JO19-2 start competitie met winst

IJzersterke comeback na vroege achterstand.

De bekercompetitie eindigde voor JO19-2 (voorheen A2) toch wel erg teleurstellend na een goed begin. Tegen TOGB JO19-4 werd in de laatste poulewedstrijd de tweede plaats uit handen gegeven na opnieuw een moeizaam laatste kwartier van de wedstrijd. Nadat de competitie indeling bekend was geworden bleek al snel dat er in de eerste competitie wedstrijd opnieuw tegen TOGB gespeeld zou worden, maar nu tegen een lager team: JO19-5.

Doordeweeks speelde de JO19-2 onderleiding van coach Marcel Vroon een vriendschappelijke oefenwedstrijd tegen het zesde elftal van Neptunus-Schiebroek. JO19-2 overrompelde het zesde in de eerste helft met veel druk zetten en goed voetbal. Helaas kwam de JO19-2 in de eerste 45 minuten niet verder dan 1 doelpunt. Eigenlijk telde het doelpunt voor 10 als je hem beoordeeld op schoonheid. De snoeiharde trap van aanvoerder Rex Vroon ging met de nodige precisie richting de kruising en via de binnenkant van de paal binnen. De doelpaal staat nog altijd na te trillen... In de tweede helft kwam het zesde snel terug met de gelijkmaker en ging het voor JO19-2 opnieuw helemaal mis in het laatste kwartier, gevolgd 1-3 nederlaag. Een revanche volgt.

In die revanche zal de nieuwe tactiek moeten worden toegepast. De nieuwe opstelling werd tegen TOGB in de eerste competitie wedstrijd uitgeprobeerd en kon, met nog enkele aan te scherpe randjes, worden goedgekeurd. Neptunus-Schiebroek dat de afgelopen wedstrijden telkens het laatste kwartier volledig aan de tegenstander liet, startte nu - met een eveneens vrij moeizame warming-up - de eerste 15 minuten dramatisch. TOGB profiteerde daar meer dan optimaal van en Neptunus-Schiebroek keek dan ook al vroeg (na 11 minuten) tegen een 2-0 achterstand aan. Coach Marcel Vroon die continue ijsberend voor zijn dug-out liep - soms hardop - na te denken over de te zetten vervolg stappen en liet enkele spelers zoals een echte topcoach betaamd warmlopen om hen vervolgens weer terug op de bank te zetten omdat er weer iets veranderd was of omdat het toch niet de juiste oplossing leek te zijn.

De coach riep en koos na twee hoekschoppen van rechts genomen door Willem van Dommelen dat de spits voor het doel moest staan en de hoekschoppen moest overlaten aan spelmaker Thomas Becker. De middenvelder die vandaag eveneens ongelukkig aan de wedstrijd begon nam de derde hoekschop vanaf de rechterkant en bereikte na iets meer dan een half uur spelen voor het doel de andere spits, Rex Vroon. Rex kopte de bal goed in, maar de doelman hield de eerste poging op onverklaarbare wijze uit zijn doel. De bal die vervolgens bijna over de doellijn wegrolde werd door niemand verwerkt. Uiteindelijk was het Rex die als eerste erbij was om de bal in te tikken. De aansluitingstreffer was een feit. Neptunus-Schiebroek dat het heft in handen nam trok nog voor de rust de stand weer gelijk. Een geweldige diepte pass van Thomas Becker bereikte op de rechterflank de ingevallen Bob de Jager. Onder toeziend oog van zijn moeder gaf de rechtshalf de bal voor op Willem van Dommelen. Hij passeerde de doelman en schoot raak in de korte hoek, de 2-2 een feit!

