Zaterdag 6: Passie, strijd en Jesse

Doelman Swagemakers pakt in de laatste minuut strafschop met veel souplesse (1-2 overwinning).

Het is een bont gezelschap, ons 6e zaterdag elftal, dat bleek maar weer eens op deze zaterdag de 5e december. Het team was na een aantal weken eindelijk compleet. Echter kon toch Bas Posner niet spelen vanwege een blessure. Dat was een geluk bij een ongeluk voor coach Peter Harreman, het scheelde een wissel. Met vijf wissels werd het toch al een lastige middag voor de coach.
Afbeelding invoegen
Voorafgaand werd bij gelegenheid een teamfoto gemaakt met groot en klein willekeurig door elkaar, het hoort erbij en maakt zo’n teamfoto dan juist leuker dan strak in de camera kijken. Vier intrapballen maakten de reis naar Ommoord, maar slechts twee haalden het achterste veld. Nou ja, veld, dat kon je het toch niet echt noemen, maar ook dat hoort erbij. Het is de charme van de lagere voetbalklassen. Zo ook een tweede team dat zich laat aanvullen door het eerste team, dat een weekend vrij is. En een scheidsrechter die aan beide kanten warrige beslissingen neemt. Je leert ervan, situaties die je alleen kan overwinnen met voetbal in teamverband en veel passie en strijd. Dat maakt dan het voetbal, dat niet altijd even best was, weer goed. Én als je dan als team gezegend bent met een doelman van selectie niveau dan sleep je de overwinning uit het vuur.

Coach Peter stuurde na een voorselectie met enige moeite elf spelers het veld in voor de eerste helft tegen Ommoord 2, want de 16 man wilden allemaal graag spelen. De tegenstander had ons bij wijze van misleiding bovenaan de ranglijst had geplaatst op het scorebord in de kantine (zie foto links). Daardoor liet men de dromen de vrije loop en besprak in de kleedkamer een platte kar rit over de Peppelweg. Zover is het voorlopig nog niet. Om half één startten Ravi Rajcomar en Vincent Veldhuizen het duel bij Ommoord. Dat individueel duidelijk meer sportschool uren in armen en benen had dan onze voltallige selectie bij elkaar.

Het duel ging lekker gelijk op in de eerste helft. Er kwamen grote kansen aan beide zijden. Achterin was het zienderogen zwaar. De communicatie tussen de direct naast elkaar gepositioneerde spelers was niet optimaal. Achterin moesten Wessel Vis, Sjoerd Kolner, Daan van Rooijen en Matthijs van der Wagt vooral denken aan verdedigen. Het middenveld, dat niet altijd gelukkig positie koos en ook vaak werd overslagen, moest veel meters maken om de linies te dichten. Zeker met tegenwind was het lastig om de voorhoede spelers Vincent Veldhuizen en Renze Straatsma te bereiken. Pas toen men vanaf de kant doorhad dat het alleen met combinatie voetbal beter zou gaan lopen kreeg het team meer rust. De invalbeurt van Bas de Jong lag aan de basis van een ander spelbeeld.

Ondertussen onderscheidde de beide doelmannen zich met een tweetal uitstekende reddingen. Ze speelden niet voor Sinterklaas. De Ommoordse goalie joeg een kopbal na een hoekschop uit zijn doel en pakte een inzet van Ravi van dichtbij goed. Jesse Swagemakers moest zijn doel verkleinen om de spits van de thuisploeg niet zijn gewenste vrijheid te geven en vloog naar de kruising om een bal uit zijn doel te houden. Beide keepers kregen ook eenmaal hulp van een extra kracht. Ravi schoot, bij een tweede kans, van dichtbij met heel veel vrijheid de bal over het doel en een speler van Ommoord raakte op slag van rust met veel kracht de lat.

Halverwege vroeg coach Peter vooral om meer samenwerking en vooruitkijken. Hij wisselde meerdere spelers en stuurde de manschappen met vertrouwen de tweede helft in. De thuisploeg was echter ook gemotiveerd uit de kleedkamer gekomen en startte als beste aan de tweede helft. Ze kregen ook de grootste kansen en na een klein kwartier kwamen ze ook op een voorsprong, net toen men langs de kant tegen elkaar zei dat dit een typische 0-0 wedstrijd was zette Wouter Jansen zijn sliding te laat in, 1-0.

