De bekerdroom leeft voort

Maar de kortste weg naar succes duurt verdomd lang...

In de laatste wedstrijd van 2016 speelde Neptunus-Schiebroek de bekerwedstrijd bij Poortugaal (1-2) in de tussenronde van het beker toernooi van de reserve zevende klasse. In de eerste wedstrijd van 2017 stond er opnieuw een bekerwedstrijd op het programma. Ditmaal was Perkouw 3 de tegenstander. Er werd ook nog eens gespeeld aan de Hazelaarweg en dat betekende nadat het tweede elftal uit Dordrecht was teruggekeerd van hun oefenwedstrijd, het toeschouwers aantal zich meer dan verdubbelde. De hele week werd er vooruitgekeken naar het bekerduel. De ene was er weken mee bezig, de ander had er nachtmerries van en weer een ander was het bijna vergeten, maar ten tijde van het verzameltijdstip waren er gespannen koppies. Iedereen voelt dat het Zesde met een leuk seizoen bezig is en steekt een helpende hand toe als dat nodig is. Ditmaal werden Pepijn Kruseman Aretz en Sam Dölle gevraagd een bijdrage te leveren vanwege een overvolle ziekenboeg.

Jeroen van Dorp, Matthijs van der Wagt en (al langer) Sjors Joossen keken vandaag noodgedwongen vanaf de zijlijn toe. Vincent Veldhuizen tot slot zou nog niet volledig inzetbaar zijn na een sleutelbeenbreuk. Opvallend was de keuze voor Pepijn en Sam wel. Beide speelden vorig seizoen immers in het rivaliserende A1 elftal dat twee keer van het Zesde wist te winnen in een drieluik van wedstrijden. Doelman Willem Lugard (ook afkomstig uit dat team) overtuigde de middenvelder en topscorer op verzoek van captain Jeffrey Banis. Het leverde meteen ook extra supporters op en een hereniging met meerdere voormalig spelers aan de Hazelaarweg. Een vertrouwd gezicht.

Als de spelers zich richting de kleedkamer begeven en vervolgens aan de warming-up beginnen arriveert ook het uit Berkenwoude afkomstige Perkouw. De geel-zwarten zijn niet voor niets naar de Hazelaarweg gekomen zo bleek in de eerste helft als de bezoekers het veld in handen nemen, maar als enige klagen over een gladde strook langs de reclameborden, wat nauwelijks zon gezien had. Toch had Perkouw een veldoverwicht. Neptunus-Schiebroek had moeite de slag op het middenveld te winnen en kon de voorhoede nauwelijks bereiken. Na de voorgekauwde wissels om en nabij een half uur spelen, toen Bas de Jong met invaller Pepijn het aanvalsduo ging vormen kwam er meer voetbal in de ploeg en vooral de benodigde stootkracht naar voren. Na een sterk opgezette aanval wist Perkouw er in de counter echter van te profiteren. Een vergissing in de defensie zorgde ervoor dat de bezoekers, een niet geheel onverdiende, voorsprong namen, 0-1.

Halverwege kwam voormalig teamgenoot Lennart Harreman in de kleedkamer voor wat motivatie zorgen, maar het grootste euvel was vooral dat de strijd miste, de strijd die er bijvoorbeeld uit bij Poortugaal wél was! In de tweede helft tapte Neptunus-Schiebroek meteen uit een ander vaatje. Vanaf het fluitsignaal voor de hervatting zocht men de aanval en had Perkouw het lastig, mede door het inmiddels (overigens heerlijk) laagstaande winterzonnetje. Na een paar minuten kwam Pepijn vrij bij de tweede paal, maar na een half jaar geen voetbal stond het vizier nog niet helemaal op scherp. Een minuut later heeft Perkouw de grootste moeite om de bal weg te krijgen en lijkt de bal opzettelijk via een hand het strafschopgebied te verlaten, maar een strafschop wordt nog niet gegeven. Weer slechts enkele minuten later wordt Pepijn naar de buitenkant van de zestienmeter gedwongen en onreglementair (en onnodig) gehaakt. De strafschop een feit. Bas de Jong neemt uiteraard plaats achter de bal en schiet feilloos de gelijkmaker tegen de touwen, 1-1!

