Goed herstel na twee nederlagen

Voor de vierde bekerwedstrijd kwam afgelopen zaterdag de JO18-2 van Nieuwerkerk naar de Hazelaarweg. De Nieuwerkerkers wonnen vorige week van koploper Excelsior Maassluis en wilden een goede voortzetting daaraan geven. Wij daarentegen hadden iets recht te zetten na twee, weliswaar kleine, nederlagen. Met name de nederlaag van vorige week in Woerden, tegen een vrij matige tegenstander, moest recht gezet worden.

De 5-4 nederlaag deed best een beetje zeer, met name omdat het ontbrak aan inzet en concentratie. In Woerden namen we een voorsprong door een schitterende actie en dito doelpunt van Lars, die weer als linkshalf was gestart. Echter keken we nog binnen het half uur tegen een achterstand aan (2-1). Er zouden in de laatste negen minuten voor rust nog 4 doelpunten vallen. Mads tikte de gelijkmaker binnen na een actie van Owen in de zestienmeter en Willem zorgde voor een voorsprong na voorbereidend werk van Mads en Owen. Meteen na de aftrap stonden we letterlijk te kijken hoe SC Woerden scoorde en zo de score weer gelijk trok. Voor rust kwamen we nog op voorsprong door een doelpunt van Tim, met een strak schot dat nog lichtjes werd getoucheerd gingen we toch positief de rust in. In de tweede helft kwamen we er echter niet aan te pas. De thuisploeg kwam twee maal gevaarlijk door en scoorde beide keren (5-4). In een verder matige tweede helft was er weinig te beleven en werd het team na afloop aan het denken gezet.

De boodschap kwam aan en er werd op maandag door een aantal nog op een positieve manier verder over gediscussieerd. De thuiswedstrijd tegen Nieuwerkerk kwam eraan. Een te verwachten lastige tegenstander. Het was weer vroeg, maar dat mag geen reden zijn om te laat te komen. Vijf spelers waren te laat aanwezig. De groep moest zelf een oplossing verzinnen, omdat we met drie beschikbare wissels eigenlijk niet vijf man op de bank konden laten plaatsnemen. Kanyé (blessure) en Lars (hele week ziek geweest) speelden vandaag niet en Uveys werd opnieuw gevraagd mee te doen. De groep accepteerde dat een drietal, degene de het laatst aanwezig waren, zich opofferden. Als trainer accepteerde ik de oplossing ook voor dit moment. De groep had echter nog iets besproken: de enige echte oplossing vandaag is 'winnen'!

Om 10.15 bracht scheidsrechter Marcel Goedhart de wedstrijd in gang. Ondanks alle voorgaande gedane motivaties gingen we na twee minuten de fout in. Een verkeerde pass, maar ook het ontbreken van scherpte zorgden ervoor dat we al na twee minuten spelen tegen een achterstand aankeken, 0-1. Een snelle wissel volgde. Otto werd na bijna 10 minuten 'geslachtofferd' (om meerdere redenen) en Finne zijn vervanger. We vervolgens kwamen steeds beter in de wedstrijd en wisten meer en meer op de helft van de tegenstander te spelen. Na bijna 20 minuten gaf Owen de bal mee aan de mee opgekomen linksback Hidde. Hij wist ver te komen en gaf de assist op randje zestienmeter aan de ingevallen en goed ver meegekomen Finne die de gelijkmaker scoorde, 1-1! We waren ook in de fase daarna gevaarlijk. Finn kwam een keer gevaarlijk voor het doel, maar zag zijn inzet van de lijn worden gehaald. Uveys was gevaarlijk over links en werd na een half uur moegestreden vervangen door Willem, overigens ging zijn directe tegenstander er al net wat eerder vanaf. Tegelijkertijd kwam Mads erin voor Owen.

In de laatste minuten voor rust waren we echt wel beter en goed in de wedstrijd. Nadat zowel Mads als Sietse een strafschop claimden, werd dat beloond met een doelpunt. Ditmaal ging de aanval over rechts. Wouter gaf de bal mee aan Abe, de rechtshalf bracht de bal goed bij Tim. De spits zette ons terecht op voorsprong, 2-1!. Voor rust kwamen we nog goed weg toen een hoekschop via Hidde op de paal belandde. Halverwege wisten we met een aantal aanwijzingen van de coaches wat punten aan te stippen en het team op weg te helpen naar de tweede helft.

Voor de verandering begonnen we goed aan de tweede helft. Al na vier minuten wisten we de voorsprong uit te breiden. We schakelden om en Willem hield de bal sterk bij zich net over de middenlijn, nadat Tijs de aansluiting had gevonden kreeg hij de bal en kon goed doorkomen richting zestienmeter. Hij behield het overzicht en vond Tim aan zijn zijde. De spits schoot andermaal met scherp en zorgde voor een veiliger marge van twee doelpunten, 3-1! Heel lang genoten we echter niet van de ruime marge. Enkele minuten na ons derde doelpunt werd onze grensrechter Oscar genegeerd met zijn vlagsignaal voor buitenspel. De aanval vervolgde zich en de Nieuwerkerkers maakten de aansluitingstreffer, 3-2.

Otto kwam Hidde vervangen en Owen nam de plaats van Abe in. De tweede helft hadden we in het veld besloten om wat meer controlerend te spelen en dat pakte goed uit, want het veelvuldig op een neer golvende spel was nauwelijks aan te lopen. We waren sterker, maar moesten blijven waken voor gevaarlijke tegenaanvallen. De voorsprong kwam eigenlijk nooit in gevaar. Wij wisten de score echter ook niet uit te breiden waardoor de spanning bleef en meerdere spelers tegen (en zelfs over) de grens van vermoeidheid aanzaten. In het laatste kwartier kwam Uveys er nog in voor Finn en nam Mads de controlerende rol op zich. Een Nieuwerkerker was de wanhoop nabij en probeerde van enige afstand onze goalie Robbie te verrassen, maar zijn bal raakte de zijkant van de kruising. In de laatste minuut van de wedstrijd wisten we nog één sterke aanval op te zetten. Meerdere spelers waren hierin betrokken. De laatste assist was van Finne op de geheel vrijgelaten invaller Uveys. De sterk spelende middenvelder beloonde zichzelf met een doelpunt en zorgde voor de definitieve beslissing van deze wedstrijd, 4-2. Mede tot opluchting van de in grote getale aanwezige thuissupporters.

Vandaag werd er een goede wedstrijd geëtaleerd op ons hoofdveld. Dat werd na afloop door René gevierd met een drankje, uitgesteld naar aanleiding van zijn verjaardag vorige week. Het is nu kijken wat voor vervolg we hieraan kunnen geven. We hebben nu toch wel gezien wat we als team kunnen bereiken met alleen al de minimale voorwaarden van inzet en concentratie. als we hier aan kunnen toevoegen dat iedereen zich houdt aan die paar kleine discipline regeltjes en de gesponsorde spullen (kleding, tas e.d.) in orde heeft, dan gaat dit een heel mooi seizoen worden. Eerst de basis op orde en dat dat soms lastig is begrijp ik als geen ander...

Volgende week gaan we tijdens de uitwedstrijd bij GHVV'13 in Geervliet ook op het veld de volgende stappen proberen te zetten. De ideeën voor uitvoering liggen al klaar. Op het gloednieuwe sportcomplex Guldenland trappen we om 11.00 uur af.