Zevenklapper voor 'het zesde'

Hattrick (+1) voor Thomas van Kan.

HSV Celeritas uit stond op het programma voor ‘het zesde’. "Nooit van gehoord” zult u zeggen of u moet de voetbalgeschiedenis goed kennen of het anders minimaal te hebben opgezocht. Dat kan namelijk wel en de naam van de club deed mij al vermoeden wat ik dacht. HSV Celeritas hoort bij de vijf oudste clubs van Den Haag. In de verre geschiedenis waren er zoveel clubs dat vele dezelfde naam verkregen bij de oprichting. Op het moment dat je promoveerde naar een hogere klasse mocht elke naam maar één keer voorkomen. Het huidige Feyenoord heette bij de oprichting: Celeritas. En dus moesten de Rotterdammers vanwege deze Haagse voorganger haar naam veranderen. Zonder deze club had Feyenoord dus nooit Feyenoord geheten. Het is maar dat je het weet hè.

Van de roemruchte geschiedenis van de Haagse club Celeritas is weinig over. Het weggestopte complex wordt gedeeld met Wateringseveld GONA en de club heeft met slechts vier teams (2 zondag, 1 zaterdag en 1 B junioren team) nog nauwelijks bestaansrecht. Voor het eerst richtte de club dit seizoen een zaterdagteam op, zo vertelde de aangestelde trainer/coach nog enthousiast, maar dat enthousiasme temperde naarmate het verloop van de wedstrijd waarin hij zelf eindigde als grensrechter. De charmes van de kelderklasse.

Het eerste half uur van de wedstrijd was dan ook niet om aan te zien (niet dat het daarna zoveel beter werd…, maar ach). Het was een tam half uurtje waarin de meeste opwinding kwam toen Jeroen van Dorp, deze week spelend als voorstopper, een sliding maakte op de spits van Celeritas. De actie van Jeroen was weliswaar een beetje onbesuisd, maar "hij speelde wel de bal”. Het misbaar van de spits was echter niet van de lucht en menig scheidsrechter had de spits meteen naar de kleedkamer gestuurd, maar vandaag niet. De leidsman was het pas na 10x waarschuwen zat en zond hem toen met slechts geel voor een afkoelingsperiode van 10 minuten naar de kant. Dat beloofde wat voor vandaag.

Echter, daarna was het weer net zo tam als ervoor. Snelheidsduivel Vincent Veldhuizen werd meerdere malen weggestuurd, maar wist de doelman, die verder geen redding verrichtte, niet te verontrusten. Vincent werd dan ook gewisseld, want als je niet presteert zit je ook bij ‘het zesde’ gewoon op de bank. Zijn vervanger werd Thomas van Kan. Vanwege studie kan de verdediger van de tweede selectie niet of nauwelijks trainen en daardoor geen minuten maken bij het tweede. Ondanks dat de trainingsverplichting ook bij ‘het zesde’ hoog op de speelminutenverdeling-lijst staat maakte de spelersgroep maar al te graag een plekje vrij toen het aantal afmeldingen groot bleek op vrijdagochtend. Trainer Wilko Poulie, vandaag voor de eerste keer als coach langs de kant dit seizoen, liet Thomas echter niet invallen in de defensie, maar in de aanval dus. Met Thomas voorin kwam er meteen meer gevaar en zo werd Bas de Jong, vandaag voor het eerst in de basis, in de gelegenheid gesteld om de openingstreffer te maken na bijna een half uur spelen. De doelman schatte de bal verkeerd in, pakte de bal buiten de zestienmeter, liet hem van schrik los en kwam verkeerd neer bij zijn eerste balcontact. Bas schoot de bal inmiddels binnen, 0-1! De doelman ging geblesseerd van het veld.