Het team was duidelijk teleurgesteld bij deze toch onverwachte achterstand. De wissels volgden elkaar nu in hoog tempo op en de verdedigers Ties Verhagen en Wouter Jansen werden naar voren gestuurd om de defensie van de eerste helft langzaam te herstellen. Captain Jeffrey Banis pepte zijn team nog een keer op om hier geen nederlaag te gaan leidden. Het team trok ten aanval en Friso van der Werf vroeg net als, op de druk bezochte training van woensdag, om een "passie” (een nieuwe verkleinvorm van ‘pass’, niet te verwarren met ‘passie’). Het leverde het team een hoekschop op. De bal werd uitstekend genomen door Vincent. Laatste man Sjoerd sprong hoger dan iedereen en kopte de bal tegen de touwen, 1-1.

Lennart Harreman en Nick Heikens werden halverwege de tweede helft terug het veld in gebracht voor stabiliteit. Voor Mert Öztürk, die twee keer in zijn directe tegenstander paste, zat de wedstrijd erop. Hij gaat zijn sportschool abonnement upgraden komende week. Het bleek een gouden wissel om Lennart in te brengen, want ondanks dat Renze drie pogingen nodig had om voor een spelvoortzetting te komen, ging de bal via Ties (die de assist gaf) richting Lennart. De middenvelder moest tot het uiterste gaan om de bal met links tegendraads in te schieten, maar de inzet werd beloond en de voorsprong was een feit, 1-2.

Terwijl Ommoord alles op alles zette om de gelijkmaker te bewerkstelligen probeerde Matthijs de thuisploeg een beetje te misleiden met een klein opstootje en daarmee uit het spel te halen. De "Ommoordianen” kregen ook de kansen ervoor, maar doelman Jesse hield zijn doel schoon. Aanvaller Bas de Jong kreeg vervolgens dé kans om de wedstrijd te beslissen. Renze gaf hem de bal mee, maar Bas schoot de bal rakelings naast het Ommoordse doel.

De klok tikte ondertussen door en langs de kant van het veld werd druk geïnformeerd of iemand wist hoe laat we waren begonnen aan de tweede helft. Dat was sowieso later geweest dan gepland, vanwege een bizarre en belachelijke kleedkamer wissel in de rust. De thuisploeg bleef gevaarlijk en daardoor bleef het spannend. Een schot van de gastheren ging rakelings naast de goede kant van de paal. Bij een nieuwe aanval werd de bal vanaf de zijkant hoog ingebracht. Sjoerd sprong, maar kon er dit keer niet bij en volleybalde de bal de zestienmeter uit, strafschop. In de laatste minuut. Zelden zagen we een speler met zoveel vertrouwen naar de elfmeterstip lopen, maar de speler van Ommoord had geen rekening gehouden met onze doelman, Jesse.

De doelman zag de aanloop en koos een hoek, het schot volgde en Jesse pakte de strafschop en duwde de bal naar de zijkant van zijn doel! De vreugde en blijdschap enorm bij Neptunus-Schiebroek! Bij de daarop volgende hoekschop was het nog even oppassen geblazen, maar de overwinning was een feit na deze geweldige actie van Jesse! De felicitaties waren na afloop dan ook voor de keeper die, zo zei hij zelf, zijn eerste strafschop keerde. Het was feest in de kleedkamer van Neptunus-Schiebroek na afloop, de spanning werd omgezet in ontlading! Amateurlife, heerlijk!

Volgende week gaat Neptunus-Schiebroek 6 opnieuw op bezoek bij PKC’85, ditmaal wordt het om 11.00 uur opgenomen tegen het eerste team van de club aan de Prinsenlaan. Bij een overwinning kan de ploeg echt omhoog gaan kijken op de ranglijst en gaat de voorspelling van de ranglijst in de kantine van Ommoord misschien toch wel bewerkstelligd worden en moeten er op de Peppelweg voorzorg maatregelen worden genomen. Dromen mag…

Klik hier voor het foto verslag.

Staand vlnr: Ties Verhagen, Bas Posner, Wouter Jansen, Wessel Vis, Lennart Harreman, Nick Heikens, Ravi Rajcomar, Renze Straatsma, Matthijs van der Wagt en Jeffrey Banis.
Zittend vlnr: Friso van der Werf, Daan van Rooijen, Bas de Jong, Mert Öztürk, Vincent Veldhuizen, Sjoerd Kolner en Jesse Swagemakers.

Held Jesse Swagemakers bij een doeltrap in de eerste helft.