eerste helft gaf laatste man Leander Barendse een diepe, moeilijke, bal de zestienmeter in die door Gijs de Graaf in één keer werd klaargelegd voor Jasper Meyboom. De spits nam aan en soleerde door de laatste verdedigers. Zijn eerste inzet belandde nog op de paal, maar in de rebound werd de stand alsnog gelijkgetrokken, 1-1.

Coach John Jansen had topscorer Pepijn Kruseman Aretz het eerste gedeelte van de wedstrijd op de bank gehouden. Het verrassingseffect werkte. Berend Knol gaf de bal mee aan de ingevallen aanvaller na iets meer dan een half uur speeltijd. Net buiten de zestienmeter zocht hij naar vrije ruimte en die vond hij. Met het linkerbeen schoot hij de bal prachtig tegen de touwen, een juweeltje, vond ook invaltrainer Sander van de Water die als toeschouwer aanwezig was vanmiddag en komende woensdag de training zal leidden. De ontlading was groot bij de topscorer, 2-1.

Neppie A1 kon niet lang genieten van de voorsprong. Vertwijfelend ingrijpen zorgde voor teveel vrijheid bij de bezoekers. Doelman Willem Lugard stond iets te ver voor zijn doel en zag de bal wederom over zich heen in het doel belandden, 2-2. Enkele minuten later was het echter Schoonhoven dat Neptunus-Schiebroek een handje op weg hielp. Een vreemde terugspeelbal waarbij een verdediger ineens zijn schoen verloor werd door Pepijn als vervroegd Sinterklaas cadeautje dankbaar in ontvangst genomen. De topscorer schoot raak oog in oog met de Schoonhovense doelman, 3-2!

Halverwege werd voor iedereen duidelijk dat de val die verdediger Niels van Dijk maakte na een duel en duw in de rug, niet goed was afgelopen. Een breuk, zoveel was in ieder geval duidelijk. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Coach John maande iedereen voor de tweede helft tot de nodige inzet, voor Niels…

De tweede helft was nauwelijks acht minuten oud of de defensie van Schoonhoven ging opnieuw in de fout. Een centrale verdediger schatte de snelheid van Jasper verkeerd in en schoot de bal te zacht door het midden voorlangs zijn eigen doel, een basisregel! Jasper zat ertussen en verschalkte de kansloze doelman, 4-2. Doelman Willem Lugard moest vervolgens tot drie maal toe aan de bak om de Schoonhoven niet terug te laten komen in de wedstrijd. Laatste man Sam Dölle had zijn handen vol aan de aanvallers van de bezoekers en bleef soms letterlijk met kunst en vliegwerk overeind. De backs Reinier Jansen en Stijn van Rooijen konden alleen maar tegenhouden, terwijl Fabian Visser als voorstopper vele meters moest maken om de spits geen vrijheid te geven.

Schoonhoven groeide in de wedstrijd, maar wist zich er uiteindelijk uit te praten met veel commentaar op de leiding. In een snel uitgevoerde aanval gaf Jasper de bal af aan Pepijn waarna de spits zijn seizoenstotaal opkrikte naar 21 doelpunten. Pepijn scoorde de verlossende 5-2. Tenminste dat leek zo. Na bijna een half uur spelen in de tweede helft liep de scheidsrechter een Schoonhovense speler in de weg en gaf een vrije trap in plaats van een scheidsrechtersbal. Schoonhoven profiteerde optimaal. De diepe bal werd door de wind meegenomen en door Willem losgelaten. Een gretige aanvaller scoorde na de fout van de doelman, 5-3.

Het was ondertussen weer gaan regenen en het werd ijzig koud op en rond het veld. Schoonhoven had echter de wind in de rug en zette alles op alles om nog meer doelpunten te maken. Ondertussen bleef het oppassen voor gevaarlijke counters van Neptunus-Schiebroek. Eden Wessel, als linksbuiten, kon vaak in balbezit komen, maar helaas niet helemaal profiteren. Hessel Tromp maakte vele meters om de linies te lijmen en de controle te bewaren, iets wat maar deels lukte. Jurriaan Ham werd grof, maar fair volgens de scheidsrechter afgestopt in de zestienmeter en werd het laatste kwartier vervangen door Maas Abbink, waarmee een extra middenvelder werd ingebracht.

Het vierde tegendoelpunt leek een kwestie van tijd, maar de klok tikte door. In de laatste minuut van de officiële speeltijd werd alsnog de aansluitingstreffer gemaakt door de gasten uit Schoonhoven, 5-4. In de drie minuten blessuretijd werden de bezoekers nog eenmaal gevaarlijk, maar die aanval werd afgevlagd- en gefloten voor buitenspel. De overwinning werd uit het vuur gesleept. Al realiseerde, de drie maal raak schietende, Pepijn zich dat pas in de kleedkamer. Hij dacht dat het gelijk was geworden, zo verklaarde hij na afloop tijdens de derde helft.

De derde helft die onder leiding van Reinier ‘iets’ langer duurde dan gepland was een unieke in zijn soort, maar of iedereen er zo blij mee was...? In ieder geval misten we Niels. Hij werd dan ook telefonisch en via de App een hart onder de riem gestoken voor- en na de operatie van zijn drie dubbele sleutelbeenbreuk. Na een slapeloze nacht vanwege een krijsende Russische (wat dat voor betekenis moge hebben…) mocht hij zondagochtend weer naar huis. Zijn shirt had het echter niet overleefd, dat zal materiaalman Aart Visser leuk vinden als trainer Wilko Poulie hem een nieuw shirt komt vragen.

Afbeelding invoegen Afbeelding invoegen
"Daar zit me sleutelbeen in drie stukken (links) en op de andere is hij gemaakt met schroeven en bouten", Niels van Dijk.

Volgende week speelt Neptunus-Schiebroek A1 weer een thuiswedstrijd. Het ontvangt dan Perkouw A1 om 16.45 uur. Woensdag wordt de training verzorgd door gasttrainer en speler van het derde elftal, Sander van de Water. Het is voor Sander een drukke week, want donderdag vervangt hij tweede elftal trainer Piet van Veen, die vakantie viert op de Canarische eilanden. De afwezigheid van A1 trainer Wilko komt slechts omdat B1 een wedstrijd heeft…