Veel doelpunten en een krankzinnig spannende slotfase

Voor de eerste wedstrijd van de 2e fase kwam Smitshoek JO19-2 naar de Hazelaarweg. Een degradant uit de hoofdklasse.

Vanwege vakantie ontbraken Daan, Hidde en Otto. Lars moest zich op vrijdagavond ziek melden en bij Tim en Finne speelde een blessure voorafgaande aan deze wedstrijd. Sam Versluis, vorig jaar O19 en nu (deels) tweede elftal speler, was bereid om (de tweede helft) mee te doen. Oscar ontbrak vandaag als grensrechter. Helaas werd er - tot mijn ergernis - geen vervanger gevonden. Dus besloot ik om zelf te vlaggen, omdat ik de jongens niet in de steek wil laten. Ik vind het niet om meerdere redenen niet kunnen dat een (wissel)speler vlagt. Ze worden minder serieus genomen, het is onhandig met wisselen en het doen van een warming up, ook het continue wisselen van grensrechter tijdens één wedstrijd is onhandig en als iemand een beetje geblesseerd is (zoals nu het geval was), dan moet dat wat wel kan vooral op het veld gebeuren. Voor de aftrap nam de geblesseerde David - en tijdens de wedstrijd al hinkend - alsnog de vlag over. Waarvoor meer dan dank. Many many thanks! Dat het - bij afwezigheid van Oscar - niet lukt om een grensrechter te vinden, vind ik écht niet kunnen en de volgende keer zullen we de wedstrijd dan ook helaas moeten afzeggen! Ik hoop dat het niet zover zal komen...

We begonnen vandaag weer erg goed aan de wedstrijd. Met Owen kregen we al snel een kans om op voorsprong te komen, maar nadat de doelman werd uitgespeeld was de inzet te zwak om tot scoren te komen en een verdediger kon de bal simpel uitverdedigen. Na een kleine 10 minuten spelen kregen we een vrije trap op een paar meter buiten de zestienmeter en zoals vaker neemt Uveys plaats achter de bal. Uveys schoot de bal schitterend binnen en zorgde zo voor een snelle en verdiende voorsprong, 1-0! Een minuut of vijf later komt Smitshoek er voor het eerst gevaarlijk uit en meteen had dat slecht kunnen aflopen, maar Robbie zorgde voor een uitstekende redding! De hoekschop die erop volgde was weer kansrijk voor de bezoekers, maar ook weer een redding van Robbie waardoor we de voorsprong behielden. Een paar minuten later kwamen we er weer uit en ontstond er ineens veel ruimte en een doelman die wat te ver uit zijn doel stond. Tim, die net over de middenlijn in balbezit kwam, zag de doelman ver uit zijn doel. Een paar meter verder besloot hij te schieten. De doelman die terugliep was op het verkeerde been en tegen zijn beweging in ging de bal laag het doel in. Een lastig, maar knap doelpunt voor een verdubbeling van de voorsprong, 2-0!

Halverwege de eerste helft ging het binnen 11 minuten helemaal mis. Na een snelle omschakeling wist Smitshoek de aansluitingstreffer te maken en met meer toekijken dan kort op de man verdedigen werd het allemaal nog veel erger. We kregen nog 2 doelpunten tegen en keken tegen een 2-3 achterstand aan, terwijl Robbie tussentijds op een kopbal nogmaals een geweldige redding verrichte en zo de schade voor rust nog enigszins kon beperken. Een paar minuten voor rust kregen we opnieuw een vrije trap buiten de zestienmeter - iets dichterbij dan eerder - en bovendien een gele kaart voor een verdediger van Smitshoek. En dus 10 minuten naar de kant, dat even niet werd begrepen, want in de hoofdklasse hoeft dat niet. De vrije trap leverde helaas geen doelpunt op. In de rust hadden we - net als de afgelopen weken - een goed moment in de kleedkamer, waar lopen we in het veld tegenaan en wat kunnen we beter doen. Het leverde een gemotiveerd team op dat deze wedstrijd wilde gaan winnen.

