JO18-1 elimineert Nieuwerkerk

Een volwassen spelende ploeg liet de thuisploeg alle hoeken van het eigen kunstgrasveld zien.

De op één na laatste uitwedstrijd van het seizoen ging gepaard met een hoop voorbereidingsspanning (bij de coach dan vooral). Lars en Abe konden er dit weekend niet bij zijn, maar omdat O19 niet speelde kon Kanyé bereid worden gevonden om ons te helpen. Omdat woensdag Willem en Wouter al ziek waren bleef er toch de nodige onzekerheid over de spelersaantallen. Er was al bij O16 geïnformeerd, maar zij speelden óók een belangrijke uitwedstrijd en na een school tripje naar Rome van een week (waar Tijs ook bij was), zouden twee wedstrijden iets teveel van het goede zijn. Echter ging op vrijdagochtend ook hun wedstrijd niet door en dus werden Bruno en Jasper bereid gevonden mee te doen. Hierna waren de definitieve afmeldingen van Willem (vrijdag) en Wouter, toch nog op zaterdagochtend - jammer en vervelend, maar daarmee niet onoverkomelijk.

Twee keer eerder kwam Nieuwerkerk al naar de Hazelaarweg. In de bekerfase wonnen we met 4-2 en slechts een maandje geleden wonnen we op een maandagavond met 6-3. 'Makkelijk' ging het beide keren niet helemaal en we moesten er vooral voor waken dat de thuisploeg voor een laatste kans zou kunnen willen gaan. Nieuwerkerk startte deze return met vier nederlagen en wij: twee nederlagen. De Nieuwerkerkers konden bij winst de competitie dus weer volledig open gooien.

Afbeelding invoegen

Ruim op tijd stonden we op het veld voor de warming-up van deze wedstrijd omdat we een kleedkamer moesten delen met een pupillenteam, onbegrijpelijk als je 20+ kleedkamers hebt. De warming-up was goed, maar de tijd naar de aanvang van de wedstrijd lang en helemaal toen ook de scheidsrechter nog op zich liet wachten. De tactiek om aan de zijkanten met twee directe tegenstanders hard te werken en de ruimte te laten ontstaan op het middenveld (waar we toch al met een man meer staan), werd besproken en ook de afwisseling in spelers daarin (zodat het ook conditioneel op te brengen is). Een korte terugblik op de nederlaag bij Ter Leede volgde en we zouden andermaal proberen om tegen de wind in te starten. Zo gezegd, zo gedaan.

In de eerste helft ging de wedstrijd redelijk gelijk op, beide teams probeerden ruimte te zoeken en dat lukte ons vaker net iets beter dan de thuisploeg, die vele malen tammer speelde dan verwacht werd. Er was niet te zien dat dit de laatste kans van hun was. We kwamen een paar keer gevaarlijk voor het doel van Nieuwerkerk, maar de doelman bleek een aardige sta in de weg. En dat het ook een prima doelman is, blijkt wel uit de cijfers. In de 'andere' tien wedstrijden kreeg hij 'slechts' tien doelpunten tegen. Er moest net iets meer gedaan worden om hem te verrassen. Iets wat ons in de thuiswedstrijd een paar keer goed lukte, door onder andere goed uitgespeelde aanvallen. Nieuwerkerk zette er maar vrij weinig tegenover en kwamen niet veel verder dan een tweetal afstandsschoten, welke voor Robbie een makkelijke prooi waren. Halverwege de eerste helft zorgde een duel aan de linkerkant van het veld voor de meeste opwinding tot dan toe. Mads werd door de rechtsback vastgehouden (zie foto bewijs), dat vasthouden duurde zo lang dat Mads besloot zich los te trekken en raakte daarbij de tegenstander. Beide spelers werden door de scheidsrechter voor een tiental minuten naar de kant gestuurd. Mads die zich benadeeld voelde nam gefrustreerd plaats op de bank. In de opstelling hoefden we niets te veranderen. De man meer situatie op het middenveld was weg, maar aan de linkerkant zou meer ruimte komen omdat het de rechtsback van Nieuwerkerk was. We konden er uiteindelijk niet echt gebruik van maken.

Een negental minuten voor rust kwam de ingevallen Kanyé op het middenveld in balbezit en legde de bal terug op Finn. Op het exact juiste moment gaf hij de bal in de diepte mee aan Owen. De spits was andermaal trefzeker en bracht ons een toch terechte 0-1 voorsprong. Een klein slippertje van Finne achterin bracht de thuisploeg nog voor rust in een kansrijke positie, maar ook nu gingen ze te slordig om met de verkregen mogelijkheid. We zochten de kleedkamer op met een kleine voorsprong, maar wisten wat ons te doen stond. Als we op de juiste manier de concentratie en scherpte bewaarden met de wind in de rug, dan zou het wel eens een grote uitslag kunnen worden. Ook bespraken we enkele beslissingen van de scheidsrechter. Altijd zullen twijfelgevallen in het voordeel besloten worden van de thuisploeg en zal een bezoekende speler altijd harder worden aangesproken op, bijvoorbeeld, praten. Ermee om leren gaan is een lang en moeilijk proces en volledig te begrijpen, maar je wint geen wedstrijden door je er druk over te maken. Dat doe je door goed te voetballen en geen mogelijkheid te laten voor 'thuisfluiters'.

