"Gewoon" goed...

Naast een goed voetballende prestatie en opnieuw drie punten, is "gewoon" goed óók gevaarlijk. Dat zagen we in het begin van de tweede helft. Het is tegelijk ook eigenlijk het enige dat viel op te merken na deze avondwedstrijd.

Na de overwinning op Lugdunum werd er door de toetsweek en vakantie nauwelijks getraind (2x met een klein groepje) en de zaterdagen bleven vrij. Nieuwerkerk hielp mee door de wedstrijd van zaterdag naar maandag te zetten. En zo traden we deze maandagavond aan tegen deze gewezen 'concurrent'. Naast Uveys, die door een enkelblessure nog altijd ontbreekt, moesten we vandaag ook de zieke Mads missen en eerder het weekend had Owen al aangegeven niet helemaal fit te zijn. Hierom werden Menno en Jasper uit O16 op maandagmiddag nog toegevoegd aan het team, want we wilden niet het risico lopen om met slechts 1 wissel komen te staan. Achteraf bleek het allemaal wel mee te vallen, maar waren de extra wissels toch ook wel fijn.

Dat het team zin had in weer een avondwedstrijd bleek in de eerste helft. Woorden schieten te kort om het uitstekende samenspel te omschrijven. Ja, natuurlijk zijn er nog dingetjes waarbij we de puntjes op i kunnen zetten. Echter vliegen wekelijks de complimenten me om de oren. Deze week kwamen ze van scheidsrechter Marcello (die ons sinds Excelsior M. thuis niet meer had gefloten - 4-9 -) en van grensrechter Ruben (van Nieuwerkerk) die ons floot toen we tegen Spijkenisse speelden (en over twee weken weer als we hekkensluiter Cabauw op bezoek krijgen). Ze zien van afstand nog veel meer de verbeteringen in het spel. De term 'tikkie-takka' hoorde ik vandaag van een jonge supporter voorbij komen. Lovend is men en terecht.

Het duurde vandaag zeven minuten voor we een voorsprong namen. Captain Sietse gaf een bal in de diepte op Tim, hij verving Mads in de basis als linkshalf (en Willem werd de '10'), nam aan en gaf direct zijn tegenstander het nakijken. Met links gaf hij de bal strak voor op de inkomende en vrij gelaten 'middenvelder' Willem. Met een perfect en goed getimede knappe actie kopte Willem ons naar een snelle en toen al verdiende voorsprong, 1-0. Een veelzeggend citaat van assistent Piet direct na de goal: 'zeer knappe goal, even inhouden, goed gemikt' en een goedkeurende tevreden knik erbij... De openingsfase is altijd aftastend en als je niet meteen een grote afstand neemt in doelpunten (zoals we uit bij Spijkenisse deden), wat natuurlijk ook niet altijd kan, dan komt een tegenstander automatisch ook tot mogelijkheden. Dat Nieuwerkerk in eerste instantie niet verder kwam dan een paar (4 á 5) hoekschoppen, mogen we tevreden over zijn. We lieten ons twee keer iets te ver terugdringen. De eerste keer kwam een Nieuwerkerker gevaarlijk in de vijf meter met een inzet op doel na een verkregen voorzet, maar met een katachtige reflex zorgde Robbie ervoor dat een gelijkmaker uitbleef. Een paar minuten later werden de snelle aanvallers van de bezoekers in een counter weer ingezet. Via rechts vonden ze ruimte en leek de bal na de voorzet voor een open doel eenvoudig in te schieten, maar lastminute ingrijpen van Finne en Otto zorgde ervoor dat het Nieuwerkerk slechts een hoekschop opleverde.

