B1 mag even heel trots zijn

Hoofdklasser Nieuwerkerk B1 in de laatste minuut toch te sterk in bekerklassieker.

Voor de eerste keer deed de jeugdafdeling van Neptunus-Schiebroek ook mee met de Regio Rijnmond Cup. Het toernooi dat wordt gesponsord door onze kledingleverancier Klupp. Eerder gingen D1 (bij Hillegersberg) en C1 (bij Soccer Boys) in de eerste ronde onderuit. Deze woensdagavond was de beurt aan de B1. Gekoppeld aan hoofdklasser Nieuwerkerk B1 en dus, eerlijk is eerlijk, waren de vooruitzichten niet zo goed.

Toch ging Neptunus-Schiebroek B1 niet zomaar naar Nieuwerkerk, niet om zich zomaar even naar de slachtbank te laten leiden. Bekervoetbal op de woensdagavond, heerlijk. Het was koud, nat en guur op Sportpark Dorrestein. David tegen Goliath (klein tegen groot). Soms een walkover, soms een stunt en soms een narrow escape van de hoger voetballende ploeg en daarbij teleurstelling in het kamp van de underdog. Het zijn de charmes van het bekervoetbal.

Dat Neptunus-Schiebroek B1 vanavond de underdog was is een understatement. Nieuwerkerk doet het alleraardigste in de hoofdklasse en Neptunus-Schiebroek staat troosteloos onderaan in de tweede klasse. Het is ook de reden dat er al een tijdje geen verslag werd geschreven. Achtereenvolgens werd er verloren van BVCB (5-1), Blijdorp (oefen, 5-1), Maense (5-1) en Zoetermeer (2-1). Waarbij in het laatste duel de tweede helft best prima was, maar we er veel meer uit hadden moeten halen. Er volgden vanzelfsprekend interne crisisgesprekken en de nieuwe jeugdvoorzitter stelde, bij wijze van humor (toch!?), de positie van de trainer al ter discussie.

Na een goede warming-up die redelijk ontspannen verliep en daarvoor een nieuw tactisch plan begon om iets na 20.00 uur het bekerduel. We waren koud 1 minuut begonnen of de scheidsrechter wees al naar de elfmeterstip in het voordeel van de thuisploeg, hoewel we moeten toegeven dat het een domme actie was op de achterlijn, werd de strafschop wel erg makkelijk gegeven. Daar gingen alle goede bedoelingen van de bezoekers uit Schiebroek. De strafschop werd feilloos verzilverd, 1-0.

Even moest Neptunus-Schiebroek capituleren. Nieuwerkerk kwam er twee á drie keer gevaarlijk uit over de flanken met snelle mensen, maar de bezoekers overleefde de eerste storm van de thuisploeg. Hierna namen we het heft in handen, letterlijk. We wonnen de slag op het middenveld en probeerden een gaatje te vinden in de defensie van de gastheren, die zich massaal hadden teruggetrokken in de eigen zestienmeter. Nieuwerkerk had geen tegenplan paraat en moest zich beperken tot verdedigen. Tel daarbij op dat Neptunus-Schiebroek er steeds meer in ging geloven en de meegereisde trouwe supporters beginnen ook langzamerhand te denken dat er vanavond meer in zit.

We zetten de thuisploeg vast en laten ze op de juiste momenten hun gang gaan. De balverovering op het middenveld met Mo Tajdirti, Jayson Binda en Tom Houtschilt verloopt naar wens. Mo el Makhloufi werkt zich een slag in de rondte, zoals vooraf besproken en gevraagd. Karim Lamiri speelde steeds meer als échte laatste man achter zijn defensie en kon de kleine slippertjes dus steeds makkelijker pareren. Achraf el Bouzouiki, Bram Commerell en later Nabil Saddik stonden hun mannetje op de back positie. Jay Lachman maakte als voorstopper de spits van deze hoofdklasser totaal onzichtbaar.

