Zesde elftal overwintert in Eur...euh... in de beker

Sinterkerst-en paasontbijt brengt ongekende krachten: Een klassieke dag in de kelderklasse!

Wat is een klassieke dag in de kelderklasse? Dat kan natuurlijk op meerdere fronten plaatsvinden, maar vandaag was er eentje. In samenvatting: Een ontbijt met binnendruppelende spelers, een spoorloos afwezige, een laatkomer, snelle blessures, een naar alles wat beweegt schoppende tegenstander, 1 trouwe supporter, een technische staf voornamelijk gevuld met geblesseerde spelers, (eigenlijk) 90 minuten met de rug tegen de muur en in de counter de overwinning stelen, een bal op de paal in de laatste seconde en een uitblinkende doelman (huh? ja, dat hoort er ook bij)...

Voor de 3e (tussen) bekerronde kwam PSV Poortugaal 5 uit de koker voor het zesde elftal van Neptunus-Schiebroek. Huh? Portugal? Het blijft een leuke grap (zeker in de kelderklasse), "we gaan Europa in!" - verklaart meteen de titel - is een veelvuldig gehoorde uitspraak in aanloop naar dergelijke wedstrijden. Maar niets was waar natuurlijk, men moest gewoon naar het 'voormalig boerendorp' (volgens Wikipedia) Poortugaal in de Gemeente Albrandswaard. Na deze wedstrijd zullen wij het verzoek indienen om het woordje 'voormalig' te laten verwijderen van de Wikipedia pagina. Voordat de laatste bekerwedstrijd op het programma stond werd vorige week de eerste seizoenshelft in de competitie goed afgesloten. Op de schimmen van de Hazelaarweg was het donker, mistig en koud tijdens het duel met laagvlieger Ariston'80, maar dankzij doelpunten van Bas de Jong (3), Furkan Basbug (2), Jaydon Welles en Amar Mahmood werd het een vrij eenvoudig middagje met een 7-2 overwinning. De twee doelpunten waren het team dan wel weer aan te rekenen vanwege veel te veel gemakzuchtigheid en waren niet te verwijten aan invaller doelman Wesley Banis. Hij viel opnieuw in voor Willem Lugard die ditmaal Sinterklaas moest vieren.

Voorafgaand op de 17e december werd er een kerst ontbijt georganiseerd voor een beetje extra motivatie en als afsluiting van die goede eerste seizoenshelft. De lange tafel in de kantine stond om 10.30 uur klaar waarna alle spelers binnendruppelden. Het deed Amar Mahmood denken aan een Paasontbijt. Jaydon Welles schitterde door afwezigheid en Wessel Vis kwam aan toen iedereen de auto in stapte. De broodjes, croissants en vooral de, op speciaal verzoek gehaalde, Paturain smaakten goed en bracht extra energie voor deze bekerwedstrijd. De KNVB is in de kelderklasse niet altijd heel duidelijk over hoe het bekertoernooi verloopt, maar enige duidelijkheid kunnen we nu wel geven. Deze 3e bekerronde was een tussenronde. De mannen scheiden van de jongens, zeg maar (uhu...). Slechts vijf wedstrijden werden er geagendeerd door de KNVB en 11 teams werden vrijgeloot. Gezien de diverse competitie standen werd Neptunus-Schiebroek 6 gekoppeld aan één van de zwaarste tegenstanders, dat had beter kunnen zijn, maar we mogen niet ontkennen dat het zeker ook slechter had kunnen zijn. Schoonhoven 5, bijvoorbeeld, speelde ook in de tussenronde. Zij verloren dit seizoen nog geen wedstrijd, niet in de beker, niet in de competitie. Slechts 1x werd er gelijkgespeeld in de 2e bekerronde, maar na strafschoppen gewonnen tegen een oude bekende: Hermandad 3 (competitie genoot van vorig seizoen). Goed, dat over de zware bekercompetitie. Er zijn nu dus nog 16 zaterdagteams over. Die 16 staan onderaan dit verslag. Nu volgt de achtste finale zaterdag, daarna de kwartfinale zaterdag, dan de kwartfinale (mix) zaterdag en zondag, vervolgens de halve finale (mix) en finale (mix). Dat betekent nog 5 (!) wedstrijden, een lange reis, maar toch de kortste weg naar succes.

