Je bent zo goed als je bent

Ruime overwinning in verste uitwedstrijd.

Neptunus-Schiebroek JO17-3 begon deze voetbaljaargang al in september als nieuw vriendenteam. Na een start met wat strubbelingen heeft het team een goede eerste seizoenshelft gedraaid met een paar mooie overwinningen, maar ook met een paar zeperds van jewelste. Het zou geen vriendenteam zijn als de verslagenheid er even was, maar daarna de nederlaag snel vergeten werd. Zo ook na de spannende bekernederlaag bij GOZ in de tweede bekerronde (3-2) tijdens de laatste speelronde van 2019. De woensdag erop stonden er alleen maar lachende gezichten tijdens het bowlen bij DOK99 waarmee de eerste seizoenhelft werd afgesloten. 

Vorige week begon de tweede seizoenshelft met een nieuwe indeling én met de nodige verwachtingen. Want de eerste wedstrijd was tegen VOC JO17-3, de tegenstander die vlak voor de winterstop nog met 3-5 werd verslagen in het hol van de leeuw. Nu opnieuw staken de Schiebroekenaren de Hazelaarweg over voor een middagpotje tegen de buren én bekenden. Na een 1-0 achterstand en een dozijn aan kansen leek het lange tijd niet te lukken om een doelpunt te maken. Tot dat laatste man Sander mee naar voren werd gestuurd en na een assist van captain Mink de gelijkmaker tegen de touwen kopte. Een ontlading was het. De tijd was nog niet verstreken, maar ondanks dat nu beide ploegen op jacht gingen naar het winnende doelpunt bleef de gelijke stand staan (1-1). Met een gemengd gevoel zocht Neptunus-Schiebroek de kleedkamer op. Blij met het veroverde punt, maar teleurgesteld dat er dit keer niet weer 3 punten werden meegenomen.

Afgelopen zaterdag was Spirit JO17-3 de tegenstander in Ouderkerk aan den IJssel. De verste uitwedstrijd van het seizoen (ook al moet men nog naar het ietsje dichterbij gelegen Krimpen aan de Lek). Om 11.00 uur aftrappen is best vroeg en dat was te zien aan de kleine oogjes hier en daar. Na een korte warming-up en waarbij Camiel opmerkte nog geen bal te hebben aangeraakt, was het toch tijd om te gaan aftrappen. Andrej begon als grensrechter en probeerde tevergeefs de vlag over te dragen aan zijn vader aan de overkant van het veld door hem even te bellen. Later nam Lex de vlag van hem over. Slechts één wissel was er vandaag beschikbaar en dus wat het hopen dat er geen pijntjes of blessures zouden komen, want de mogelijkheden waren dus beperkt. Al snel bleek dat, voornamelijk de achterhoede van, de thuisploeg niet van zins de bezoekers heel te houden, door soms (iets te) stevig de duels aan te gaan. 

De dienstdoende scheidsrechter had dit ook door en gaf al vrij snel een strafschop voor Neptunus-Schiebroek. Mink werd onreglementair afgestopt na een heerlijke assist van Willem en Achmed mocht aanleggen vanaf elf meter. De aanvaller die vandaag zijn laatste wedstrijd speelde schoot zelfverzekerd binnen en de vroege voorsprong was een feit (0-1). Een aantal minuten later was het Mink die Willem vrij zag voor het doel en na de bijna identieke assist als even daarvoor het nu voor Willem een buitenkansje was zijn eerste doelpunt van het seizoen te maken (0-2). Halverwege de eerste helft was de thuisploeg er nog nauwelijks aan te pas gekomen toen Neptunus-Schiebroek hen terug in de wedstrijd hielp. Een miscommunicatie en een verkeerde terugspeelbal luidden een tegendoelpunt in (1-2). Spirit ging er meteen in geloven en Neptunus-Schiebroek moest zich snel herpakken om meer tegendoelpunten te voorkomen. Dat lukte met vallen en opstaan en dankte even later doelman Victor die de bal uit de kruising haalde in een klaarblijkelijk (toch niet) verslagen positie. En dat na een nacht met slechts - pak 'm beet - vier uurtjes slaap. 