Even was er dat momentje net na de rust. Een Nieuwerkerker brak plots door de verdediging en ging alleen op Robbie af. De tijdig uitgekomen doelman zorgde met de benen ervoor dat de aanval gesmoord werd en we verder konden uitverdedigen. Een belangrijk moment in de wedstrijd werd zo afgewend. We speelden in de tweede helft een klein kwartiertje toen Mads weer gebruik kon maken van de op het middenveld verkregen én geboden ruimte. Hij stuurde Kanyé in de diepte weg. De verdedigers kwamen te laat en het uitkomen van de doelman tevergeefs. Kanyé zette ons - bij zijn rentree in O18 - op een 0-2 voorsprong! Enkele minuten later was het Owen met een uitstekende actie aan de linkerkant van de zestienmeter. Hij legde de bal terug op Bruno. De O16 speler bracht de bal in een luttele seconden goed voor de rechtervoet op enkele meters van de zestienmeterpunt en schoot de bal in de verste kruising op werkelijk schitterende wijze tegen de touwen (0-3)! Niet alleen werd er uitgebreid geklapt voor dit fantastische doelpunt, maar werd het doelpunt in het veld ook als team gevierd. Als trainer fijn en geweldig om te zien hoe dat telkens weer gebeurd én vooral ook bij doelpunten van invallers! Het bevestigd alleen maar hoe het team er gezamenlijk in staat. Klasse!

In de fase hierna wilde de thuisploeg zich vooral niet werkelijk naar de slachtbank laten leiden en had daar meerdere keren enkele stevige overtredingen voor nodig. Dit frustreerde weleens, maar de scheidsrechter was telkens tijdig om af te fluiten en ons de vrije trap te geven. Een gele kaart - niet dat dat nodig is, maar in vergelijking met de kaarten in de eerste helft... - bleef uit. Met een paar hoekschoppen kregen we nog een paar gevaarlijke mogelijkheden. Sietse was nog dichtbij, maar kreeg het hoofd niet helemaal lekker tegen de bal. Kanyé werd gewisseld en bedankt voor zijn invallen én doelpunt om te worden opgehaald en nog bij O23 mee te gaan doen. Ook Bruno en tot zijn eigen teleurstelling Mads werden gewisseld toen de laatste fase aanbrak.

Het verzet van de thuisploeg was gebroken en de soms stevige wind maakte hun het voetbal ook onmogelijk, de krachten vloeiden weg bij Nieuwerkerk en wij zette nog een keer aan. Finn die op het middenveld weer een puike pot speelde werd hard omver gelopen. De scheidsrechter gaf voordeel en de aanval duurde voort, tot Owen in de zestienmeter ook onreglementair gestopt werd. Alle voorgaande 'thuisfluiter' oordelen konden de vuilnisbak in, de leidsman gaf een strafschop. Maar natuurlijk mede tot stand gebracht door 'gewoon' - goed - (door) te voetballen. Zoals gewoonlijk nam Owen zelf plaats achter de bal. De doelman zat in de juiste hoek en raakte de bal nog aan, maar het schot was hard genoeg om tegen de touwen te gaan: 0-4! Na de Nieuwerkerker aftrap kwamen we heel snel weer in balbezit en tot een nieuwe aanval. Uveys kwam door aan de rechterzijde van het veld en gaf de bal bij de tweede paal perfect voor op Owen. Hij nam de bal vanuit de lucht in één keer op de slof, verraste daarmee de doelman volledig en zorgde met een geweldige welgemikte trap voor een ongekende weelde: 0-5!

Enkele minuten voor tijd namen we in alle rust de tijd om op te bouwen en was het Finne die in balbezit kwam, net als zo vaak en al eerder geprobeerd in de wedstrijd, zag hij Tim vertrekken. De middenvelder die de laatste fase op '10' stond, vond nu eindelijk de ruimte waar hij al de hele wedstrijd naar op zoek was. De assist was perfect en de verkregen kans zo groot door de loopactie die eraan vooraf ging. Een niet te missen kans en dat gebeurde dus ook niet. Tim zorgde voor een geweldig slotakkoord: 0-6! In de laatste minuten werd Finn - met last en moegestreden - vervangen door Mads en Bruno mocht de speeltijd volmaken en Owen vervangen, die weer bedankt werd voor de inzet én (3) doelpunten. Niet veel later klonk het laatste fluitsignaal. We speelden goed voetbal in een wedstrijd waarin we meer tegenstand verwacht hadden. We gaven zelf ook nauwelijks kansen weg, wat mede de verdienste was van onze backs Otto en Hidde.

We bleven rustig en geconcentreerd en brachten daarmee ons beste wedstrijdresultaat op de scorelijst. Hiermee lieten we de rest van de competitie zien dat de nederlaag bij Ter Leede echt een 'foutje' was én niet onbelangrijk de echte concurrent, CVC Reeuwijk, extra lieten slikken bij het zien van de uitslag, want dat is er toch eentje die aanspreekt. Dat de concurrent zelf met 'slechts' 2-0 won van Cabauw op eigen veld, laten de verhoudingen wel zien. Maar... als volgende week dé topper tegen Reeuwijk gespeeld gaat worden is het verschil in (verlies)punten, slechts 2. De thuiswedstrijd tegen Reeuwijk zullen we spelen met dezelfde tactiek als vandaag. Dezelfde afwisselingen, met hier en daar andere spelers. Op het eigen hoofdveld trappen we om 12.30 af voor dé belangrijkste wedstrijd van het seizoen!