Speciale derby aan de Hazelaarweg

Verwarring, polletjes, gemiste kansen, spanning, kluitjesvoetbal, doelpunten, ontlading, verloren aantekeningen en meer. Lange leve de derby!

Derby’s zijn altijd speciaal. Ieder op zijn eigen manier. Wat dacht je van de Superclasico tussen Boca Juniors en River Plate, de strijd tussen bovendien de beste teams van Argentinië in Buenos Aires of The Old Firm tussen Rangers en Celtic in Glasgow die weer in ere herstelt gaat worden, maar ook die tussen Feyenoord en Sparta (die ook terug lijkt te komen) of de grootste amateurderby tussen IJsselmeervogels en Spakenburg. Allemaal speciaal. In grootheid haalt onze derby het totaal niet bij alle genoemde derby’s, maar speciaal is het duel met VOC altijd.

Dé wedstrijd tegen VOC, dat is een wedstrijd die leeft! Iedere keer wanneer er een derby in het vooruitzicht ligt, worden aloude clichés uit de kast gehaald. "Het is een wedstrijd op zich”, en "In een derby kan alles gebeuren”, zijn slechts twee van deze veelvuldig gebezigde uitspraken. Deze derby voldeed uiteraard (het is niet voor niets een cliché) aan dit beeld.

In een week waarin er opnieuw een doordeweekse wedstrijd gespeeld moest worden in de Krimpenerwaard én opnieuw werd verloren (6-3), was de wedstrijd tegen VOC duidelijk veel belangrijker. Dit keer niet in de minste plaats omdat een aantal spelers vorig seizoen nog de clubkleuren van de ‘rivaal’ verdedigde of omdat er gespeeld werd tegen oud-teamgenoten, vrienden, buren, noem maar op. Redenen te over om vandaag vol voor de winst te gaan.

Dat de wedstrijd leefde was duidelijk. Supporters waren er vandaag in overvloed. Logisch! Verwarring over welke club er nou moest worden aangemoedigd was er ook. Niet zo raar als je jarenlang de tegenstander van vandaag hebt aangemoedigd. De vraag of het voor grensrechter Wilko Poulie te ver ging om in verwarring ‘hup VOC’ te roepen werd met volmondig ‘JA’ beantwoord, maar later realiseerde ik me dat het misschien niet helemaal zo raar zou zijn. Immers heb ik een paar jaar terug óók een seizoen lang voor VOC wedstrijden in clubverband gefloten en het huidige B1 als D1 zijnde regelmatig ‘geholpen’ (evenals enkele andere teams). Saillant detail was ook nog dat in de dug-out van Neptunus-Schiebroek zat Hidde Tromp, spelend voor VOC C1, vanwege broer Hessel bij Neptunus-Schiebroek en in de dug-out van VOC zaten Sem en Kees Slijper, speler en trainer van Neptunus-Schiebroek B2, vanwege broer en zoon Job bij VOC. Verwarrend dus…

Dat waren de details rondom de derby, details die we tijdens de eerste helft misten. Het was rommelig op het veld en daarmee moest ik denken aan de opmerking van één van de spelers van Neptunus-Schiebroek vooraf: "het is te hopen dat we niet in hun slechte spel meegaan”. Dat gebeurde dus wel en met die uitspraak moest ik weer terugdenken aan een wedstrijd die er ooit eerder bij VOC gespeeld werd en waarin ik een Cruijffiaanse uitspraak gebruikte in het latere verslag: "Het moeilijke van een makkelijke wedstrijd is om een zwakke tegenstander slecht te laten voetballen”. Eén van zijn meest bijzondere quotes.

Ondanks dat dat allemaal wel zo was, klopte er bij Neptunus-Schiebroek niet veel. Doelman Willem Lugard was naar een open dag in Leiden en B1 keeper Thijs Menke (die al vaker inviel) was niet fit genoeg om naast bij B1 ook nog bij A1 te keepen. De interne al eerder gebruikte variant kon ook niet, omdat Jurriaan Ham ziek was. Hierdoor ging Fabian Visser de eerste helft het doel verdedigen en Maas Abbink de tweede helft. Al met al een prima oplossing. Wat er ook niet klopte was de passing en anderzijds het groot maken van het veld in balbezit. Even was iedereen weer F pupil en werd er een nieuwe dimensie gegeven aan het ‘kluitjesvoetbal’.

Spits Pepijn Kruseman Aretz was dicht bij een openingstreffer, maar zijn inzet na een assist van Berend Knol was niet doeltreffend genoeg. Toch was het Neptunus-Schiebroek dat de leiding nam. Pepijn maakte handig gebruik van een ‘polletje’ waardoor de verdediger van VOC mis taste en hij op doel kon schieten. Eden Wessel mikte in de rebound de bal, die terugkwam van de VOC-doelman, in het lege doel, 0-1! De vreugde was van korte duur toen een paar minuten later de bal op de elfmeterstip ging nadat de bal ongelukkig tegen de hand van laatste man Leander Barendse was gekomen. Een ‘handsbal’, daar zijn de meningen over verdeeld, zeg ik op persoonlijk titel. Een ‘polletje’ was dit keer in ons nadeel en deed de bal ongelukkig van richting veranderen. De strafschop werd feilloos verzilverd, 1-1. De tips om de pakkans groter te maken kwamen helaas pas in de rust.