De hoekschop leverde Nieuwerkerk niets gevaarlijks op (weten we nog dat veel corners tegen gevaarlijk waren en ook voor tegendoelpunten zorgden?) en we schakelden meteen om, maar in plaats van een directe counter konden we de bal over meerdere schijven in no-time op de helft van de tegenstander brengen. Finne, die een neusje heeft voor die momenten, was al betrokken in de aanval en kreeg de bal, opnieuw van Tim, in de zestienmeter heerlijk vrij mee en verschalkte de kansloze doelman, 2-0. We waren in deze fase hierna echt een klasse beter. Hele grote kansen waren er nu niet, maar de rust én tegelijk met tempo de bal laten rondgaan was erg goed. Finn kreeg van afstand een goede mogelijkheid, maar helaas was het net niet genoeg voor een doelpunt. En dan ineens laten we de tegenstander te makkelijk voetballen halverwege de eerste helft. De directe tegenstander mocht zonder tegenstand doorlopen en van ruime afstand vloog de bal er in de korte hoek zomaar in. 2-1 uit het niets. Nog binnen een half uur stelden we orde op zaken en vond Owen zijn adrenaline. In een eerste aanval kon hij á la Robben van rechts naar links langs de zestienmeter-lijn dribbelen en uithalen. Via de lat zag hij zijn inzet over gaan. Slechts een paar minuten later was het Finne die een diepe bal gaf op Tim. Met een goede aanname hield hij twee verdedigers bezig en was hij voor de derde keer verantwoordelijk voor de beslissende assist op de vrijgelaten Owen, die voor een 3-1 voorsprong wist te zorgen.

Tot aan de rust gaven we niets meer weg en wisselden een paar keer (ook met invallers iedereen zoveel mogelijk gelijke speeltijd). We creëerden ook niet heel veel in deze fase, maar controleerden wel de wedstrijd. Op de bank waren de adviezen van Piet er met een latere terugkoppeling in de rust naar de rest van het team. Voorzichtig kwam de vraag: 'we spelen toch best aardig?' Het antwoord: 'het is "gewoon" goed'. Vlak voor rust maakte de linksbuiten van Nieuwerkerk een misstap terwijl de bal uit was en er geen duel aan vooraf ging. Hij ging kermend van de pijn naar de grond. Direct bleek dat hij al eerder een knie-operatie had ondergaan en een combinatie van schrik en een verkeerde beweging zorgde nu voor veel ellende. Scheidsrechter Marcello besloot na een paar seconden bedenktijd voor een vervroegde rust (2 minuten), want het was te koud om buiten te blijven staan. Piet, Marcello en twee Nieuwerkerkers droegen de betreffende speler in de rust met een brancard van het veld.

In de rust was het relaxt in de kleedkamer én misschien wel iets té relaxt. Lacherig zelfs, met een paar gevatte opmerkingen van Lars en dat zorgde ook voor een ‘belofte maakt schuld’-moment voor mij bij winst aanstaande zaterdag. Maar ja, het was ook terecht we speelden goed positiespel, hielden het tempo in de wedstrijd en keerden diepe ballen met snelle aanvallers tegen alsof het niets was. Toch was het misschien iets te ontspannend want in de tweede helft begonnen we moeizaam aan de wedstrijd. Het leverde niet meteen tot acuut gevaar en we hadden zelfs direct na rust moeten scoren. Jasper (O16) mikte echter rakelings naast na een aanval waar de terug ingevallen Owen ook direct betrokken was. We gingen wat verder achteruit lopen en met de relaxte sfeer in het achterhoofd lieten we Nieuwerkerk toch gevaarlijk worden. Het was uiteindelijk laatste man Sietse die na een klein kwartier over de bal heen trapte waarna de Nieuwerkerker spits optimaal wist te profiteren (3-2).

We krabbelden op – terwijl we niet eens echt gevallen waren – en weten doormiddel van sterk doorjagen (een verbeterpunt uit de rust) de voorsprong weer te versterken. Jasper en Owen zetten de defensie onder druk. Jasper wint de bal en geeft Owen de bal. De topscorer (door tegenstanders inmiddels gevraagd of hij echt zo vaak scoort) weet andermaal – en dus zelfs niet helemaal fit – de bal heerlijk tegen de touwen te schieten, 4-2. Het was een ontladend doelpunt in een fase waarin we niet direct de grip terug kregen op de wedstrijd. Dat bleek slechts een paar minuten later. We leden slordig balverlies en met een samenloop van omstandigheden – net te laat ingrijpen door een onverwachte situatie – wist Nieuwerkerk opnieuw een aansluitingstreffer te maken (4-3). Er kwamen nieuwe wissels in voorbereiding. Ditmaal ook noodzakelijk. We moesten de grip op de wedstrijd terug krijgen. Kansen geven, speeltijd én respect voor de invalbeurt mag allemaal, echter drie punten laten lopen, dat doen we niet. Menno (O16) had een ongelukkige dag. Zelfkritisch baalde hij zelf het meest. Zowel ik zelf als Piet zorgden voor de nodige opbeurende verbeterpunten. Het is een leerproces. Spelen op een andere positie dan normaal in zijn eigen team en een sterkere tegenstander dan bij eerdere invalmomenten. We hebben het binnen ons team ook allemaal meegemaakt. Het hoort erbij. Heads up and keep going.

