Lekker het nieuwe seizoen beginnen doe je zo...

De eerste wedstrijd in een serie van zeven is omgezet in een ruime overwinning.

Na de officieuze start vorige week stond dit weekend de eerste échte wedstrijd gepland. Voor deze 'beker'-wedstrijd kwam Spijkenisse JO18-1 naar de Hazelaarweg. We verzamelden om half elf, en terwijl René ervoor zorgde dat iedereen tijdig in de kleedkamer was, handelde ik de laatste organisatorische zaken voor de club af. Altijd weer een uitdaging, de opstart van een nieuw seizoen.

Wij hadden ook wat uitdagingen de afgelopen week om iedereen of toch zoveel mogelijk spelers fit aan de aftrap te krijgen. Daarom ging de trainingsintensiteit op woensdag een heel stuk naar beneden. Dat betekende overigens niet dat er niet goed getraind werd, in tegendeel zelfs. Abe (blessure, maar wel aanwezig) en Kanyé (introductie week van school) zouden sowieso ontbreken bij de wedstrijd. Owen was de hele week ziek geweest en Hidde kwam van vakantie terug met een enkelblessure. Daarnaast waren er bij meerdere spelers diverse pijntjes. Wij startten het duel met twee wissels, maar de bezoekers waren slechts met elf man present, het kan altijd nog erger. En uiteindelijk kwamen we er best goed mee weg.

KNVB scheidsrechter Marcello Stewart gaf om 11.30 uur het startsein voor deze eerste officiƫle wedstrijd, maar niet voordat we aan Wouter felicitaties hadden overgebracht voor zijn verjaardag vandaag. Een kwartier lang was het zoeken naar de juiste tegenstander, kijken waar ruimte kon ontstaan. De fysiek soms wat sterkere tegenstander maakte het ons soms even moeilijk. Echter stond men al vroeg te vaak in buitenspelpositie, waardoor invalgrensrechter Justin (vader van Mads) een drukke zaterdag tegemoet ging. Als er net iets meer dan een kwartier gespeeld is krijgen wij een hoekschop en Mads neemt plaats achter de bal. Hij bereikt Sietse in het vijf meter gebied. De centrale verdediger ziet zijn kop-inzet gekeerd, maar de bal beland in een scrimmage voor het doel, waarbij het weer Sietse is die als beste reageert. De aanvoerder opent de score en tekent voor het eerste officiƫle doelpunt van het seizoen, 1-0!

Het duel blijft gelijk opgaan, de teams ontlopen elkaar nauwelijks. Echter halen de bezoekers zichzelf uit de wedstrijd door continue op elke beslissing commentaar te leveren. Terwijl ze waarschijnlijk nog vaker buitenspel stonden dan waar nu voor gevlagd en gefloten werd. Eventjes ontsnapte de spits iets teveel aan onze aandacht en moest Sietse ingrijpen. Een gele kaart volgde en daarmee kwamen we goed weg, want Finne was te ver van de situatie. De vrije trap leverde niets op en omdat de bezoekers nu met een man meer speelden zochten ze volop de aanval. In een volgende situatie had Robbie de bal allang vast, waarna een speler van Spijkenisse hard op hem doorging en met zijn knie net boven zijn oog belandde. Ook de Spijkenisser moest met geel voor 10 minuten naar de kant. De frustraties bij de bezoekers namen toe, terwijl wij beter in de wedstrijd kwamen. Het leverde ons een vrije trap op net buiten de zestienmeter. Niet veel eerder was Mads vanaf bijna dezelfde plaats al gevaarlijk, maar ditmaal trefzeker. De welgemikte trap kwam precies tussen lat en doelman tegen de touwen, 2-0!

De eerste wisselronde kwam eraan en ondertussen deelde coach Piet zijn gedachte met Sietse en de gewisselde spelers. Dat we sterker werden viel niet goed bij de bezoekers. Het doorlopen op de man na een gespeelde bal werd nu continue gedaan. Zelf bleven we goed rustig onder de situatie. Wouter werd stevig, maar gelukkig niet ernstig geraakt. Op Finne werd doorgelopen en Tijs belandde (uiteindelijk toch) verkeerd tegen het hek. Het voetbal aan onze kant was bij momenten erg goed, ondanks dat dat wel moeilijk gemaakt werd. Op slag van rust hadden we soms niet de rust om het uit te spelen. Op het laatste moment werd er weer op Robbie doorgelopen. Toch bracht hij de bal snel in het spel, even leken we de bal te verliezen, maar met een snelle omschakeling kwam Tim - vandaag in spits positie - in balbezit. Hij bracht de bal bij Finn, die goed was meegekomen in de vrije ruimte. Met een strak en hard schot zorgde hij voor een nog relaxtere ruststand, 3-0!