Sterk kwamen we uit de kleedkamer, volgens het plan in de rust werd er hoog druk gezet en hielden dat vol nadat de tegenstander weer met 11 man kwam te spelen. Tijs die al voor rust de nummer 10 positie van Tim had overgenomen werd in stelling gebracht door Owen. Tijs kwam goed door en schoot de bal hard en via onderkant van lat tegen de touwen, 3-3! Direct na de gelijkmaker kwam Smitshoek er doorheen en bracht Robbie redding. Hierna namen we de wedstrijd in handen en volgden er meer en meer kansen. Owen kreeg mogelijkheden, Tijs was dichtbij, Willem raakte de paal en Sietse schoot over. Verder waren we heel dreigend, maar ontbrak vooral de zuiverheid in de laatste pass. Sam en Mink kwamen erin voor Willem en Uveys om met nieuwe strijdkrachten de flanken op te zoeken. Mink rechts, Tijs links en Sam centraal voor de hardwerkende middenvelders Mads en Finn. Evenals de backs Maas en Wouter, die soms mee op konden komen. Het liep goed. We gaven niks weg. Er werden goede aanvallen opgezet. Alleen dat laatste stukje ontbrak nog. Tien minuten voor tijd kwam Tim erin voor Wouter, een extra spits, want dat doelpunt moesten we toch kunnen maken. De omzetting achterin leverde even wat verwarring op en een gevaarlijke kans voor de bezoekers, maar de sterk keepende Robbie liet geen doelpunt toe.

Het duurde tot de laatste minuut van de wedstrijd toen het Mink was die vanaf rechts een goede aanval beloonde door vrij te komen en de assist op Owen te geven. De spits scoorde het doelpunt en vlak voor tijd namen dan eindelijk de verdiende voorsprong, 4-3! We dachten hier toch de overwinning binnen te halen. Extra tijd volgde. Drie minuten in de extra-tijd kreeg Smitshoek een vrije trap op bijna dezelfde plaats als wij aan het begin van de wedstrijd. De muur werd neergezet en het fluitsignaal volgde. De bal ging erin, heel Schiebroek hield de adem in en binnen luttele seconden volgde de boosheid en teleurstelling. Hoe gaven we dit nou toch uit handen? Robbie kwam ongelukkig terecht en moest opgelapt worden. We kregen nog twee minuten. Tijdens de blessure behandeling herpakte het team zich. Ondertussen waren zowel Tim als Owen eruit gehaald. Die overwinning was binnen, dachten we. Voor de laatste 2 minuten moesten we weer een tweede spits erbij zetten, nadat Willem die andere plek had gekregen. Finne kreeg die boodschap mee: "gaan"... zo gezegd, zo gedaan. We gingen vol op de aanval en kwamen weer gevaarlijk voor het doel. Het leek er even op dat we niet meer gingen scoren. Hij wilde er niet in. Tot de allerlaatste seconde van de wedstrijd. Sam geeft de bal mee aan Finne. De verdediging van Smitshoek let niet voldoende op, laat zich verrassen en de inzet van Finne is nu wel net genoeg om het doel in te gaan en de doelman heeft nu niet het geluk aan zijn zijde, 5-4 in de allerallerlaatste seconde van de wedstrijd. De ontlading is groot, heel groot. Het hele team, Robbie uitgezonderd, viert het feestje op het veld. Terecht! De bal aanraken bij de aftrap is het enige dat Smitshoek nog restte, waarna scheidsrechter Hans Peter een einde maakte aan deze enerverende wedstrijd met een krankzinnige slotfase.

De felicitaties waren voor de inzet en de geleverde strijd. En natuurlijk de drie punten na een hele mooie overwinning op deze manier. Een klein drankje, als ontbijt, volgde. Volgende week spelen we de uitwedstrijd bij SVS en de maandag erop uit bij GHVV. Hopelijk gaat het regelen van vervoer soepeler dan het regelen van een grensrechter. Tot aan de aftrap in Capelle aan den IJssel om 14.30 uur!