In dezelfde fase van de wedstrijd kwamen ook Willem en Hidde naar de kant. Beide hadden een goede wedstrijd gespeeld. Hidde was zelfkritisch en vond dat het beter moest, maar hij had de sterke en snelle buitenspeler gewoon goed onder controle, die net ná de wissel scoorde. Willem was tevreden en mocht zelfs zeer tevreden zijn. We bespraken even hoe we in onze formatie altijd een man meer situatie op het middenveld willen creëren en dat ‘de 10’ daar een belangrijke rol in speelt. Vandaag wist Willem zichzelf continue daar vrij te spelen omdat de centrale verdediger niet durfde uit te stappen en de buitenste middenvelders te weinig naar binnenkwamen. Een bal vrij kunnen aannemen en door te zetten of gewoon ruimte maken, hij wist het spel daarmee in goede banen te leiden. ‘Als idee en uitvoering samen vallen’.

Met wat extra coaching momenten vanaf de zijlijn en nieuwe intensiteit van de invallers namen we het heft definitief terug in handen. Heerlijk om te zien dat het proces op het middenveld met met name Finn en Tijs steeds beter loopt en vandaag zelfs onmisbaar was. De hard werkende Lars bracht de bal na weer een goed opgezette aanval op rechts bij Wouter. Hij zocht en vond Abe vrij in de zestienmeter. Ongelukkig stapte hij op de bal, maar Nieuwerkerk kreeg de bal niet weg en veroverd door Tim, die ditmaal zelf afrondde en het verschil maakte, 5-3. De na rust wat ingeslopen nonchalance was geheel verdwenen en we lieten er geen twijfel over laten bestaan wie vanavond als winnaar van het veld zou stappen in dat laatste kwartier. Vlak voor tijd was de sterk spelende Finne opnieuw verantwoordelijk voor een diepe bal, deze keer uit een vrije trap, op Tim. Wie anders vandaag? Niet alleen erg goed spelen, maar ook direct betrokken bij 5 van de 6 doelpunten! Hij legde de bal met het hoofd klaar voor Jasper. De invaller zag het harde werken dan toch beloond met een doelpunt, 6-3. De eindstand was daarmee bepaald. We hebben de koppositie duidelijk verstevigd. Nieuwerkerk heeft zichzelf van concurrent gedegradeerd tot middenmoter.

Het was andermaal een sterke vertoning van Neptunus-Schiebroek JO18-1 vanavond in deze competitie. De koppositie is dan ook zeker terecht. We moeten waken voor gemakzucht (begin tweede helft) en onderschatting (o.a. Ter Leede uit, Nieuwerkerk verloor er - Lugdunum uit, CVC verloor er en Nieuwerkerk uit, laten ze zich na een eerdere bekernederlaag voor een derde keer wegspelen?). Het ziet er goed uit voor ons, maar een gelopen strijd is het nog zeker niet. Het veldspel, de sfeer en het karakter van de groep laten ons positief zijn over het verder verloop van dit seizoen, maar zoals gezegd: "gewoon" goed is óók gevaarlijk.

Het was een geweldige maandagavond met een zeer goede 3 punter, tegen een helemaal niet-onaardig voetballende tegenstander. Komende zaterdag spelen we een volgende 'kraker'. De huidige nummer 2 komt dan naar de Hazelaarweg. Uit bij Vitesse Delft verloren we de enige competitie wedstrijd tot nu toe. We moeten iets recht zetten dus. Onder een lekker lente zonnetje hopen we met voldoende support de vergissing in Delft recht te zetten. Aftrap is om 11.45uur. Tot dan!