Het was meteen het sein om de wedstrijd weer naar de hand te zetten. Neptunus-Schiebroek werd een paar keer gevaarlijk in de zestienmeter en de ruwe acties van de thuisploeg voorkwamen doelpunten én leverden ook geen extra strafschop op. Na een klein opstootje moesten Lars en zijn directe tegenstander tot de rust naar de kant. Het betere spel van Neptunus-Schiebroek zorgde voor de nodige frustratie bij de thuisploeg en dat irriteerde weer bij de Schiebroekenaren. In een 10 tegen 10 soleerde Mink langs de defensie en leek het derde doelpunt te maken, maar hoe ongelukkig ook mikte hij op de binnenkant van de kruising. In de rebound was Daniël er echter zeer snel bij en liet daarmee het net bollen voor een 1-3 voorsprong! Een verdediger vond het vervolgens nodig nog even een tikje na te geven en een nieuw opstoortje volgde. De scheidsrechter had het echter goed in de peiling en ging de strijd aan met de eigen thuisploeg. 

Willem gaf in de rust toe niet te kunnen ingooien en dat bleek wel met zijn ballet-achtige bewegingen als hij ingooit. Halverwege waren er tevreden gezichten en sprak men af dat de vierde en vijfde treffer snel moesten volgen zodat het gezeur en vervelende gedrag van de thuisploeg wel zou verdwijnen en daarmee de beslissing definitief was.  Echter kwam Spirit goed uit de kleedkamer en gingen in een ultieme poging opnieuw op zoek naar de aansluitingstreffer. Een aantal minuten na rust was de rechtsbuiten ervandoor en kon Andrej, na een 'black-out', hem alleen onreglementair afstoppen. De strafschop die volgde werd via de paal en de rug van Victor niet benut door de gastheren. En een paar minuten later was het weer de doelman die de aansluitingstreffer voorkwam. Wat zal hij vanmiddag lekker slapen...

Als het Spirit niet lukt het doelpunt te maken is het weer aan Neptunus-Schiebroek. Net over de middenlijn krijgt Lin een vrije trap mee en gaat Sander achter de bal staan. Hij brengt de bal diep in de zestienmeter. Met een feilloze balbeheersing neemt Mink de bal mee, twijfelt geen moment en schiet de bal achter de aan de grond genagelde doelman (1-4). Neptunus-Schiebroek blijft daarna de bovenliggende partij en krijgt een hoekschop. Achmed neemt tot tweemaal toe plaats achter de bal. Nadat hij voor de tweede keer de dames van de wedstrijd ernaast nog even netjes voor laat gaan brengt hij de bal goed voor het doel. Spirit krijgt de bal niet goed weg en de bal beland op het randje van de zestienmeter voor de voeten van Daniël, die met een heerlijke knal zijn tweede doelpunt van de wedstrijd maakt (1-5)! 

Lin, die de afgelopen week nog op zoek was naar één voetbalschoen, had vandaag het middenveld volledig in handen. Hij kreeg veel vrijheid en won bijna alle rechtstreekse duels, dat irriteerde de tegenstanders zo erg dat ze de ene na de andere overtreding op hem maakten. Uit zelfbescherming werd Lin naar de kant gehaald en terwijl initiatiefnemer Lin met coach Wilko een tevreden gesprek voerde over dit geslaagde vriendenteam-project, hield Victor met een katachtige reflex weer een bal uit het doel. 

In de slotfase werd een doelpunt van Lars nog afgekeurd vanwege vermeend buitenspel en sloot Achmed de wedstrijd met een doelpunt af. Terwijl hij de diepte werd ingestuurd kwamen Achemd en een tegenstander bijna tegelijk bij de bal, maar Achmed bleek net iets eerder en krachtiger in dat duel waardoor de bal over de doelman heen zomaar in het doel plofte: 1-6! Een mooie afsluiting van deze koude januari wedstrijd, maar van de wedstrijd kregen we het warm... Onderweg naar de kleedkamer was het Dalton die zorgde voor de titel van het verslag. Hij zag op een bord aan de muur van het kleedkamer gebouw de tekst: Je bent zo goed als je bent. Een beetje lacherig deed de verdediger van Neptunus-Schiebroek erover en wellicht met een andere gedachte dan hij, dacht ik, wellicht moeten de spelers van Spirit die tekst eens lezen. Zo goed als zij dachten dat ze waren, waren ze niet. 

Volgende week staat er opnieuw een uitwedstrijd op het programma. De wedstrijdschema's van de KNVB zijn ondoorgrondelijk. VVOR is dan op het meer aangename tijdstip van 13.45 de tegenstander op de Venhoeve. Neptunus-Schiebroek startte dit seizoen ook op de Venhoeve, tegen diezelfde tegenstander werd op een doordeweekse avond met 1-3 gewonnen in de bekerpoule. Diezelfde tegenstander won vorige week óók met 6-1 van Spirit. Ik ga er vanuit dat ik net zo zal genieten als deze week, hopelijk ook weer met 3 punten erbij...