Neptunus-Schiebroek 6 bij de beste acht in de beker!

Ingeleende spelers maken met 3 doelpunten het verschil.

Hoeveel teams zouden er uitkomen in de reserve zevende klasse van de KNVB bekercompetitie? Zaterdag en zondag samen... Pak 'm beet 240, 250? Neptunus-Schiebroek 6 heeft zich genesteld bij de beste 8 teams daarvan! En dat is natuurlijk al een uitstekende prestatie op zich! Die prestatie werd vandaag enigszins afgezwakt door het gedrag van de bezoekers uit Vlaardingen. Om over de eenvoudige overwinning nog maar te zwijgen. Het gevoel van twee rondes terug, de winst bij Poortugaal, werd niet gehaald. Desondanks was de tevredenheid groot bij Neptunus-Schiebroek dat ook deze week weer krap zat in de spelers. Pepijn Kruseman Aretz en Sam Dölle werden net als in de vorige bekerronde (tegen Perkouw) bereid gevonden om hun bijdrage te leveren. Juist zij waren het die zorgden voor de doelpunten!

Het was weer puzzelen in een week waarin het herstellen was van de slijtage slag tegen Soccer Boys en er nauwelijks getraind werd. Aanvoerder Jeffrey Banis en doelman Willem Lugard haalden het bekerduel wel. Milan Koster en Bas de Jong lukte dat niet. Michiel van Dorp vloog op zaterdagochtend naar het Zweedse Göteborg en was dus afwezig. Bas de Jong zou oorspronkelijk sowieso niet aanwezig zijn, maar was er toch (als supporter) omdat zijn vlucht 4 uur uitgesteld was. Matthijs van der Wagt en Jeroen van Dorp stelden zich beide beschikbaar voor wellicht een helft of zoveel als mogelijk was na blessures. Thomas van Kan, die sinds Poortugaal kampt met pijntjes en inmiddels wel zijn rentree maakte bij het tweede, was uiteindelijk ook niet beschikbaar voor deze achtste finale. Zelf 11 man met twee spelers waarvan we niet zeker wisten hoe het zou gaan lopen en dus was de komst van Pepijn en Sam weer meer dan welkom een derde of vierde aanvulling was ondanks meerdere pogingen niet beschikbaar. Het bleek niet nodig.

Het duel met het Vlaardingse CWO kende een rare openingsfase waarin beide ploegen niet echt leken te durven. Een Vlaardingse aanvaller moest al na 8 minuten met een gele kaart voor 10 minuten naar de kant omdat hij toen al 4 overtredingen gemaakt had. Tegen 10 man leek Neptunus-Schiebroek juist een stapje minder hard te doen, maar ik zal niet verder uitwijken over die clichés. Het bleef lang 0-0 en dat kwam vooral omdat beide aanvalslinies het vizier niet echt op scherp hadden. Neptunus-Schiebroek creëerde net iets meer en dat kwam vooral omdat Sjoerd Kolner zijn defensie met Wessel Vis, Jack Kuipers en Matthijs van der Wagt weer goed georganiseerd had. De tegenstander die, vreemd genoeg, ervoor koos om de eerste helft met de wind mee te spelen kon de defensie niet verrassen. Ravi Rajcomar en Sjoerd wisselden van plek bij achterballen om de bal uit de gevaren zone te werken. Vincent Veldhuizen en Nick Heikens sleurden en werkten hard. Zo ook Jeroen van Dorp, die eerder inviel dan gepland, op de linksback plek. Een ander soort verdediger. Eentje die veel mee op komt, daardoor soms zijn man vergeet, maar aan de andere kant voor veel onrust zorgt bij de tegenstander.

Neptunus-Schiebroek was algeheel gezien toch net iets sterker en kreeg nog voor rust loon naar werken. Zeven minuten voor het rustsignaal was het Pepijn die de bal meegaf aan Sam op de rechterflank. De rechtshalf die ten onrechte werd afgevlagd voor buitenspel mocht door van de scheidsrechter en schoot de bal vanuit de toch moeilijke hoek raak, 1-0! Halverwege was het aan coach Sjors Joosen om de boel op scherp te houden voor de tweede helft en samen met de geblesseerden Milan en Bas de tactiek voor die tweede helft te bepalen. Wat er ook besproken werd het heeft geholpen en natuurlijk hielp de wind ook een handje. Ook al wist CWO beter tegen de wind in te spelen dan Neptunus-Schiebroek door de bal laag te houden, kwamen de bezoekers er in het eerste kwartier nauwelijks uit. Een kwartier oud was de tweede helft toen de thuisploeg een hoekschop veroverde en de bal bij de tweede paal terecht kwam bij Sam. De middenvelder die voorbij de tweede paal en op het randje van de zestienmeter positie had gekozen schoot de moeilijk hoge bal gecontroleerd in de kruising! Een prachtig doelpunt! 2-0!

