Het Zesde: Sportiviteits- (gezelligheids-) prijs in Hamburg!

Nothing Matters: Vriendschap, gezelligheid, humor, veel humor en ohhja...voetbal in het Pinksterweekend.

Al een tijd geleden werd besloten om een weekend met het team weg te gaan. Eerst kwam Oostenrijk op de kaart, maar uiteindelijk besloten we (verstandig) dat dat te ver was. We kwamen vervolgens uit bij een toernooi in Hamburg. De Hamburg City Cup georganiseerd door MSV Hamburg. Op vrijdag 2 juni was het dan eindelijk zover. Iedereen net zo enthousiast als vroeger met een schoolreisje. De eerste auto met Matthijs van der Wagt, Nick Heikens, Sjoerd Kolner en Ravi Rajcomar vertrok als eerste. Aanmelden, verkennen, inchecken en bier drinken (dat laatste hoorde niet bij de opdracht) was hun taak. De opdracht werd goed uitgevoerd. Daarna maakten ze de overigen, die nog onderweg waren, jaloers met de halve liters die er toen al goed in gingen. De tweede auto volgde op een paar uur met Michiel en Jeroen van Dorp, Sjors Joosen en de nieuwste aanwinst Sebastian Cappendijk. Als laatste volgde een busje met Jeffrey Banis, Vincent Veldhuizen, Milan Koster, Wessel Vis, Bas de Jong, Jack Kuipers en ondergetekende. School-en stageverplichtingen verhinderden een vroeger vertrek. Terwijl de eerste 4 al lang en breed een paar biertjes 'koud' maakten en het hostel over hadden genomen, na eerst uitgebreid kennis te hebben gemaakt met de organisatie: Andreas en Mattias, reed het busje de file in en van langzaam rijdend vervolgde een stukje doorrijden en weer langzaam rijden en dat ging een hele tijd zo door. In plaats van de aangegeven 5 uur deden we er bijna 7 uur over. Na een korte efficiënte overdracht was het tijd om een drankje te gaan halen en we belandden daarvoor in No.Ma. (oftewel Nothing Matters, precies de doelstelling van dit weekend!). Een paar drankjes later was het tijd om te verkassen en belandden we in een vaag, donker, hok. Een grote groep hield het snel voor gezien en keerde moe terug naar het hostel. Enkele anderen verkenden het nachtleven van Hamburg en schoven bijna meteen aan bij het ontbijt in het hostel. 

Op zaterdagochtend was er natuurlijk rekening gehouden met het feit dat we nooit op de afgesproken tijd zouden vertrekken richting het Sportcomplex, maar nu liepen we wel heel erg veel vertraging op. We kozen er ook voor om per metro te gaan zodat ook de chauffeurs een biertje konden drinken. Michiel reed echter toch, invaller doelman Jeroen moest eerst nog keepershandschoenen kopen en werd vergezeld door Sebastian en uitslaper Sjors (want die speelde toch niet). Aangekomen aan de rand van Hamburg (met de metro) stortregende het. Snel werd nog even een filmpje voor het tweede van Neptunus-Schiebroek in elkaar gezet waarna het haasten werd om de eerste wedstrijd te halen en met in het achterhoofd: 5 wedstrijden van 25 minuten te spelen. Het Engelse Croxteht Boys uit Liverpool was de eerste tegenstander, maar gelukkig voor ons was het programma uitgelopen (15 minuten - dat later werd ingehaald). Neptunus-Schiebroek 6 kon meteen vol aan de bak en weerde zich kranig. Kreeg zelf de grootste kans op een voorsprong, maar het natte en gladde veld (dat er overigens prima bij lag) zorgde voor onrust in de defensie (0-1). Het harde spel van de Engelsen dat door de Duitse scheidsrechter oogluikend werd toegestaan zorgde er in ieder geval wel voor dat iedereen meteen wakker was. Weliswaar te laat voor deze wedstrijd. In het tweede duel tegen NIVO Sparta ging het een tijd gelijk op, maar was Neptunus-Schiebroek later de bovenliggende partij. Dagdebutant Sebastian bracht het linkerbeen in stelling en schoot raak (1-0). Even later had de debutant zich meteen onsterfelijk kunnen maken, maar hij mikte het leer op de paal. De spanning bleef in de wedstrijd, maar de overwinning werd een feit!