De bezoekers, waarvan een drietal toch een soort van thuiswedstrijd speelde, leken het meest aanspraak te maken op een voorsprong bij rust, maar de afronding was niet helemaal zuiver. Na ruim een half uur spelen was het Pepijn die alsnog scoorde. Op een assist van … (de assistgever mag zich melden voor de statistieken!) rondde hij koelbloedig af en tekende voor een keurige 1-2 tussenstand. Maar de voorsprong werd niet tot de rust behouden. Op het hobbelige veld kon zelfs de balvaste Jasper Meyboom de bal niet altijd vasthouden tussen een woud van benen binnen het ‘kluitjesvoetbal’. Het was soms ook erg slordig en één van die slordigheidjes leidde een tegentreffer in. Na balverlies op het middenveld werd de VOC spits diep gestuurd en dit keer niet meer ingehaald. Fabian was kansloos op de doelpoging en de stand dus weer gelijk, 2-2.

Halverwege hing er een sfeer van ‘mixed feelings’ in de kleedkamer van Neptunus-Schiebroek. Teleurgesteld over de huidige tussenstand, maar ervan overtuigd dat het goed zou gaan komen. Coach John Jansen maakte van de gelegenheid gebruik om zo nu en dan te experimenteren in de opstelling en er vooral flink op door te wisselen, zoals het hoort in een vriendenteam.

Neptunus-Schiebroek nam de tweede helft het heft in handen, maar de eerste kansen tot een vernieuwde voorsprong leverden geen doelpunt op. De spanning nam zienderogen toe en kwam even later tot uiting. Een VOC aanval werd op het randje van buitenspel afgevlagd, maar de dug-out van de thuisploeg (die ook op één lijn zaten) beaamde het vlagsignaal. De vrije trap die erop volgde werd genomen door Leander. Met een goed getrapte diepe bal bereikte hij Pepijn. Ze vonden elkaar weer! Pepijn, aan de aandacht van de defensie ontsnapt, scoorde en schoot zijn team naar de voorsprong, 2-3! De ontlading was groot, heel groot.

Lange tijd bleef het vervolgens spannend. De klok tikte door en Pepijn leek matchwinner te worden. Neptunus-Schiebroek wist de kansen die het kreeg om de score uit te breiden niet te benutten. De bezoekers controleerden nu wel en het spel werd en was een stuk beter, maar ondertussen moesten achterin Reinier Jansen, Niels van Dijk en Stijn van Rooijen blijven opletten om de thuisploeg er niet doorheen te laten komen. Als het de thuisploeg dan toch eens lukte om iets verder te komen dan was daar nog Maas, die zijn doel geconcentreerd en foutloos verdedigde en zich zelfs ontpopte in een onneembare vesting als extra verdediger.

Een kleine tien minuten voor het laatste fluitsignaal kreeg Neptunus-Schiebroek een hoekschop. Hessel nam deze kort en snel, zoals coach John dat graag ziet, waarna Jasper de bal voorgaf. De bal kwam goed voor alwaar controlerende middenvelder Sam Dölle de bal doorkopte. In de doelmond was Gijs de Graaf er als eerste bij om de score te vergroten en de thuisploeg de genade klap te geven, 2-4.

Twee minuten voor tijd kreeg de score een nog beter aanzien toen de doelman van VOC een inzet van Pepijn opnieuw half keerde, maar Gijs er goed bij zat en de eindstand bepaalde op 2-5. Met een doelpuntviering ‘á la Dirk Kuijt’ werd de sportieve wedstrijd winnend afgesloten en waren er weer drie punten behaald, maar belangrijker de titanenstrijd was gewonnen! Tevreden keerden de manschappen terug in de kleedkamer. In voorbereiding op de ProefWerkWeek was bier als beloning voor (bijna) iedereen uitgesloten, maar dat halen we nog wel een keer in.

Volgende week gaat Neptunus-Schiebroek op bezoek bij hekkensluiter Kethel Spaland. De ploeg uit Schiedam, alwaar het altijd schijnt te regenen, heeft echter de laatste twee wedstrijden gewonnen en de aansluiting met de ploegen direct boven hen gevonden. De aftrap is om 11.05 uur. Heerlijk vroeg dus! Volgens een aantal spelers maakt dat dit keer niet uit, omdat het toch ProefWerkWeek is, laten we het hopen…

Vanwege verloren aantekeningen een verlaat verslag, dat mede mogelijk gemaakt is door Pepijn.