Derby day!

Eindelijk stond er weer eens een echte derby op de agenda. De uitwedstrijd bij VOC in deze bekerpoule is in meerdere opzichten een speciale wedstrijd. Derby's staan altijd bol van spanning en persoonlijke belangen. Het niet willen onderdoen voor vrienden of (oud) klasgenoten. Iedereen kent (bijna) iedereen. Bijna ging de derby van deze zaterdagmiddag niet door. VOC mocht de grasvelden nog niet gebruiken nadat deze opnieuw waren ingezaaid na afloop van het cricket-seizoen. Wedstrijdcoördinator Theo Stikkers van VOC weet inmiddels de weg naar ons wel te vinden en na goed overleg werd de wedstrijd op ons terrein gespeeld én na wat schuiven in de al geplande wedstrijden, ook nog eens op het hoofdveld.

Derby's tegen VOC hebben we al in allerlei vormen meegemaakt. Oneerlijke, eerlijke, spannende, monsterzeges -en nederlagen. Een kampioensstrijd, goede wedstrijden, maar zeker ook slechte. Nog nooit werd er echter een onderlinge wedstrijd (in mijn bijzijn), gespeeld op het terrein van de tegenstander en eerlijk, andersom hadden we een andere wedstrijd verplaatst. Ook gebeurde het nog niet eerder dat een oud- VOC'er uitkwam voor Neptunus-Schiebroek in een onderlinge derby, andersom gebeurde dat al meermaals. Het duel van vandaag op prime-time (15.00 uur) in een warm zonnetje onder toeziend oog van een vol terras, had alles wat een derby zo leuk maakt. De wedstrijd dus op eigen terrein, maar met een scheidsrechter van VOC, want het was natuurlijk nog steeds wel hun thuiswedstrijd. Coördinator Theo Stikkers kwam zelf de wedstrijd leidden.

Al snel waren we de bovenliggende partij. Het enthousiasme was er en de wil om te voetballen was groot aan onze kant. Na iets meer dan een kwartier wisten we al op voorsprong te komen. Het was Mads -onze oud-VOC'er -die de bal met een geweldige pass zo over de defensie van VOC legde. De bal op maat voor Owen. De spits kon vrij door naar de doelman en scoren, 0-1! Er gebeurde vervolgens veel in nog altijd het eerste kwart van de wedstrijd. In een VOC aanval gaven we teveel ruimte weg en lieten de tegenstanders te gemakkelijk onze 16-meter inkomen. Invaller doelman Tijmen (JO17) -Robbie was op introductiekamp voor zijn nieuwe studie- was kansloos en de stand weer gelijk (1-1). Dit lieten we niet zomaar gebeuren en meteen na de aftrap begonnen we aan een nieuwe aanval. Dit resulteerde in goed positiespel en een één-tweetje tussen Uveys en Tim. Die eerste vond de achterlijn en gaf de bal goed voor, alwaar Owen de bal tegen de touwen kopte. De voorsprong weer een feit: 1-2!

Ook de vijf minuten daarna waren voor ons. VOC probeerde het wel, maar was kansloos -terwijl ze het ook vaak over rechts probeerden- tegen een sterk spelende Maas, die elke poging tot een aanval onschadelijk maakte. Met geweldig samenspel kwamen we tot een nieuwe aanval. Weer waren Uveys, Tim en Owen er met een hoofdrol. Snel handelen en door bewegen richting het VOC-doel. In onze ogen speelde Owen de bal achteruit terug op Tim toen laatstgenoemde de bal vervolgens binnen gleed, maar de grensrechter dacht daar anders over. De scheidsrechter nam het vlagsignaal over en daarmee ging het mooiste doelpunt van de middag niet door. Ondanks het verdere goede spel bleven meer doelpunten uit in de fase erna. Achterin gaven we nauwelijks iets weg. Zo'n tien minuten voor rust kregen we een vrije trap een paar meter over de middenlijn. De bal kwam in de zestienmeter op het hoofd van Tim, die 'door kopte' en daarmee de doelman verraste, de goalie (ook invaller) pakte in eerste instantie nog deze poging, maar in de rebound liet Tim hem wel kansloos! Eindelijk kregen we waar we al even recht op hadden, een 1-3 voorsprong.