Neptunus-Schiebroek dat met een aanvangstijd van 11.00 uur (eerste wedstrijd) en telkens precies een uur pauze tussen de wedstrijden had kende het gunstigste programma van alle teams. Tijdens de derde wedstrijd leek dat Het Zesde resultaat op de leveren tegen het sterke Franse ES Viry. In een aangepaste formatie, om iedereen ongeveer evenveel speelminuten te schenken, lukte het vrij aardig tegen de Fransen. De op '10' spelende Vincent kon tevens tot scoren komen, uiteraard omdat Bas nu op de bank zat, en Het Zesde op voorsprong zetten (0-1). De goed keepende Jeroen hield het team eerst nog een aantal maal op de been, maar kon na een miscommunicatie in de defensie de gelijkmaker niet voorkomen (1-1). Het mooiste doelpunt van het toernooi werd nadien gescoorde door onze linksback Matthijs, maar helaas in het verkeerde doel. Bij het uitverdedigen met rechts belandde de bal in de kruising, gevolg: 1-2 nederlaag. Na weer een uur 'rust' en de eerste biertjes stond de wedstrijd tegen koploper Olympia Haarlem gepland. Met een sterk verdedigend blok hadden Sjoerd en Jeffrey de grootste 'parkeer-de-bus' ooit neergezet. Het leverde resultaat: 0-0. In aanloop naar het laatste duel tegen Jong Hercules wisten we al dat we een wonder nodig hadden om nog derde te worden en dus werd besloten tot een 'feestopstelling'. Jeroen voelde nog enkele pijntjes en bleef in het doel, maar met Vincent als laatste man en Milan als voorstopper en daarvoor Jack en Jeffrey in de punt van de aanval mag en kan je misschien niet heel veel verwachten, maar vooral Vincent en Wessel als rechtshalf wisten het publiek te vermaken. Met aanvallende backs als Nick en Sebastian kwam er nauwelijks iets terecht van verdedigen met als gevolg een 0-2 nederlaag in de strijd tussen de Latijnse en Romeinse mythologie. Neptunus-Schiebroek werd daardoor vijfde in de poule. Ja, er had meer ingezeten, maar nee, het maakte niet uit. 

Enigszins teleurgesteld omdat de barbecue niet doorging op het complex, keerden we met de metro in tenue, als échte Kelderklassers, terug naar het hostel. Douchen, snel ergens eten en dan de Champions League finale kijken was het plan, maar dat liep anders. Uiteraard. Het douchen werd bij menigeen gecombineerd met een powernap en dat leverde dus vertragingen op. Willekeurig bekeek Jeffrey eetzaakjes in de buurt. Het dichtstbijzijnde was Metropolis. Dat bleek een best chique hotel te zijn. Vanwege de aantrekkelijke prijzen en de afstand naar het hostel gingen we er toch eten. Parkhotel Metropolis met een Mediteraanse/Hongaarse keuken kon onze groep nauwelijks aan met naar waarschijnlijk maar een klein oventje voor de pizza's, die met etappes kwamen. Terwijl er verder toch niemand was. We haalden de Champions League finale niet, maar aan het einde van de maaltijd ontdekte men in de hal een TV, als men dat eerder had geweten. We keerden terug naar het hostel om de tweede helft te kijken en te poolen. Onderweg werd er dankzij een ingeving van Sjoerd bier gehaald en na de wedstrijd volgden er een paar bierspelletjes, maar de lauwwarme bier blikjes hakten er goed in. Een drietal wilde eigenlijk niet mee het centrum in, maar ging voor twee/drie drankjes toch nog even mee naar...No.Ma. Een grotere groep keerde hierna huiswaarts om de slaap proberen te vatten. Een kleinere groep, maar groter dan de dag ervoor bleef 'hangen' en bezocht de meer leukere plekjes van de stad. 

Op zondag viel het opstaan opnieuw wel wat zwaar, maar toch keerden we meer op tijd richting de velden van MSV Hamburg. Dit keer allemaal met de auto. Op het complex aangekomen leek het er even op dat we twee wedstrijden moesten spelen (in plaats van eentje) omdat er een team niet kwam, maar later bleek dat er meerdere teams niet zouden komen. Alle teams - behalve de nummers 1 en 2 - uit onze poule waren afgehaakt. Hierdoor 'promoveerden' wij naar de derde positie in de poule om te spelen om de vijfde en zesde plaats. Ondanks de vermoeidheid ging het niets eens heel slecht, terwijl voorafgaand de twee wissels eerlijk werden ingeloot. Toch bleek de tegenstander, DOSR, een maatje te groot. Echter was het uiteindelijk Jeffrey die met een eigen doelpunt de kansen missende tegenstander hielp en daarmee de nederlaag verzorgde, gevolg: 0-1 nederlaag en een zesde plaats. Keurig...toch? Na afloop dankten we de organisatie met een clubvaantje en werden prompt uitgenodigd op een ereplek. De organisatie haalde aanvoerder Jeffrey naar voren en verraste ons met de sportiviteits-/gezelligheidsprijs! Eigenlijk de belangrijkste prijs die je kan winnen. "Wel lauw dat wij hem krijgen", zo verklaarde Jeffrey nadat de prijs uitgebreid gevierd was. Iedereen was wakker en na een drankje (biertje/colaatje) van de coach - en vanuit de beker - smaakte goed en de kleine oogjes openden zich verder. We keerden voor douchen opnieuw terug naar het hostel, alwaar Sjors en Wilko een biertje namen. Vergezeld door een aantal anderen werd er een pizzaatje gegeten en verder verzameld om naar het stadion van HSV te gaan voor een stadiontour.  

