Het Zesde: Kelderklasse taferelen

Titel (voor de tweede keer) uit zicht, humor regeert.

Een verhaal over Neptunus-Schiebroek 6, hét vriendenelftal van Neptunus-Schiebroek. Onverwachts kon er weer mee worden gedaan voor de titel, dat is nu 3 weken terug. In die drie weken kwamen (bijna) alle kelderklasse taferelen langs.

We beginnen in Delft.
Zaterdag 11 maart 2017. De topper op volle oorlogssterkte.
Doordat het KNVB bestuur van district West II competitiegenoot VUC uit de competitie haalt vanwege een gestaakte wedstrijd bij Ariston’80 staan de titel kansen ineens weer helemaal open. Vitesse Delft won immers tweemaal van VUC en wij verloren van ze (eenmaal). Wel moest er gewonnen worden in Delft. Op volle oorlogssterkte arriveerden we op het grauwe ongezellige complex van de Delftenaren. Tanthof Zuid dat zegt al genoeg. Vanaf minuut 1 was duidelijk dat we hier vandaag kansloos waren, de scheidsrechter was een geblesseerde speler in spijkerbroek. Blijft toch bijzonder dat dat kan. En geen gezeur van "we moeten blij zijn dat iemand het doet”, trek dan op z’n minst een trainingspak aan. De ‘leidsman’ floot vervolgens werkelijk alles op appél van de bierzuipende mede geblesseerde spelers langs de zijlijn. Hij heeft niet één beslissing zelf genomen. Nou ja, het goedkeuren van de doelpunten wellicht. Nee, Neptunus-Schiebroek was niet in goede doen deze middag in Delft, maar met een fatsoenlijke scheidsrechter waren we misschien nog enigszins in de wedstrijd gekomen.

De mislukte clown (grensrechter) van het elftal kwam na afloop nog even in onze kleedkamer. Hun motivatie kwam voort uit de laatste regels in het verslag van het duel bij Nootdorp. Nou, jochies als dat jullie motivatie was: "die titel mogen jullie hebben” (als je het op deze manier wilt bereiken, elke thuiswedstrijd met één doelpunt verschil winnen zal ook geen toeval zijn). Hopelijk lezen jullie nu nog steeds mee! Gefeliciteerd!!

Neptunus-Schiebroek, nuchter en gezellig als altijd wees vooral naar zich zelf. Terecht hoor. Celeritas belde een week later af op vrijdagavond en dus was er een weekje geen voetbal. Misschien was het wel even goed zo.

Oké genoeg gezeurd nu. Tenslotte overal wordt weleens een strafschop gegeven waar niemand het bestaan van weet.

We schakelen door naar Pijnacker.
Zaterdag 25 maart 2017, aanvang 13.00 uur te Pijnacker. Een zonovergoten dag die niet alleen speciaal was vanwege het weer, maar ook door de komst van Milan the Magician.

Vooraf weinig vervoer. Dus per OV naar Pijnacker. Uiteindelijk toch niet en dus verzamelden de manschappen aan de Hazelaarweg. De coach was er niet bij, ‘geen titelkansen meer en dus gaat hij niet mee’ werd nog even nageroepen en toegegeven, het was deels waar.

De teamcaptain had de hele nacht doorgehaald en had écht geen appelsap gedronken. Van de tegenstander kreeg captain Jeffrey Banis gedurende de wedstrijd nog een goudgele rakker aangeboden en ondanks enige twijfel vanwege de kater kon hij deze tijdens het vlaggen niet weigeren op deze eerste echte heerlijke lentedag. We snappen het wel.

De titel was van de gastschrijver, immers Uw vaste correspondent was er niet bij, hij vervolgde als volgt:
Hij raasde voorbij op zijn vliegende tapijt en verwerkte hoekschoppen zo snel dat de rest er alleen nog maar naar kon kijken. In de rust keerde hij voor 15 minuten terug in de theepot, maar eenmaal op het veld met zijn bakkie thee was hij niet te houden. Hij kalmde Jack the Ripper tot rust nadat hij furieus reageerde op een natrappende tegenstander. De woede was te zien in zijn ogen, maar daar was hij…Milan. Een magiër die het altijd bij het rechte eind heeft. Een man van zijn woord. Een man met daadkracht. Een man met evenveel ogen als een octopus tentakels heeft. Een geweldenaar. Oftewel de Messias. De man die Neptunus (-Schiebroek*) 6 naar de overwinning leidde.

