JO19-2 heropent titelstrijd

Negen doelpunten, 3 wissels aanvoerdersband, 2 schoenenwissels en solide winst in mistig en zonnig Benthuizen.

De winterstop heeft Neptunus-Schiebroek JO19-2 geen goed gedaan. Twee nederlagen en een gelijkspel was een pover resultaat voor de ploeg die op 10 december als ongeslagen koploper op bezoek ging bij Berkel. Op eigen veld werd tot overmaat van ramp gelijkgespeeld tegen laagvlieger Hazerswoudse Boys (1-1). De nederlaag bij Soccer Boys was een gevoelige tik nadat er in de eerste helft nog juist zo goed gespeeld was. Vlak na rust was er met een 0-3 voorsprong nog geen vuiltje aan de lucht, maar de gemakzucht sloeg toe en de Bleiswijkers bogen (met enige scheidsrechterlijke hulp) de stand om naar 4-3. Voor de statistieken kwamen de doelpunten in Bleiswijk van Rex Vroon (2) en Thomas Becker.

Het kwam Neptunus-Schiebroek met pijntjes en blessures niet slecht uit dat de thuiswedstrijd tegen Berkel vorige week niet doorging, toen Nederland op vrijdag toch enigszins werd verrast met een sneeuwwitte deken over de velden. Een week langer rust. Sommige namen die 'week rust' wel erg letterlijk. Op de trainingen werd een diepte record bereikt met een opkomst van slechts 3 en 6 spelers. Geen ideale voorbereiding op het duel bij BSC'68, dat weliswaar laag stond op de ranglijst, maar dat zegt in deze competitie allemaal niet zoveel. Coach Marcel Vroon was een weekendje naar Duitsland waardoor zijn kompaan Ralph So de coaching vandaag voor zijn rekening nam. Alle 14 spelers waren deze vroege uitwedstrijd (12.00 uur) present. De open dag bij Erasmus moest ervoor wijken of er omheen gepland worden.

Voor de aftrap realiseerde iedereen zich dat tegen deze tegenstander de laatste overwinning geboekt was op 3 december en men kwam dus ook flitsend uit de startblokken. Op Sportpark 'Ons Nieuwe Erf' hing bij aanvang van de wedstrijd nog altijd een laagje mist, maar dat hinderde het veldspel van Neptunus-Schiebroek niet. Ook het zware, nagenoeg onbespeelbare, grasveld (of dat wat ervan over was, in de weilanden naast het complex stond meer gras) was geen spelbreker. Neptunus-Schiebroek startte weer goed, net als bij Soccer Boys, met goed en verzorgd veldspel. In de tiende minuut van de wedstrijd nam Martijn Tukker een vrije trap net over de middenlijn. Hij bracht de bal hoog in en een verdediger van BSC verlengde de bal tot voor de voeten van Willem van Dommelen. De linkerspits van Neptunus-Schiebroek volleerde de bal vakkundig tegen de touwen en vierde het doelpunt op afgesproken en beroemde wijze (0-1). Slechts twee minuten later was het alweer raak. Casper van Peijpe was opnieuw zijn tegenstander op snelheid te slim af geweest. Zijn voorzet bleef in eerste instantie hangen in de zestienmeter. BSC kreeg de bal niet weg, totdat de bal voor de voeten van Gijs de Graaf viel. De vrijgelaten middenvelder schoot in de verre hoek raak, 0-2!

Neptunus-Schiebroek had geen kind aan de thuisploeg dat deels gedwongen moest aantreden met een legioen aan B junioren. Het verschil in kracht was zichtbaar, maar voetballend waren de bezoekers ook heer en meester. Thomas Becker mocht een paar minuten na de tweede treffer een hoekschop nemen. De voorzet werd keurig ingekopt door verdediger Lars Aartsen. De scheidsrechter keurde het doelpunt aanvankelijk goed, maar de grensrechter had gezien (en door Thomas bevestigd) dat de bal over de achterlijn was geweest. Geen doelpunt voor Lars. Na bijna een half uur spelen mocht Thomas aan de andere kant van het veld een hoekschop nemen. De nu iets afdraaiende bal was perfect op maat. Ruben So hoefde alleen maar in te knikken en zo gezegd, zo gedaan, 0-3! Even later was het opnieuw Neptunus-Schiebroek, dat tot dan geen kans had weggegeven, dat de bal op het middenveld veroverde. Ruben legde het spel open en brak over de as van het veld het verweer van de thuisploeg. Hij gaf de bal mee aan teamcaptain Rex. De spits won zijn directe duel op kracht en schoot hard raak, 0-4!