HSV is niet (meer) zo'n hele grote club in Duitsland en met de Europa Cup 1 van 1983 als grootste prijs en zonder groene grasmat ziet zo'n stadion er toch heel anders uit, maar met Sjoerd, Nick en Sjors binnen de gelederen zal je je nooit vervelen. Even zaten onze helden in dezelfde kleedkamer als waar een paar jaar terug ook Messi heeft gezeten. Eén der vrijgelaten druktemakers kon het dus niet laten om ook dezelfde doucheknop in te drukken. Tot onvrede van de man die de rondleiding gaf, maar we hebben wel gelachen... (Optyfen!). Na een rondje door het HSV-museum keerden we even terug naar het hostel om vervolgens naar een ander deel van het centrum van Hamburg te gaan. Op de heenweg hadden we enkele gezellige terrasjes gezien en waren van plan om daar ergens te gaan eten. Na een kleine omweg (hoe kan het ook anders) kwamen we uit bij Steakhouse Big Bull, een juiste keuze. De biertjes en de - onder andere - burgers gingen er goed in. Toen we erna op het plein stonden bleek de Reeperbahn vrij dichtbij te zijn. En dus besloten we om toch nog even naar No.Ma. te gaan om het weekend goed af te sluiten. We kwamen ditmaal vanaf de andere, drukkere, kant en liepen over de drukste straat van de stad. Best bijzonder. De helft van de groep hield het na één drankje voor gezien en kozen voor een nieuw drankje in het hostel en wat poolen. Gewoon rustig, maar zeker niet minder gezellig! Eén voor één hield een ieder het voor gezien ten behoeve van de laatste nacht voordat de lange terugreis begon. 

Na het ontbijt op maandagochtend koos iedere auto opnieuw voor zijn eigen tempo en keerden de voertuigen in dezelfde volgorde terug naar Rotterdam. De reis ging nu een stuk voorspoediger en in de gestelde tijd van 5 uur keerde een ieder terug op de thuisbasis. Milan, Nick en Wilko brachten meteen het busje weg en konden vervolgens ook even rustig op de bank ploffen.

Na de plas en voeder pauze op de terugweg begon al het terugblikken op een geweldig weekend, dat bijna begon en eindigde bij de Mac, maar daartussenin heel veel had waaronder: roekoeën, Reeperbahn, de 'Wessel-schaar', de snelheid op de wegen rondom het hostel, de 'dollars', de kebabzaak, Jetsers voor Matthijs, Sjors in de auto naar het HSV stadion, de metro tripjes met Milan, de glurende Bas (naar Sjors), het eigen doelpunt van Matthijs, nogmaals de kebabzaak maar dan met Jeroen als The Betrayer, iets dat op één van de kamers gebeurd zou zijn (uhu..), over Nick en z'n grote mond, de blessures, 'This party is over' van Wilko, de mandem (die 'toevallig' vlakbij het hostel stond), Andreas en Mattias en dat alles ging rond doormiddel van giffjes in de groepsapp. Nagenieten. Dat nagenieten ging door met Matthijs in de club, Milan in de vroege ochtend, Jeroen z'n balvang kunsten, 'iets' over het gehele team, geen tegenvoorstel op Wilko z'n nachtelijke bericht over de verzameltijd, Nick op het veld tegen de Fransen, een bijzondere oplossing voor Jeffrey, Wessel z'n reactie op het roekoeën, iemand z'n...., de bijzondere uitleg van Sjors over borsten, de vermoeidheid van iedereen, de waarschuwing naar enkele dertienjarigen in het hostel, Wilko z'n rijkunsten, de lachstuipen tijdens het bierspelletje en dat ging twee dagen later weer door met dat het team zo hecht was geworden tijdens dit weekend en Jeffrey zich nu zo alleen voelde tijdens het ontbijt en hij dus geen kaas kon stelen van Milan of een ei kon kapot slaan op het hoofd van Wessel, waarna de nadruk zich volgde op de vermoeidheid en iemand die op Vincent lijkt. En tussendoor vroeg Matthijs zich af of volgend jaar al geboekt was. De giffjes bleven volgen: Nick als 'ie Mattias zag, Andreas als 'ie ons team gek zag doen, de Engelsen die vonden dat ze helemaal niet zo hard speelden, opnieuw in de metro met Milan, Nick in de club, Sjors die vraagt of je wilt rollen, Matthijs loerende, waarna het tijd was voor serieuze zaken, maar het eerst nog ging over de eigen doelpunten en Sjors die zijn koffiepas zoekt, maar deze had gewisseld voor 'dollars'. Wilko vroeg iedereen om hem terug te betalen en Jeffrey ging he-le-maal los, platzak, helemaal 'broke' is 'ie nu. Ach ja...eigen schuld toch? Haha...inmiddels is al het geld écht op en ben ik ook weer terug om dit seizoen nog één keer alles proberen te organiseren. De wedstrijd tegen A2 met BBQ op de Dit is Voetbal! Cup. Het Zesde staat met 3-1 voor. Dat mag toch geen probleem meer zijn?

Mannen, bedankt! En ohhja krijg nog geld van een enkeling...

Klik hier voor alle foto's.