CWO kroop nu wat meer uit de schulp en drukte Neptunus-Schiebroek langzaam naar achter. Tien minuten na het tweede doelpunt van Sam brengt een CWO'er de bal in de zestienmeter bij doelman Willem Lugard. De bal komt tegen de handen van Matthijs en direct valt de bal voor de voeten van de CWO spits. Hij krijgt een vrije schietkans, Willem is gezien, maar Jeffrey haalt de bal van de lijn. Voordeel gegeven, vrije schietkans, bal van de lijn, nieuwe situatie. Echter dat accepteerden de Vlaardingers niet, zij wilden alsnog een strafschop. Dat zijn dus 2 kansen voor 1 overtreding en daar wilde de scheidsrechter niet aan. Vanwege het intimiderende gedrag van de tegenstander werd de wedstrijd (tijdelijk) gestaakt. De bezoekers wilden koste wat kost de wedstrijd uitspelen omdat ze bang waren voor reprimandes van hun eigen clubbestuur. De scheidsrechter gaf er gehoor aan en de wedstrijd werd uitgespeeld. In het tamme vervolg gebeurde er nog nauwelijks iets op één moment na. Een hoekschop werd door CWO half uitverdedigd. Buiten de zestienmeter viel de bal voor de voeten van Amar Mahmood. Zijn schoot werd gekraakt in de zestienmeter, maar belandde voor de voeten van Pepijn, die op zijn beurt van dichtbij raak schoot, 3-0! Niet lang hierna was het tijd en bereikte Neptunus-Schiebroek de kwartfinale van de beker. Een bijzondere prestatie.

Het is een zeldzame prestatie dat teams zover komen in de beker, immers doen er zoveel ploegen aan mee. Toch kunnen we er een paar momenten uitpikken om op terug te kijken, helaas allemaal zonder eindprijs. De laatste keer dat een team van Neptunus-Schiebroek de kwartfinale haalde was in 2012-2013, toen het tweede elftal in het kampioensjaar daarin uitgeschakeld werd door DSVP (4-1). Een jaar later kwam het team van Piet van Veen tot de achtste finale (na strafschoppen verloren bij DSO). Voor een plek in de halve finale moeten we nog langer terug in de tijd. In het seizoen 2007-2008 haalde (rechtsvoorganger) Schiebroek'94 C1 die halve finale. In de tijd dat het huidige tweede veld nog het hoofdveld was werd de halve finale gespeeld op eigen terrein tegen KMD. Heel veel clubgenoten waren op die bijzondere wedstrijd afgekomen met diverse huidige selectiespelers als Freek van 't Land, Faybian Hertstein, Roland van Deelen en Simon Koeleman. Nog altijd zit een scheidsrechterlijke beslissing ons dwars. Bij een stand van 1-2 werd de thuisploeg sterker in de tweede helft en waren we al dicht bij de gelijkmaker geweest. Toen de (KNVB) scheidsrechter een hoekschop toekende aan KMD en vanwege het warme weer meteen een drinkpauze inlaste. Terwijl nog niet alle spelers op hun plek stonden en de leidsman nog niet had gefloten liet hij het toch toe dat die hoekschop bij de hervatting werd genomen met het gevolg: 1-3. De einduitslag werd 1-4. Schiebroek'94 kwam niet meer in de wedstrijd. Als de dag van gister... Saillant detail is dat ik dat seizoen trainer was van C1. In de jaren hiervoor genoemd van de prestaties van het tweede was ik daar elftalleider. Het wordt tijd voor meer resultaat dus!

Terug naar zaterdagmiddag. Na het laatste fluitsignaal kon topscorer Bas de Jong opgelucht ademhalen. Hij zag dat de invallers het maken van doelpunten naar tevredenheid hadden overgenomen en kon zo met een gerust hart naar Kuala Lumpur. Alwaar hij op dit moment vanuit het zwembad van zijn hotel geniet van het uitzicht over de stad. Een groot deel van de rest van de groep ging naar Tilburg voor Carnaval. Ook daar werd het bereiken van de kwartfinale uitbundig gevierd. Neptunus-Schiebroek 6 kan zich nu opmaken voor de competitietopper tegen Nootdorp. De inhaalwedstrijd. De tweede plaats is nu het hoofddoel in de competitie of in ieder geval de eerste prioriteit voor dit moment. De aftrap op sportpark 's Gravenhout is volgende week om 14.30 uur.