Zaterdag 6 uitgebalanceerd naar degelijke zege

Tegenstander Zestienhoven op zwakke punten gewezen in strijd om de derde plaats.

Slechts het achtste wereldwonder kan het jeugdige zesde Neptunus-Schiebroek-elftal nog helpen aan een kampioenschap, maar die doelstelling is inmiddels ook naar het rijk der fabelen verwezen. De twee hooggeplaatste teams Hermandad en XerxesDZB zullen op 9 april in een onderling duel gaan uitmaken wie de titel om zijn naam mag schrijven. Echter, Neptunus-Schiebroek kan roet in de Zevenkampse plannen gooien als op 2 april de blauw-witten nog naar de Hazelaarweg komen. Die wedstrijd kan tevens een inleiding zijn naar een tweede plaats op de ranglijst als eindklassering. Voorlopig zal het team van coach Peter Harreman zich richten op een derde plaats en dat is al behoorlijk ‘keurig’ te noemen. Zestienhoven was daarin nog een outsider en op de laatste competitiedag ontmoet Neptunus-Schiebroek de enige overgebleven concurrent, VVOR. Dat team krijgt echter óók XerxesDZB nog op bezoek.

Tot zover de vooruitzichten, tot zover de mogelijkheden. Maandagmiddag half drie en de afmeldingen voor de komende zaterdag stromen binnen. Naast de twee wereldreizigers Jesse Swagemakers en Friso van der Werf moet ook het Delftse studentenkorps (Wouter Jansen, Renze Straatsma en Ties Verhagen) verstek laten gaan. Bas de Jong, nog altijd herstellende van een motorongeluk, maakte weer zijn eerste trainingsminuten deze week, maar een wedstrijd spelen komt nog te vroeg. En tot slot moest ook laatste man Sjoerd Kolner dé wedstrijd tegen Zestienhoven laten lopen vanwege een ‘schooluitje’. Captain Jeffrey Banis telde snel een paar keer vluchtig, maar kwam echt niet verder dan 10 veldspelers. Er moesten spelers geregeld worden. Vanwege een druk speelschema en ook een tweede elftal dat jaagt op spelers zou dat geen gemakkelijke klus gaan worden.

Vaste invaller Amar Mahmood werd bereid gevonden en trainde voor de gelegenheid gelijk mee. Het zoeken naar een doelman verliep tevergeefs na meerdere afzeggingen. Uiteindelijk werd de hulp uit verassende hoek gevonden bij de reserve doelman van het Neptunus-Schiebroek zaalteam, Stefan Boers. In tijden van nood moet je creatief zijn! ‘Papa’ Matthijs van der Wagt stuurde meerdere invalleropties rond nadat bekend werd dat zowel de wedstrijd van het derde als vierde elftal was uitgesteld, verplaatst. Men vond, democratisch, twee wissels voldoende en dus werd alleen Steven Looren de Jong gevraagd en bereid gevonden.

Tot zover de voorbereiding, tot zover de spelersperikelen. Zaterdagmiddag om kwart over twee als de spelers staan te trappelen om aan de warming-up te beginnen wordt er eerst nog met verbazing gekeken naar het wedstrijdbord: veld 3, staat er genoteerd. Pas als trainer Wilko Poulie, die net B4 had gefloten op het tweede veld, zegt dat het derde veld beter bespeelbaar is, gaan de manschappen de pupillendoeltjes verplaatsen. Een verstandige beslissing.

Scheidsrechter Patrick Bendenia geeft om stipt 14.30 uur het sein voor de aftrap van het duel met Zestienhoven, dat uit nog met 6-3 verloren ging. De teams waren vandaag wat meer aan elkaar gewaagd in de openingsfase, maar konden onder de koude noordenwind er geen spektakel stuk van maken. Toch was het vermakelijker dan de wedstrijd die het eerste elftal tegelijkertijd speelde (0-5 nederlaag) of je moet het woord een andere betekenis geven.

De eerste helft leek als een nachtkaars uit te gaan totdat Ravi Rajcomar op slag van rust een afgeslagen bal perfect raakte en vanaf zestienmeter de bal strak tegen de touwen schoot, 1-0! Terwijl de spelers van de bezoekers elkaar verrot scholden in de kleedkamer (ik bracht hen de thee) pepte coach Peter Harreman de thuisploeg op om er wat meer van te maken.

In de tweede helft werd het voetbal beter, maar was de beste man van de eerste helft, rechtsback Mert Öztürk, vervangen en als grensrechter geposteerd. De rest van de defensie met Daan van Rooijen, Wessel Vis en Matthijs van der Wagt bleef ook nu moeiteloos overeind en kon in de tweede helft soms zelfs aan aanvallen denken. Jeffrey Banis, Lennart Harreman en Nick Heikens waakten over het middenveld en zorgden dat het verschil in gemiddelde leeftijd in de tweede helft daadwerkelijk zichtbaar werd. De juiste balans werd nu beter gevonden.

Neptunus-Schiebroek zocht vaker en vaker de aanval en kreeg nu meer kansen om de wedstrijd te beslissen. Tot twee maal toe ontsnapte de snelle en stoïcijnse Vincent Veldhuizen aan de aandacht van de Zestienhovense defensie, met bliksemafleider Bas Posner naast hem kwam hij er één keer over links en één keer over rechts doorheen en schoot beide keren met scherp raak, 3-0!

Ondanks twee bijna identieke uitstekende doelpunten zat de teleurstelling bij Vincent er vooral in dat hij enkele minuten voor tijd een vrije trap op het randje van de zestienmeter moest toestaan waaruit een schitterend doelpunt gemaakt werd (3-1), al snel relativerend dat de balans nog in orde was. Op de vrije trap was invaller doelman Stefan Boers kansloos, de enige keer vanmiddag, de ‘nul’ houden was een betere beloning geweest voor een goede invalbeurt! Al met al was de 3-1 een uitstekende, degelijke en verdiende overwinning.

In deze vreemde competitie is Neptunus-Schiebroek nu iets steviger op de derde plaats gekomen en moet het volgende week (paasweekend) opnieuw toekijken. Daarna, op 2 april, is de clash met XerxesDZB.