Genoeg over alle bijzaken, ook al zijn die er natuurlijk veel in de kelderklasse, nu de wedstrijd. Als men arriveert op Sportpark Albrandswaard keurt men, als volleerde profs, eerst het hoofdveld waarop gespeeld zal worden voordat coach Wilko Poulie de manschappen naar de kleedkamer manoeuvreert. De warming-up wordt geïmproviseerd maar wel serieus opgepakt met een positiespelletje. Daarin wordt duidelijk dat Milan Koster vandaag niet veel zal spelen door een liesblessure (slechts een kwartier proberen voor rust). Terwijl Sjors Joosen en Vincent Veldhuizen nog een beker koffie halen, ziet de eveneens geblesseerde Matthijs van der Wagt de tegenstander het veld op druppelen, niet echt een warming-up doen en een diversiteit aan spelers hebben. Al snel is duidelijk dat de tegenstander vooral fysiek veel sterker zal zijn. In een normaal altijd aftastend begin van de wedstrijd met twee teams die elkaar niet kennen breekt Thomas van Kan na vijf minuten door de defensie van de thuisploeg. Op hardhandige wijze wordt de doorgebroken Thomas halverwege de helft van Poortugaal naar de grond gewerkt. De scheidsrechter geeft een vrije trap en laat het vervolgens bij slechts een woordelijke vermaning. Als niet rood al meer dan op zijn plaats was geweest, dan was geel (en dus 10 minuten naar de kant) dat zeker. Het zette meteen de toon voor de wedstrijd. De thuisploeg mocht veel, heel veel, van de scheidsrechter, die na afloop verklaarde niet te houden van het geven van kaarten. Nee, dat was duidelijk!

Na 9 minuten spelen schoot het bij Thomas weer in zijn hamstring nadat hij een hoekschop had versierd. Het tactisch plan kon andermaal de prullenbak in. Uit die hoekschop nam Neptunus-Schiebroek echter wel de voorsprong. Furkan Basbug krulde de bal zo de doelmond in dat verdedigen kansloos was. De doelman stond verkeerd opgesteld bij de eerste paal en zag de bal aan zich voorbij gaan. Op de doellijn was het vervolgens aanvoerder Jeffrey Banis die het doelpunt zeker stelde, 0-1! Als Poortugaal vervolgens het heft in handen neemt en Neptunus-Schiebroek een hoekschop moet verdedigen pikt men een tweede doelpunt na een kwartier spelen. Michiel van Dorp ramt de bal uit de zestienmeter. Bas de Jong krijgt veel tijd om die bal binnen te houden. De teamtopscorer met ook een goede assist in de benen geeft de bal uitstekend mee aan Furkan Basbug. De doelman zit mis en Furkan kan in het lege doel de score verdubbelen, 0-2! Een ongekende weelde en dat deze snelle doelpunten heel belangrijk waren zou later blijken. In de rest van de eerste helft moest Neptunus-Schiebroek al achteruit om de herhaaldelijk opkomende tegenstander tegen te houden. Een hoofdrol was er nu al voor doelman Willem Lugard met een aantal goede reddingen en in een aantal counters had Neptunus-Schiebroek iets zorgvuldiger moeten omgaan met de kleine mogelijkheden die er waren.

Halverwege deze bekerwedstrijd was duidelijk dat het een zware pot moest gaan worden in de tweede helft. Iedereen zou vooral vanuit zijn eigen positie moeten blijven spelen en niet het werk van een ander moeten gaan doen. Niemand mag verzaken. Het uitblijven van een derde doelpunt hield de hoop van Poortugaal levend. Anderzijds moesten we de aansluitingstreffer zo lang mogelijk uitstellen. Vooral dat laatste bleek hard nodig tijdens het tweede bedrijf van dit duel. Neptunus-Schiebroek ging met de rug tegen de muur. Er was geen middenveld meer. Acht spelers waren verdedigers geworden. Laatste man Sjoerd Kolner had niet 1 (Jack Kuipers), niet 2 (Jeffrey Banis), maar 3 (Ravi Rajcomar) voorstoppers. Amar Mahmood zwierf zoals gewoonlijk over het veld. De backs Jeroen en Michiel van Dorp en later Wessel Vis kwamen niet verder dan wegschieten. Nick Heikens werkte zich een slag in de rondte. Bas de Jong stond op een eiland. Furkan Basbug probeerde de bal af en toe te halen. Maar toch had men in de omschakeling slimmer en sneller moeten handelen en de altijd toch bereikbare Bas de Jong (-blind-) moeten zoeken.