Met zijn magische linkerbeen, zijn houtigere rechterbeen en zijn stijve derde been schoot hij alle ballen bij corners weg. En gaf passes die Johan Cruijff (dit weekend een jaar geleden overleden*), oftewel de legendarische nummer 14, nooit gegeven had, nog had kunnen zien. Wat een inzicht. Wat een snelheid. Wat een rust. Een man van Eb en Vloed. Razen op de momenten dat Neptunus (-Schiebroek*) 6 het moeilijk heeft. De rust in de ploeg wanneer het (uit)publiek te keer gaat.

Wat we die beruchte 25 maart 2017 gezien hebben dat staat voor eeuwig op ons netvlies gevestigd. Geprint. Als zwarte inkt op een A4, als een strijkijzer die te lang op een overhemd heeft gelegen, als de remsporen van Jeffrey Banis wanneer hij vlak voor de wedstrijd weer naar de wc gaat…25 maart 2017. De dag dat de wereld veranderde. Einde.

(* Toevoeging van de redactie.)

Tja… dat is een verslaggeving van een hele andere orde en dus smaakte dat naar meer. Uw neutrale anoniem blijvende verslaggever werd zodoende via de moderne communicatie wegen opnieuw verzocht tot het schrijven van een verslag na de inhaalwedstrijd tegen Celeritas. Overigens voor de statistieken: de doelpunten kwamen vandaag van Vincent Veldhuizen (2x), Ravi Rajcomar (ja, echt waar!) en Amar Mahmood (het vierde, nietszeggende, doelpunt).

Inhalen tegen Celeritas dus.
Maandag 27 maart 2017. Een zonnige dag met een avondwedstrijd op het programma.
Een inhaalwedstrijd. Een wedstrijddag met de gebruikelijke gewoontes: Amar Mahmood kwam zoals gebruikelijk minstens een kwartier te laat, Jeffrey Banis bezocht nog even voor de aftrap de toilet en Wessel Vis had zijn tenue al aangetrokken bij aankomst. Toch waren er ook een aantal ongebruikelijkheden. Matthijs van der Wagt kwam in zijn geheel niet op dagen omdat hij ziek, zwak en misselijk was (Sofia was de oorzaak, en of dat nou gezien moet worden als stad of persoon laten we in het midden*), Bas de Jong was vergeten om zijn klok een uur vooruit te zetten afgelopen weekend waardoor hij om 20:15 vroeg hoe laat we moesten spelen en Cas Heikens maakte zijn rentree op het voetbalveld na 7 jaar afwezigheid.

Nadat de beste scheidsrechter van de club, wat zeg ik van de Nederlandse velden, ik bedoel van de Europese velden, de grensrechtervlaggen bij elkaar had gesprokkeld kon de eerste helft beginnen. Neptunus-Schiebroek begon fantastisch en was opzeker de bovenliggende partij. Ravi Rajcomar, de Edgar Davids van het zesde, schoot de bal ge-wel-dig over de keeper. Een ‘bewussie’. Dit vertelde Ravi trots aan Sjors Joosten (Joosen red.*) na afloop in de wandelgangen. Sjors is van onschatbare waarde voor het zesde en de cijfers liegen er niet om; ongeveer 90 minuten gespeeld dit seizoen, maar toch altijd aanwezig. Uitwedstrijden worden door Sjors bezocht per metro, per tram, per Randstadrail en per boot inclusief krukken. Een goud haantje. Maar weer terug naar de wedstrijd.