De eerste wissels van de middag volgden hierna. Willem en Daan, die op de rechterflank hun taken zeer verdienstelijk hadden uitgevoerd werden vervangen door Lars en Otto. Finn en Hidde, namen de plaatsen in van Tijs en Uveys. Koud in het veld wordt Hidde weggestuurd nadat Owen hem de bal in de diepte meegeeft. Hidde neemt de doelman onder vuur en ziet zijn poging ternauwernood gered, maar de ook net ingevallen Finn heeft het sprintje getrokken en weet de vrije bal in het lege doel te werken, 1-4! In de rust zijn we het erover eens: dit was een hele goede eerste helft, maar waak voor gemakzucht!

Als de tweede helft een paar minuten onderweg is, geeft de scheidsrechter VOC een strafschop. Makkelijk gegeven, maar het kan. Otto liep de al half vallende aanvaller ongelukkig (verder) onderuit. De bal door het midden was, ondanks dat hij lang wachtte met een keuze maken, kansloos voor Tijmen (2-4). Nog altijd geen vuiltje aan de lucht en zeker niet als we het heft weer in handen nemen en na een kwartier weer weten te scoren. Willem zette met een snelle ingooi Hidde vrij en de assist op Lars was goed. In twee pogingen wist Lars ons vijfde doelpunt van de middag aan te tekenen, 2-5! We laten vervolgens VOC weer terugkomen in de wedstrijd met een derde treffer (3-5). Ongelukkig, maar te voorkomen. We claimen een strafschop als de doelman van VOC fel inkomt op Lars die hoog moet springen om de hem te ontwijken. Hij speelt de bal was de uitleg, ja dat was waar, maar... de strafschop kwam er niet, maar na protesten een hoekschop wél.

Het was ondertussen een spaarzame aanval aan onze kant, want we stonden onder druk en VOC zocht naar ruimte. Enkele wissels moesten de ruimte verder gaan beperken, maar een wijziging in de wissels veranderde de tactiek en de opdracht naar andere spelers. Dit pakte uiteindelijk niet goed uit. De gegeven taken werden niet goed uitgevoerd, net als enkele basis taken. We wilden teveel en te graag ons zesde doelpunt te maken en vergaten letterlijk te voorkomen dat die aansluitingstreffer gemaakt zou worden, en die kwam er dus wel op dat moment: 4-5. Meerdere spelers moesten in de zenuwslopende slotfase erop worden gewezen om niet te vergeten te verdedigen. De bezetting veranderde andermaal omdat deze noodoplossing duidelijk niet werkte. Terug naar de samenstelling - in de as - zoals we aan de wedstrijd begonnen, met hetzelfde enthousiasme en een portie benodigde inzet voorkwamen we erger, waarbij ook gezegd moet worden dat Tijmen ons nog een keer geweldig redding bracht.

VOC geeft ondertussen wel ruimte weg en daar weten we met een snelle tegenaanval van te profiteren. De verdedigers van de tegenstander weten de aanval alleen te stoppen met enkele forse overtredingen en ditmaal is de scheidsrechter wel gevoelig voor het geven van een strafschop. Owen kan de wedstrijd definitief beslissen met nog slechts enkele minuten op de klok. De altijd zo trefzekere spits schampte de paal aan de verkeerde kant, dat door de VOC'ers met veel uitdagende mis plaatsingen wordt ontvangen. Hoewel behorend bij een echte derby paste het niet in deze over het algemeen toch sportieve wedstrijd. In de laatste minuten extra tijd komen we niet meer in de problemen en weten we het geduld te bewaren om zelf in balbezit te blijven.

Het laatste fluitsignaal klinkt als een verlossing waarna er nog enkele onvriendelijkheden plaatsvinden, die snel worden gestopt. De VOC coach lachte omdat ze zo sterk terugkwamen. Zelf lachte ik ook, want 3 punten, maar de uitvoering mag in onder druk staande situaties echt beter. Het neutrale publiek was de grote winnaar. Misschien een cliché, maar liefst 9 doelpunten in een spannende derby met goed voetbal, fouten en vooral veel strijd. Net als de tegenstander van volgende week: SVS JO19-1, gaan we met de volle winst (6 uit 2) naar die wedstrijd. Om 12.30 uur trappen we (alweer) thuis af tegen de ploeg uit Capelle aan den IJssel. Tussendoor spelen we midweeks op woensdagavond thuis een oefenwedstrijd tegen hoofdklasser Barendrecht JO19-2. Aftrap om 20.00 uur!