Als op slag van rust BSC'68 de eerste kans van de wedstrijd krijgt weet doelman HouYu Shih die vakkundig uit het doel te houden, maar als Neptunus-Schiebroek de bal na de daaropvolgende hoekschop niet echt weg krijgt en de organisatie even niet goed staat kan BSC alsnog het doelpunt maken, 1-4. Ondertussen was de aanvoerdersband van de gewisselde Rex naar Thomas gegaan. Thomas werd echter vlak voor rust hard getroffen door de bal, bleef uit voorzorg even langs de kant en gaf de band weer terug. Halverwege was de 1-4 ruststand reden om ontspannen toe te leven naar de tweede helft, maar werd nog wel even meegegeven dat men er bij Soccer Boys ook zo ontspannen bij zat. Reden om nu wel scherp en geconcentreerd de kleedkamer uit te komen.

Het verzoek werd ter harte aangenomen en meteen na rust stelde Neptunus-Schiebroek de overwinning veilig. Binnen tien minuten werd de wedstrijd in het slot gegooid. Allereerst wist Bob de Jager samen met Willem een een-tweetje aan te gaan, waarna laatstgenoemde de bal klaar legde voor Gijs, die in een leeg doel raak schoot, 1-5. Twee minuten later gaf Ruben de bal diep op Gijs. De doelman was uitgekomen, maar schatte de bal verkeerd in en werd zo op sublieme wijze verschalkt door Gijs, die daarmee zijn derde doelpunt van de middag maakte, 1-6. Opnieuw twee minuten later deed Rex het sterke voorbereidende werk en gaf de bal mee aan Gijs. Hij gunde de bal ditmaal aan Willem, die tekende voor de zevende treffer (1-7). Het enige wat je Neptunus-Schiebroek vanmiddag kon verwijten was dat men het hierna eigenlijk wel voor gezien hield. Er kwamen nog wel kansen, maar meer doelpunten bleven uit.

De dubbele cijfers waren haalbaar geweest. Ook al waren er nog enkele positiewisselingen in de tweede helft. Zo kwam Guus Kooimans er weer in en werd Timber Johnson linkshalf, na verdienstelijk op de linksback positie te hebben gespeeld. Lars leende een schoen van Mendel Boset, die als voorstopper een goede wedstrijd speelde, en kreeg nog wat speelminuten. Rex maakte uit voorzorg plaats en gaf de aanvoerdersband ditmaal door aan Ruben. De teamcaptain leende voor de laatste minuten nog een schoen aan Mendel. De schoenenwissel van Lars en Mendel viel niet op, maar de twee verschillende die Mendel uiteindelijk aan had wel. De bank zag er de humor wel van in. Stijn van Rooijen werd door het inbrengen van Mendel doorgeschoven naar het middenveld. Het ging zo even niet meer over voetballen en dat leverde een tweede doelpunt op van de thuisploeg, waardoor de eindstand werd bepaald op 2-7!

Een overwinning tot tevredenheid van het supportersduo Claire Tio en Vos Wijnen, die de moeite hadden genomen om op deze tot dan koude dag ook in Benthuizen te supporten. Na het laatste fluitsignaal brak de zon door, kon de muziekbox aan in de kleedkamer en in de Benthuizense kantine stonden even later de Pitchers klaar voor de manschappen. Vanwege de vakantie zal er nu twee weken niet gespeeld worden. Op 11 maart komt hekkensluiter Stompwijk naar de Hazelaarweg. We hoeven niet uit te leggen dat dan opnieuw voor onderschatting gewaakt moet worden, terwijl de titelstrijd met Berkel opnieuw geopend is. De concurrent zette Soccer Boys terug op aarde met een 5-0 overwinning, waardoor het nu echt tussen Berkel en Neptunus-Schiebroek lijkt te gaan. Het verschil is 2 punten in het voordeel van Berkel.