Terwijl Neptunus-Schiebroek nu wel vaker de aanval zoekt en Sjoerd Kolner zijn defensie onder controle heeft met voor hem Ravi Rajcomar en als backs Michiel van Dorp en Wessel Vis de rijen sluit, kan ook aanvoerder Jeffrey Banis meer vooruit denken met Sam Dölle aan zijn zijde en op de flanken Amar Mahmood en Furkan Basbug is dat ook prettig. Laatst genoemde mag mag na een klein kwartier in de tweede helft een hoekschop nemen. Furkan brengt de bal gevaarlijk in de zestienmeter en terwijl Bas de Jong een duw in de rug krijgt is het Sjoerd Kolner die hoger springt dan de tegenstander en op inmiddels bekende wijze (ook altijd tijdens belangrijke wedstrijd en op belangrijke momenten) de bal tegen de touwen kopt, 2-1! Als de thuisploeg dan eindelijk de wedstrijd onder controle lijkt te hebben moet er toch een tandje bij geschakeld worden, want Perkouw laat zich niet zomaar verslaan. Acht minuten nadat Sjoerd zijn team naar een voorsprong kopte trekt Perkouw de stand weer gelijk. Met een vlekkeloze aanval dwars over de as van het veld weten de bezoekers de gelijkmaker aan te tekenen, 2-2.

Ruim een kwartier golft het spel vervolgens heen en weer, maar is het Perkouw dat de grootste kansen krijgt. De eerste wordt echter vakkundig doch terecht afgevlagd door Matthijs van der Wagt. Als vervolgens Vincent Veldhuizen zijn speelminuten krijgt gaat het spel nog vaker op en neer en bij een tegenaanval wordt Vincent bij een veelbelovende aanval aanhoudend vastgehouden. Het levert een verdediger van Perkouw een gele kaart op en vanwege beledigen van de scheidsrechter krijgt hij binnen 10 seconden zijn tweede. Toch is het Perkouw dat weer de grootste kans krijgt. De tactiek van de geblesseerde coaches lijkt even verkeerd uit te pakken en na een scrimmage waarbij ook doelman Willem Lugard werd uitgespeeld komt een speler van Perkouw helemaal vrij voor het doel met een vrije schietkans. Heel Perkouw telt het doelpunt al, maar de Willem vliegt van de ene hoek naar de andere en bokst de bal over de zijlijn. Een geweldige redding op een belangrijk moment. Het middenveld, met nu Nick Heikens en Milan Koster, moet blijven buffelen, gaat Jack Kuipers voorop in de strijd, maar Jeffrey komt nauwelijks nog aan aanvallen toe.

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd mag de team-captain toch even mee naar voren tijdens een hoekschop. Furkan Basbug, die weer terug in het veld was gekomen, nam die hoekschop. Opnieuw kwam de bal gevaarlijk voor en konden drie Schiebroekenaren de bal bij de tweede paal inkoppen. Het was Jeffrey Banis die op beproefde wijze zijn team opnieuw op voorsprong zette, 3-2. De supporters stonden op de banken en de wissel (en geblesseerde) spelers vierden het feestje (al) mee op het veld. Nadat Perkouw de aftrap nam en al snel balverlies leed, kreeg Furkan de bal aangespeeld. Net over de middenlijn zag hij Vincent op snelheid zijn en gaf de bal over de defensie uitstekend aan hem mee. De aanvaller, die duidelijk de goede vorm van voor zijn blessure niet verloren heeft, bleef koelbloedig en schoot raak, 4-2! Vincent besliste hiermee de wedstrijd en de bezoekers waren gebroken. Als Neptunus-Schiebroek in het slotakkoord nog iets effectiever was geweest had de score nog verder kunnen oplopen. Na een paar minuten blessure tijd was het tijd om de Pitchers te laten tappen en te vieren dat de Achtste finales van de beker werden bereikt. Ondanks dat de weg naar de finale nog lang is, mag de het Zesde even genieten van dit succes.

Die Achtste finale zal hoogstwaarschijnlijk gespeeld worden op 25 februari. De tegenstander daarin is nog onbekend, mede omdat er een viertal wedstrijden dit weekend werd afgelast en de komende weken (doordeweeks) ingehaald dienen te worden. Neptunus-Schiebroek 6 genoot na afloop van nog een paar biertjes in de kantine en kijkt vanaf maandag weer richting de competitie, waarin komende week Ariston'80 de tegenstander is. Voor dat duel heb ik eigenlijk maar één boodschap: 'waak voor onderschatting'.