Halverwege luisterde men aandachtig naar de gegeven aanwijzingen en had men alle hoop op een goede afloop gevestigd. De complimenten halverwege waren er vooral voor de backs Stijn van Rooijen, Guus Kooimans, maar vooral ook voor Lars Aartsen. Hij was niet te passeren vanmiddag in Berkel. Neptunus-Schiebroek begon dan ook goed aan de tweede helft en vrijwel meteen na rust was het Casper van Peijpe, die nu vanaf rechts speelde en goed zijn snelheid gebruikte, om de voorzet te geven. Opnieuw was het goaltjesdief Willem van Dommelen die raak schoot, 2-3! Toch hielden de Erasmiaans studenten het nog spannend, want de scherpte zakte even weg toen TOGB er opnieuw uit kon komen en de gelijkmaker produceerde, 3-3. Enkele minuten later was het doelman Houyu Shih die op katachtige wijze redding bracht op een vlammend schot en zo een nieuwe achterstand voorkwam. De thuisploeg leek nu de weg kwijt nadat het middenveld definitief in handen was gevallen van Neptunus-Schiebroek. Ruben So die daar een leidende rol vervulde deed even later een stapje achteruit om ook de defensie wat meer te ondersteunen nadat Mendel Boset de spits al aardig in toom gehouden had. Laatste man Martijn Tukker, die eerder op de ochtend samen met Ruben zijn eerste bardienst bij Neptunus-Schiebroek draaide, was ook vandaag weer een sterk slot op de deur achterin.

Waarom de coach Mendel niet zo vaak wisselt werd de overige bankzitters nu ook duidelijk. Hij praat er namelijk voor tien en maakte er al bijna zijn eigen 'live'-wedstrijdverslag. De laatste twintig minuten gingen in met een gelijke stand, maar die laatste fase was overduidelijk voor Neptunus-Schiebroek. In minuut 71 was het Rex Vroon die de assist gaf, waarna - wie anders dan - Willem van Dommelen zijn team opnieuw naar een voorsprong schoot via de binnenkant van de paal, 3-4! Drie minuten daarna nam Neptunus-Schiebroek een ruimere marge in de voorsprong. De schutters hadden er wel meerdere pogingen voor nodig. Rex Vroon en Gijs de Graaf lukte het beide niet, maar bij de derde poging was de doelman eindelijk gepasseerd. En natuurlijk was het Willem van Dommelen die op die wijze zijn vierde doelpunt van de middag liet aantekenen, 3-5! In de laatste fase, waarin ondertussen natuurlijk ook Timber Johnson nog de nodige speeltijd had gekregen - want zo hoort dat allemaal bij een vriendenteam -, werd het vanuit de thuisploeg steeds wat onvriendelijker en dat liet de goed spelende Thomas Becker de tegenstander op non-verbale wijze nog even duidelijk weten toen het tijd was om moegestreden en uit veiligheidsoverwegingen het strijdperk te verlaten.

Omdat Neptunus-Schiebroek het naliet om in de laatste tien minuten een zesde doelpunt te maken bleef het toch nog wat spannend in de slotfase, maar behalve een hoge bal - die door Houyu Shih goed gepakt werd - kwam de thuisploeg niet meer. Nadien was het tijd om de eerste competitie overwinning te vieren in het clubhuis van Neptunus-Schiebroek. De derde helft die aldaar door clubgenoten al even aan de gang was, werd door de Erasmianen ingeluid met pizza's van Domino's gesponsord door coach Marcel - besteld en gehaald door initiator van de avond: Gijs de Graaf - en tot de late uurtjes vervolgd. Waarin men op leuke wijze kennismaakte met de goede gebruiken van onze club; "de derde helft" en er ook een stukje karaoke aan werd toegevoegd. Een geslaagde avond waarin men dus in de warming-up en het eerste kwartier niet goed was, maar schitterde in het vervolg en ook de derde helft wisten te vlammen. Wellicht is dit dus inderdaad de betere tactiek. Volgende week is een uitstekende kans om dat voort te zetten. Er zal om 16.15 uur bij en in Zoetemeer worden afgetrapt. Ik zeg; daarna als een speer naar de club. Mee eten in het door chef-kok Remco Boshuizen uitgebreide warm-en koudbuffet en daarna het eerste 'Oktoberfest' van de club meevieren! Als dat geen garantie voor opnieuw drie punten is...