De 2-0 viel kort daarna bijna binnen nadat Cas Heikens een weergaloze bal gaf met zijn linkerbeen op Amar Mahmood. Een pas die Wesley Sneijder is zijn beste jaren bij Oranje nog nooit had gegeven. Amar Mahmood c.q. de Pakistaanse sprinkhaan kopte helaas naast. Kort daarna speelde Nick Heikens de bal naar Jeffrey Banis die een weergaloze bal over de verdediging van Celeritas gaf waardoor de razendsnelle Vincent Veldhuizen de bal er kalmpjes in kon schieten. Beheerst als altijd. Zelfs met windkracht 8 is hij niet te stoppen.

Maar toen.. gebeurde het onmogelijke… Het geluk van de glazen theepot was ook ditmaal niet op… Milan Koster, de magiër van ons elftal, zoefde voorbij op zijn kunststoftapijt en kon ‘’op zijn Bas de Jong’s’’ afronden. Wat een speler die Milan (3-0, een geweldig doelpunt!*).

Door een mis communicatie achterin moest Willem Lugaard (Lugard red.*) daadkrachtig uit zijn doel komen. Dat deed hij ook. Alleen sloeg hij de bal met zijn handen weg terwijl hij buiten de zestien stond. Een gele kaart concludeerde de beste scheidsrechter. Jack Kuipers moest de goal in en zag hoe een vlammend schot tegen de stalen Michiel aankwam. Hij gaf geen krimp. Ik wil de vergelijking niet maken met Jaap Stam, want dan zou ik Michiel te kort doen.

Na de rust moest Jack Kuipers nog 5 minuten keepen en werd hij wel geklopt. Dries, de volksheld van die mooie stad achter de duinen, schoot de bal van circa 25 meter op doel. Een vergelijkbare redding van Maarten Stekelenburg op dat schot van Kaká (WK 2010) was nodig om de bal te pakken, maar helaas was Jack niet ingeschoten waardoor de bal erin ging. Anders had die hem gehad. Dat weet ik natuurlijk zeker.

Dit was het enige moment van de wedstrijd dat Neptunus-Schiebroek niet bij de les was. Even een opsomming: Wessel Vis speelde namelijk wéér een geweldige wedstrijd. Als hij zakken in zijn sportbroekje had dan zat zijn tegenstander erin. Michiel zette het ook zoals altijd coachend neer en Sjoerd Kolner, de slagader van de verdediging, speelde wederom foutloos. Die laatste benoemde speler springt zo hoog als een professionele NBA-speler. Daardoor kopte hij nog bijna een bal in de goal. 

(* Toevoeging van de redactie.)

Uw neutrale geheel onafhankelijke verslaggever kwam niet verder. De inspiratie was op. Ja, dat snappen we wel natuurlijk. De concentratie moest terug naar Friends In Business (of verklap ik nu teveel?). Neptunus-Schiebroek 6 kwam niet echt in het spel meer in de tweede helft en kon nog slechts eenmaal toeslaan. Een geweldige assist van invaller Sam Dölle werd door Vincent Veldhuizen in de korte hoek snoeihard binnen geschoten. De spits is in vorm! Sjoerd Kolner bracht de amusementswaarde nog tot ongekende hoogte toen hij een schaar uitvoerde zonder een tegenstander in zijn buurt. De Surinaamse coach van Celeritas kreeg er lachstuipen van en bewaarde zijn alom bekende uitspraak "geef die bal an duh keepah” voor een later moment. Of Celeritas de competitie afmaakt is nog maar de vraag. De beroemde Dries vind namelijk het volgende over zijn medespelers: "wat een tyfus mongolah” en zal naar alle waarschijnlijkheid deze zomer een transfer gaan maken naar een beter team.

Verder was het maar een saaie wedstrijd, net als afgelopen zaterdag, er werd slechts 3x gefloten voor een overtreding, een record, maar wel mét een gele kaart dus. "Maar we hebben wel gelachen”, citaat Jeffrey Banis.

De gastschrijver sloot wel nog af…
Beste lezer, je had natuurlijk al begrepen dat dit een verslag was van een neutrale kijker, maar mocht je dit weekend niks te doen hebben… 14:00 speelt Neptunus-Schiebroek 6 thuis tegen Oliveo 8. Met Milan Koster in de basis. Ook dit keer zal de theepot gevuld zijn met Earl Grey. Meer verklap ik niet. Wij hebben er zin in. U ook?