Eindelijk weer wat te vieren

Eerste competitie zege na ruim een maand.

Bij Neptunus-Schiebroek A1 is er elk weekend wel wat te vieren en daarmee past het team ook zo goed binnen onze clubcultuur aan de Hazelaarweg, maar een overwinning met 3 punten is toch altijd net wat lekkerder. De afgelopen maand mocht A1 slechts één puntje bijschrijven aan het totaal. De nederlaag bij de toenmalige oprukkende hekkensluiter Kethel Spaland (2-1) en een dubbele ontmoeting met en tegen het matige Hillegersberg (4-4, 3-1) leverde maar één punt op.

De nederlaag bij Kethel Spaland werd bij aanvang van het vroege tijdstip misschien nog geaccepteerd, maar het gelijke spel tegen Hillegersberg (na een 3-1 zekere voorsprong) en de inspiratieloze uit nederlaag bij datzelfde Hillegersberg waren meer dan pijnlijk. Neptunus-Schiebroek A1 had dus wat goed te maken als het op eigen veld de return speelt tegen Kethel Spaland. Voor het duel waren al de nodige afmeldingen genoteerd, zo konden Fabian Visser, Maas Abbink, Gijs de Graaf en Leander Barendse allemaal niet aan te aftrap verschijnen en Jasper Meyboom kon alleen de eerste helft spelen. Vervanging werd gevonden bij Vincent Veldhuizen en, op het laatste moment, de B2 spelers Kevin en Julian Heemskerk.

De wedstrijd tegen Kethel Spaland begon om 16.45 uur onder heerlijke lenteachtige omstandigheden helemaal niet zo spectaculair en dat zou het ook eigenlijk niet worden. In de openingsfase, de eerste 25 minuten, viel er vrij weinig te beleven. Beide teams creëerden niet echt kansen, maar probeerde beide met een snelle voorhoede (tevergeefs) het verschil te maken. De thuisploeg had weliswaar een veldoverwicht, maar kwam pas na de eerste wisselronde tot scoren. Het is niet de eerste keer dat de enige speler die we, eigenlijk, nooit zien op de trainingen (behalve als er een weddenschap te verliezen valt); Jurriaan Ham, degene is die helemaal vrij komt te staan voor het doel en vervolgens ook doeltreffend is. De voorzet werd door hem knap aangenomen en schitterend, strak, in de kruising geschoten, 1-0. Een prachtige en vooral intelligente Gouden Wissel van coach John Jansen. Geen vuiltje aan de lucht voor Neptunus-Schiebroek dat het veldoverwicht uitbreidde en de tegenstander niet meer over de middenlijn liet komen. De noodgedwongen veranderde samenstelling van de defensie met Niels van Dijk en Stijn van Rooijen nog altijd op de backpositie, maar in de as Reinier Jansen als mandekker en daarachter aanvoerder Hessel Tromp als controleur gaf geen enkele krimp.

Twee minuten voor rust kwamen de bezoekers over de middenlijn en tot ver in het strafschopgebied toen een Schiedamse aanvaller, weliswaar gewillig, maar toch onreglementair naar de grond ging en de strafschop onder luid gejoel vanaf het zonnige terras onverbiddelijk werd gegeven. De strafschop werd feilloos ingeschoten, ruststand: 1-1.

De tweede helft verliep aanvankelijk wat meer gelijk op en daarin onderscheidde doelman Willem Lugard zich door tot twee keer toe ver zijn doel uit te komen om een gevaarlijke aanval te onderscheppen. Mede door het goede verdedigende werk van Reinier, die de spits tot frustratie uitschakelde, konden de bezoekers niet heel veel beginnen.

Na een kwartier spelen in het tweede bedrijf wisselde assistent coach Leander, geïnstrueerd door John, de broertjes Heemskerk voor Niels en Stijn, waardoor Berend en Eden weer op het middenveld kwamen te spelen. Een Babylonische spraakverwarring ontstond omdat Jurriaan (die wilde wel erg graag naar de kant) dacht dat hij gewisseld werd in plaats van Julian. De wissel perfect en op het juiste moment volgens opdracht uitgevoerd op het moment dat Neptunus-Schiebroek net over de middenlijn een vrije trap verkreeg. In het centrum van het veld stond spits Pepijn Kruseman Aretz helemaal vrij, dat zag werkelijk iedereen behalve de centrale ‘wachter’ van Kethel Spaland. Hessel nam de vrije trap, bereikte Pepijn, hij nam de bal perfect aan met links en schrok bijna van de vele op één volgende toevalligheden, maar schoot toch feilloos raak, 2-1! Wat de wissel exact voor invloed had op het doelpunt en daarmee de benoemde Gouden Wissel weet volgens mij niemand. Dat het doelpunt viel in combinatie met de wissel was ‘gewoon’ één van de vele toevalligheden. Alhoewel, toeval bestaat niet!

Neppie A1 maakte weer een veldoverwicht, maar het middenveld, alwaar Sam Dölle, Berend Knol, Eden Wessel afwisselend samen met de broertjes Heemskerk de scepter zwaaiden, kreeg het steeds zwaarder om de uitvallende verdedigde bal weer terug te brengen met meters loopwerk in het nog altijd voetbalwarme weer. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg en het was wachten op het derde doelpunt. Neptunus-Schiebroek kreeg zelfs zoveel ruimte dat rechtsback Niels van Dijk ver mee mocht opkomen, de middenlijn passeerde en daarin de meest bijzondere uitspraak van de wedstrijd had: "wat moet ik er nu mee”, daarmee de bal bedoelend en hem vervolgens vakkundig in de voeten schuiven van de tegenstander.

Toch kwam Kethel Spaland er nog een keer gevaarlijk uit en liet de defensie de spits één keer ontsnappen en meteen was het raak, 2-2. Volledig tegen de veldverhoudingen in was de stand weer gelijk. Neptunus-Schiebroek trok vol ten aanval, maar moest tot vijf minuten voor tijd wachten tot er een nieuwe voorsprong kon worden genomen. De nieuwe voorsprong kwam voort uit een kopie van de eerdere tweede treffer. Opnieuw was het Hessel die net over de middenlijn een vrije trap mocht nemen en wederom de weer vrij staande Pepijn bereikte. Geef de teamtopscorer zo’n kans nou niet! Of wel, want daarmee nam Neptunus-Schiebroek een nieuwe voorsprong na een keurige afronding, 3-2. Kethel Spaland probeerde met een klein slotoffensief nog een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar de Schiedammers kwamen niet meer tot scoren.

Een 3-2 overwinning was een extra reden om de derde helft weer eens wat kleur te geven. De goudgele rakkers werden door, onder andere, de leden van dagelijks bestuur op tafel gezet en enkele spelers van A1 deden later die avond het licht uit in het clubhuis. Volgende week speelt Neptunus-Schiebroek A1 opnieuw thuis. Er wordt dan om 15.00 uur afgetrapt tegen CKC. Eerder dit seizoen werd er in het Kralingscheveer met 0-8 gewonnen en dus moet voor onderschatting gewaakt worden en ondanks een waarschijnlijk korte nachtrust weer een driepunter worden binnengehaald.