Voorin hadden Dennis Snoeck en Jordy Oudenalder het zwaar tegen de grote defensieve tegenstand, maar deden veel nuttig loopwerk. Halverwege de eerste helft kwam aanvoerder Tom als eerste sterk door, maar zijn inzet werd geblokt. Ook kon hij tot tweemaal toe tot een gevaarlijke voorzet komen. Een paar minuten later kreeg hij de bal goed aangespeeld, maakte zelf de actie en schoot de bal heerlijk tegen de touwen, 1-1! Wat een vreugde! Wat kan het spelletje dan mooi zijn!

Soms leek het in de eerste helft wel alsof de zenuwen insloeg bij Neptunus-Schiebroek. Een gezonde spanning, maar net niet datgene om de genade klap te geven. Vlak voor rust kreeg Nieuwerkerk nog slechts één kans, maar wel een hele grote. De bal ging er niet in en dus werd de rust gehaald met een 1-1 tussenstand. Halverwege was er thee om op te warmen. Het plan dat vooraf al werd besproken werd nu iets dieper weer op ingegaan naar aanleiding van de ontstane situatie in de eerste helft.

Tomas Visser kwam in de tweede helft erin voor Mo el Makhloufi. Het eerste stuk van de eerste helft kon Neptunus-Schiebroek nog wel in de wedstrijd blijven, maar je zag dat de vermoeidheid steeds meer toesloeg in de benen en in het hoofd. Het is ook niet niks natuurlijk. Een wedstrijd op een doordeweekse avond tegen een hoofdklasser op misschien wel één van de grootste voetbalvelden uit de regio (het hoofdveld op Sportpark Dorrestein heeft de maximale afmetingen van een voetbalveld). Alles is groot aan deze club dat met een enorm ledenbestand ook al één van de grootste clubs is in Zuid-Holland.

Toch hielden we als Calimero ("Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk”) stand in een zware wedstrijd waarbij het inmiddels was gaan hagelen. Doelman Thijs Menke gooide zich voor alles wat bewoog, pakte een tweetal gevaarlijke ballen en hield zijn doel schoon. Jay had in de eerste helft de spits uit de wedstrijd gespeeld en dat had de coach van de thuisploeg halverwege doen besluiten de voorhoede anders in te richten, maar dat hielp ook niet echt. Het einde van de wedstrijd naderde. Nabil en Tom moesten moegestreden worden vervangen, maar Tom zag nog één keer de mogelijkheid om Jordy weg te sturen. De aanvaller kwam acht minuten voor tijd plots oog in oog met de Nieuwerkerkse goalie, maar de doelman bleek te sterk. Het spel golfde nu heen en weer en in de laatste minuut omspeelde een Nieuwerkerker onze doelman Thijs en op de doellijn bracht Achraf een noodredding, alles wat bij een echte bekerklassieker hoort zat erin vanavond. Strijd, passie en beleving! Bij de daaropvolgende hoekschop ging het alsnog mis. Tom stond in de allerlaatste seconde klaar om in te vallen voor de strafschoppenserie die zou gaan komen, maar zover kwam het niet. De hoekschop draaide gevaarlijk in en in de drukte van de zestienmeter was de thuisploeg het gelukkigst, 2-1 bij het scheiden van de markt.

Neptunus-Schiebroek was vanavond heel dicht bij een absolute stunt, maar de grootmacht won het uiteindelijk toch. De teleurstelling was van ieders gezicht af te lezen. De complimenten voor het vertoonde spel kwamen van de thuisploeg. In de kleedkamer werd bij monde van trainer Wilko Poulie de teleurstelling, voor zover mogelijk, omgezet in positiviteit. Want wat mag de groep ongelooflijk trots zijn op de prestatie tijdens deze bekerwedstrijd!! Dat is en werd de boodschap van de avond, alleen nu moet deze lijn worden doorgetrokken in de competitie. Daar wacht aankomende zaterdag de snelle return tegen BVCB, aftrap aan het Sporthoekpad in Bergschenhoek is 13.45 uur.

Opstelling: Menke; El Bouzouki, Binda, Lamiri, Lachman (Commerell ’58), Commerell (Saddik ’14 / Lachman ’73); Tajdirti, El Mahloufi (Visser ’40), Houtschilt (El Makhloufi ’73); Oudenalder en Snoeck.