Het rustsignaal zorgde voor een ovatie aan applaus van de in ruime getale aanwezige toeschouwers. Halverwege waren er vooral twee dingen duidelijk. Wij zouden ons niet laten meeslepen met het spel en irritaties van deze tegenstander én ons zou niet hetzelfde overkomen als vorige week, toen we een ogenschijnlijke ruime (4-1) voorsprong te gemakkelijk weggaven. De wonden werden verzorgd waar noodzakelijk en een aantal spelers die toch altijd wel rekenen op een wisselbeurt werden medegedeeld dat dat er vandaag waarschijnlijk niet inzat. Hidde had de eerste helft niet kunnen volmaken en daar zouden we geen verder risico mee gaan nemen.

We begonnen heel sterk aan de tweede helft en al na 9 minuten wisten we - opnieuw door goed doorjagen - weer te scoren. Het was dit keer Finn die aan de achterlijn keer op keer lastig was en niet opgaf. Hij veroverde zo de bal en bracht hem snel bij de rond de elf meter vrijstaande Tim. Hij had één aanname teveel nodig voor eigen succes, maar bracht de bal wel goed bij de meegekomen Lars. De vandaag als linkshalf spelende harde werker schoot ons vierde doelpunt binnen, 4-0! We bleven nog een tijdje sterker, maar scoren deden we niet. Halverwege de tweede helft zakken we toch wat te ver in en komt Spijkenisse wat sterker in de wedstrijd. Met soms kunst en vliegwerk, maar ook met goed ingrijpen blijven we overeind.

De eerste kans van Spijkenisse is een prooi voor Robbie, de tweede wordt voorkomen na uitstekend ingrijpen van Sietse, bij de derde weet Sietse tot twee keer toe een schot met de voeten te keren en bij een vierde aanval is het Otto die zichzelf uit een benarde situatie red. Als we er soms snel uit weten te komen gaat de Spijkenisser grens meer en meer vlaggen voor buitenspel, vaak onterecht, maar het deerde ons niet. Tot dat Finne terugliep uit buitenspel, maar Wouter de bal meekreeg. De scheidsrechter liet doorspelen. Het was jammer dat er geen doelpunt uitkwam. En ja, je leest het goed... verdedigers in de aanval. Heerlijk. Daarmee werd ook de opdracht van de dag: elkaars positie beter overnemen weer beter uitgevoerd dan in voorgaande wedstrijden werd gedaan.

Bij een volgende aanval werd er op Tim rond de middenlijn een overtreding gemaakt, wat de betreffende speler een gele kaart opleverde voor het ontnemen van een veelbelovende aanval. In de tien minuten dat deze speler langs de kant stond en we dus tegen 10 man speelden, verloren we toch even de controle en wist Spijkenisse een doelpunt tegen te scoren, 4-1. We pakten het snel weer op en lieten ons niet meer verrassen. Enkele minuten voor tijd was het Mads die de bal op geweldige wijze en precies op maat meegaf aan Finne. Hij behield het overzicht rond de zestienmeter en gaf de bal breed op de beter voorstaande Willem. Ook hij moest vandaag 90 minuten aan de bak en zorgde - net als vorige week - voor het slotakkoord, 5-1!

De scheidsrechter zag terecht geen noodzaak voor enige blessuretijd. Het laatste fluitsignaal zorgde opnieuw voor applaus vanaf de zijlijn. Met een ruime overwinning starten we lekker aan het nieuwe seizoen! Misschien was individueel niet iedereen tevreden over de eigen prestaties, maar dat moet en kan misschien ook niet elke keer. Het was wél een goede teamprestatie! Een functionele overwinning, met goed uitgevoerde taken en effectief omgegaan met de verkregen kansen. Het na- en bijpraten met enkele ouders was goed om weer eens te kunnen doen. De coaches waren tevreden. De ice-pack was voor het oog van Robbie, maar een blauw oog is niet te voorkomen. Na- en bijgepraat werd er na afloop ook met de drie aanvoerders. Hoe staan de zaken ervoor, verloopt alles naar wens, dat soort dingen. Een eerste teamuitje is ook gecommuniceerd. Op maandag 13 september zal die plaatsvinden onder trainingstijd, details volgen. Hier krijgt de rest van het team ook de kans om hun eventuele wensen en voorkeuren aan te stippen.

Volgende week spelen we de tweede 'beker'-wedstrijd. Op Sportpark De Groene Zoom in Reeuwijk ontmoeten we CVC Reeuwijk JO18-1 om 14.30 uur. De Reeuwijkers verloren de eerste wedstrijd met 4-0 van Nieuwerkerk, maar mogelijk was dat een oorzaak van een rode kaart die ze in die wedstrijd ontvingen.