Nadat Thomas eerst nog een paar keer de bal sociaal voorgaf en er geen doelpunt uitkwam was hij het vlak voor rust zat en ging na een assist van Matthijs van der Wagt en onderschepping van de bal op eigen avontuur, mét resultaat: 0-2! Celeritas zette er nauwelijks iets tegenover. Eén schot van afstand werd door invaller doelman Wesley Banis (eveneens speler van het tweede), a.k.a. Henk Timmer, uitstekend gepakt. De redding werd echter niet erkend. De scheidsrechter gaf er geen hoekschop voor. Hij had het niet gezien. Een tweede poging kwam onderkant lat en de doellijn (of toch er net over?) terug het veld in. De scheidsrechter had het niet gezien.

Halverwege was er voor het eerst een tactische bespreking wat het aantal primeurs hoog bracht vandaag. Het is geen primeur dat ‘het zesde’ de eerste helft ongeslagen bleef dit seizoen én de opdracht werd om dat in de tweede helft ook te blijven en er nog minimaal vijf te maken. Alsof de ‘coach’ het op een presenteerblaadje kreeg: alles kwam uit.

Meteen na rust kwam Thomas meteen weer op stoom en maakte direct na rust meteen het verschil in de wedstrijd. Met twee doelpunten tekende hij voor een 0-4 tussenstand. Hierna was het tijd voor meerdere spelers om voor eigen succes te gaan. Furkan Basbug (wel een assist) probeerde het meermaals van afstand, maar zonder resultaat. Ondertussen leunde men achterin achterover. Laatste man Sjoerd Kolner had een makkelijke middag en samen met Jack Kuipers, Jeroen van Dorp en Matthijs van der Wagt nu een gezellig praatje met de Celeritas-spits. Op het middenveld zorgden Jeffrey Banis en Ravi Rajcomar voor de toch wel benodigde balans. De laatste 20 minuten liet aanvoerder Jeffrey zichzelf vervangen. Zijn wisselbeurt. Zo kan het ook bij ‘het zesde’. Nick Heikens, die onder toezicht van broer Cas, zoals hij zelf zei: "belabberd speelde” zorgde in de slotfase wel voor aanvoer bij de doelpuntenmakers.

De laatste doelpunten kwamen moeizamer tot stand, maar de score liep nog wel verder op. Thomas van Kan maakte zijn kwartet aan doelpunten compleet en maakte zo een onvervalste hattrick in de tweede helft. Voor het laatste doelpunt had hij echter wel drie pogingen nodig. Amar Mahmood slalomde tien minuten voor tijd door de zestienmeter zo ver door dat we, ondergetekende en de geblesseerden Milan Koster en Sjors Joosen, dachten: ‘die dribbelt meteen door naar Rotterdam’. Zonder te kijken wat hij deed, maakte Amar een één-tweetje met de laatste man van Celeritas (die ook niet wist wat hij deed) en scoorde zo in het lege doel het zesde doelpunt van de middag. Het slotakkoord kwam ook van de kleinste man in het seniorvoetbal uit alle windstreken, maar dat was een keurig mooie treffer. Hiermee werd de eindstand bepaald op 0-7. Een echte zevenklapper. De grootste uitslag overwinning sinds de oprichting van ‘het zesde’ in juni 2015. Een weelde.

Nu is het aan aanvoerder Jeffrey Banis om de manschappen scherp te houden in aanloop naar de eerste echte topper in de competitie tegen Wippolder (15 oktober, 14.30 uur) en dan de wedstrijd in de tweede ronde van de beker tegen VELO (22 oktober, 16.45 uur), maar juist de teamcaptain viert aankomende vrijdag zijn verjaardag. Hij heeft beloofd ‘zijn team’ om 02.00 uur weg te sturen. Het mandje in. Of iedereen zich daaraan houdt… De titelaspiraties staan op het spel! Beide duels zijn overigens aan de Hazelaarweg. En aan de Hazelaarweg is ‘het zesde’ nog ongeslagen!

Foto's:
1. De 0-4 in beeld. De bal heeft de doelman al gepasseerd.
2. Thomas van Kan viert zijn derde treffer met Furkan Basbug.
3. Invaller doelman Wesley Banis a.k.a. Henk Timmer hield de nul.
4. Een zeldzaam beeld in de tweede helft. Celeritas in de zestienmeter van Neptunus-Schiebroek.