Willem Lugard speelde misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen. Daarmee is zijn afwezigheid vorige week vergeven! Tot twee maal toe haalde hij de bal met een uitstekende reflex uit de kruising. Poortugaal kreeg meer hoekschoppen te nemen, dan dat Neptunus-Schiebroek 6 heel dit seizoen had tegen gekregen. Maar de organisatie stond bij de Schiebroekenaren. Poortugaal kwam er nauwelijks doorheen. Jeffrey Banis en Sjoerd Kolner haalden een bal van de lijn. Een bal belandde op de paal en Neptunus-Schiebroek ontsnapte andermaal uit een benarde situatie. Even later verdedigde Jack Kuipers uit, tenminste dat probeerde hij, maar hij zag de aanvoerder op zijn weg invliegen. Donkerrood zou de enige juiste strafmaat geweest zijn voor de captain die eerder al in de clinch lag met Jeroen van Dorp, maar de scheidsrechter hield de kaarten, wel consequent, op zak. Alleen dan eenzijdig. Acht minuten voor tijd gebeurde het onvermijdelijke, de aansluitingstreffer viel, 1-2. Het zou nog tien minuten billen knijpen worden. Tien spannende slotminuten volgden. Neptunus-Schiebroek kreeg de bal nauwelijks de middenlijn over. Maar soms ook de zestienmeter niet uit waardoor er enkele hachelijke momenten voor het doel ontstonden. Telkens viel de bal uiteindelijk echter voor de voeten van een speler van Neptunus-Schiebroek. De weggeschoten bal was echter altijd voor de thuisploeg. Hierdoor was er geen moment bij van adem happen. Drie minuten in de blessuretijd kreeg Poortugaal een, voor het gevoel 388ste, hoekschop. Iedereen miste de bal en deze schampte de paal. Een Engeltje? Hierna klonk het laatste fluitsignaal. Een verlossend fluitsignaal. De spanning ging over in een geweldig gevoel van opluchting en onoverwinnelijkheid.

Geweldig om op deze manier de eerste seizoenshelft af te sluiten. Als team, als eenheid. Eén team, Eén taak. Zoals ik eerder schreef. Dat moet echter vaker en altijd, zoveel is ook duidelijk. De overwinningspremie hielp. Het ontbijt was hierbij van de coach. Eveneens als de mandarijntjes in de rust. De felicitaties waren terecht en op zijn plaats. Een uit het vuur gesleepte overwinning waardoor Neptunus-Schiebroek overwintert in de beker. Er zijn nog 24 teams in de race voor die felbegeerde finale plek (16 op zaterdag en 8 op zondag).

Het is nu meteen winterstop. De competitie wordt hervat op 28 januari, maar de trainingen worden al hervat op 9 januari. Een uitwedstrijd bij Ariston'80 staat dan als eerste gepland. In die competitie heeft Neptunus-Schiebroek net over de helft twee punten achterstand op koploper Vitesse Delft. Echter is de competitie ongekend spannend. De eerste 7 teams in deze competitie met 12 teams staan slechts 8 punten van elkaar. Dat is vrij bizarre stand waarin ook zomaar een vrije val mogelijk is.

Voor nu rest mij te concluderen dat de eerste seizoenshelft echt best alleraardigst was en dat we met een goed gevoel de winterstop ingaan. Het is tijd voor even rust. Herstellen van de pijntjes en genieten van de feestmalen en oliebollen. Voor iedereen; spelers, volgers én tegenstanders fijne dagen en ook in 2017 zullen we iedereen op de hoogte blijven houden van het wel en wee rondom het Zesde elftal van Neptunus-Schiebroek.