De Sint zat te denkenů

Definitief (voorlopig) niet meer trainen op doordeweekse avonden en dan ging op donderdagavond de officiële competitiewedstrijd tegen Nieuwerkerk er ook nog eens uit. Na app, telefonisch en Facebook Messenger contact met Wieldrecht, VOC (via Mads), Smitshoek, HBS, DSO, XerxesDZB, Foreholte, Pelikaan en Meerburg, kwam uiteindelijk het contact met KMD. Zij hadden eigenlijk een andere wedstrijd vastgelegd bij Rijnsburgse Boys, maar die konden uiteindelijk toch niet.

De tegenstander, Klein Maar Dapper uit Wateringen, stond bovenin de hoofdklasse in de O17 competitie, een geduchte tegenstander dus en voordat er ook maar één speler van Neptunus-Schiebroek aanwezig was, begaven de bezoekers zich al geruime tijd in de kleedkamer.

In de eerste fase van de wedstrijd waren we de bovenliggende partij. Al na drie minuten spelen mikte Tim de bal op de paal en drongen we nadrukkelijk aan voor een openingstreffer. Echter kwamen we na een klein kwartiertje in de problemen, toen de scheidsrechter wel erg gemakkelijk naar de strafschopstip wees voor de gasten uit Wateringen. De strafschop werd verzilverd en dus keken we tegen een achterstand aan, 0-1. We lieten ons (nog) niet van de wijs brengen en zochten weer de aanval. Het was weer Tim die een grote kans kreeg, ditmaal raakte hij de lat en als we even later weer gevaarlijk worden, moeten we concluderen: "hij wil er gewoon écht niet in”.

Net als eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis spelen we vervolgens een soort ‘paniek-voetbal’, waarin we teveel willen aanvallen en vergeten te verdedigen. Tegenstanders zoals Excelsior en vandaag KMD maken daar dan optimaal gebruik van, met als gevolg veel tegendoelpunten. We staan slecht gepositioneerd en bieden regelmatig een vrije doortocht aan de tegenstander. Het gevolg: nog 4 tegendoelpunten en een 0-5 achterstand. In een vervolgens spaarzame enigszins op een aanval lijkend moment, brengt Uveys de bal voor het doel. Een verdediger blokt de bal, maar doet dat in de ogen van de scheidsrechter teveel met de arm. Een goedmakertje, dit was geen strafschop. Op slag van rust verzilvert Owen het buitenkansje keurig en gaan we met een 1-5 achterstand de rust in.

Het was zeggen wat er te zeggen viel en de conclusie: "we doen echt voetballend niet voor ze onder”. En dat was ook zo. De basistaken moeten echter beter worden uitgevoerd. Niet op één plek op het veld, maar op meerdere tegelijk.

De boodschap kwam aan en binnen tien minuten in de tweede helft waren we volledig terug in de wedstrijd. Eerst verslikte een verdediger van KMD zich in de bal en het doorjagen van Owen. De spits onderschepte en schoot zelf raak, 2-5. Enkele minuten later kregen we net buiten de zestienmeter een vrije trap. Uveys werd door het team naar voren geschoven. Met een welgemikte trap schoot hij de bal hard tegen de onderkant van de lat. Willem reageerde vervolgens alert en kopte binnen, 3-5.

Als we blijven aandringen en de tegenstander het steeds meer en meer over de fysieke boeg gooit tot over het randje, krijgen we vrije trap na vrije trap. De eerste vrije trap die Tijs de zestienmeter in krult wordt door Owen nog voorlangs gemikt, maar enkele minuten later weet de spits een voorzet van Tijs wel af te ronden en hij deed dat ook nog eens met het hoofd: 4-5. De tegenstander raakt gefrustreerd van het scoreverloop en richt de pijlen daarbij voornamelijk op de scheidsrechter, door met woorden duidelijk te maken het met geen enkele beslissing eens te zijn.

In het uitverdedigen weet Sietse de bal weg te halen, maar bleek dit na afloop toch echt te hebben gedaan met de hand. Vanaf de zijkant was dit niet goed te constateren en vermoedelijk vanuit de positie van de scheidsrechter ook niet. Dat was natuurlijk olie op het vuur voor de bezoekers. Als even later, 10 minuten voor tijd, Tijs de zestienmeter in soleert en door drie man tegelijkertijd onreglementair wordt neergehaald en er nu dus wel een strafschop volgt, zijn de rapen echt zuur. De trainer van de bezoekers loopt het veld in en bond in toen er tegen hem gezegd werd, "had je moeten doen toen je een onterechte strafschop mee kreeg” en bovendien was deze wél terecht, de eerste van vandaag. Owen ging weer achter de bal staan en schoot andermaal raak, zijn vierde van de wedstrijd alweer (met je: "mag nog meer doelpunten maken”): 5-5!

De scheidsrechter was het gezeur van de bezoekers terecht zat en floot af, met nog 10 minuten te spelen, jammer voor ons, maar meer dan een oefenwinst was er vandaag toch niet te behalen. En met het risico op een echte schoppartij is het denk ik een verstandige keuze geweest. Hopelijk hebben we andermaal geleerd dat we scherper moeten starten en dit moeten doen vanuit onze eigen positie. We kunnen niet alleen maar, met zijn allen, gaan aanvallen. Het is toch zo simpel.

Na de wedstrijd volgde, net als vorig jaar, een klein Sinterklaas momentje voor de jongens in de kleedkamer. De voorpret was weer groot en ook de ontvangst ervan was weer erg leuk om te zien. Zo werd deze gekke zaterdag in een onvoorspelbare tijd toch leuk afgesloten. Het volledige gedicht nog eens terug lezen? Dat kan hier!

Komende zaterdag staat de competitie wedstrijd uit bij Nootdorp op de planning, we zullen dan uit een ‘ander vaatje moeten tappen’. Ondanks de lage klassering een niet te onderschatten tegenstander, dat pas 3 wedstrijden speelde. We trappen af om 12.15 en hopelijk weet Neptunus-Schiebroek JO18-1 ons dan weer drie punten te schenken…