Lang leve de derby!

Het zijn van die speciale wedstrijden waar je al lang van te voren naar uitkijkt. Derby's. Zelden saai. Meestal beladen, volgens wikipedia. Maar voor mij mag dat woordje 'meestal' weggelaten worden.

De derby van vandaag was er zeker zo eentje. Een derby waar behalve de drie punten ook de eer op het spel stond. Bij het bekend maken van de indeling ging het in de groepsapp vooral over deze wedstrijd. De eerst volgende training daarna ook. En afgelopen woensdag, niets anders dan dat. Het oude team van Mads kwam op bezoek. Om 11.30 uur verzamelen en rustig toeleven naar de wedstrijd, zoals het altijd gaat. En het bericht dat Mink een scooter ongeluk had gehad, met 6 hechtingen in de schedel en een dik oog kwam hij nog goed weg. Van de aanvankelijke 17 man voor deze wedstrijd slonk het aantal spelers hierna snel. In de warming up, die over het algemeen al beter kon, raakte Daan geblesseerd en kon uiteindelijk (ook) niet spelen.

De wedstrijd begon erg open na de aftrap om 12.30 uur. Beide teams hadden er duidelijk zin in, terwijl het publiek zich in grote getale langs het hoofdveld en op de tribune had verzameld. Beide teams hadden hun achterban naar de Hazelaarweg laten komen voor deze clash. Al na drie minuten spelen kwam Owen net over de middenlijn in balbezit. Tim was zonder te kijken gaan lopen en kreeg de bal hoog mee. Een verdediger schatte de situatie, mede door toedoen van Tim, verkeerd in. Tim pikte de bal net voor hem op en passeerde daarmee meteen de doelman om binnen te schieten, 1-0. Oscar, op dat moment grensrechter bij de dug-out zijde, zei: "slim duwtje", ik knikte - al lachend – dat beamend. De open wedstrijd zorgde ook voor kansen aan de andere kant, maar we stonden goed op te letten en lieten geen doelpunt toe. Na een klein kwartier kwam het mooiste doelpunt van de middag. Het spel werd door Lars ineens verplaatst naar rechts - dat snelle handelen waar we al zo vaak over spraken -  hij bereikte Willem die alle ruimte kreeg en de bal geweldig voorgaf op Tim. Hij nam de bal met het hoofd knap mee en schoot - vanuit de lucht - ineens op doel. Hij raakte de onderkant van de lat, maar in de rebound was het de meegelopen Mads die inkopte, 2-0! Juist in deze wedstrijd: het eerste doelpunt van dit seizoen! Een heerlijk verlopen aanval zorgde voor een verdiende 2-0 voorsprong.

De wedstrijd was zeker niet gespeeld en VOC kwam tussen de 17e en 24e minuut met 2 doelpunten weer op gelijke hoogte. Terwijl we daarvoor nog dachten dat die slappe inzetten van de bezoekers ons vanmiddag niet in de problemen zouden brengen, maar die tegendoelpunten vielen dan wel weer erg gemakkelijk. Tim was ondertussen de volgende die niet meer verder kon. Teveel last van de lies. De wedstrijd werd wat harder en onvriendelijker. Vooral de VOC'ers hadden continue commentaar op alles en iedereen. Zelf waren ze hun eigen soms - snoei - harde spel vergeten als de normaalste zaak van de wereld. Ja, het had wel invloed op de wedstrijd, maar de grotere kansen waren aan onze zijde. Onder andere Owen, Willem, Mads en eerder Tim kregen mogelijkheden. Soms van afstand, soms met een indraaiende hoekschop, maar vooral met heel veel ruimte. Ruimte die we - eindelijk - zelf creëerden. We hadden in deze fase meer moeten doen met die kansen en de wedstrijd sneller beslissen. Lars was de volgende die niet meer verder kon - hij verstapte zich en had niet veel later een dikke enkel. Een paar minuten voor rust kwam Hidde er voor de tweede keer goed door bij de achterlijn. De voorzet was goed op Willem, die recht - maar hard - op de keeper schoot. In de rebound was het Owen die raak schoot, 3-2! De voorsprong was zeker verdiend halverwege, alwaar op eigen initiatief het doorkomen van VOC'ers werd besproken.

In de tweede helft kon - zou je zeggen - bijna alle tactiek over boord. Het werd hard werken en overtredingen overleven. Maar dat was niet het enige... in alle te leveren strijd bleven we voetballen, coachen, het veld groot houden en kansen creëren. Het leverde geen doelpunten op, omdat dat laatste stukje - net als afgelopen maandag - leek te ontbreken. Maar dat we het voetbal erin hielden was fijn om te zien. De tegenstander duidelijk zwakker, maar door alles wat er gebeurde bleef het spannend. De tegenstander uit de wedstrijd halen, dat is wat ze probeerden - maar dat lukte dus niet. Als na 20 minuten Owen de bal krijgt op de helft van de tegenstander gaat Hidde lopen en heeft net genoeg aan de geboden ruimte en passeert de doelman van VOC, 4-2! Even wat lucht, want in wedstrijden als deze weet je het nooit. Een ongelukkig moment, zoals twee in de eerste helft, kan het zomaar een doelpunt worden. Het wordt er niet vriendelijker op en nadat een VOC'er net voor het doelpunt met geel voor praten langs de kant was gestuurd - beging deze zelfde speler nu een forse overtreding op Finn. Onder het oog van de scheidsrechter bleef het bij slechts een vrije trap. We krijgen even later geen strafschop als Mads duidelijk onreglementair ten val gebracht wordt en ook een aanslag op de benen van Uveys was geen kaart waard, maar als Mads wat later reageert op een tik die hij kreeg moet hij wel naar de kant. We speelden toch thuis vandaag? Het was een harde les, maar we leren er van en ik begreep de reactie wel - om het overigens niet goed te praten.

De grootste kans is hierna nog voor Uveys na een hoekschop, maar hij vind de doelman op de doellijn. In de extra tijd komt VOC nog een keer met een gevaarlijk aanval. En iets wat nog niet - door iedereen - geleerd is: nonchalant / slap / niet-geconcentreerd (noem het zoals je wilt) uitverdedigen. De VOC-barman van het kampioensfeest afgelopen zomer zorgde voor een schitterende afsluiting van deze boeiende - beladen - wedstrijd, wel in het (voor ons dan) verkeerde doel: 4-3! Lang leve de derby! Als je wint tenminste... De overwinning was er eentje om van na te genieten en zo gezegd, zo gedaan. In een al net zo enerverende derde helft was er in het clubhuis eten en een drankje voor de - in deze tweede fase, na drie wedstrijden - ongeslagen koploper. Komend weekend gaan we op bezoek bij de nummer 2 van de ranglijst. TOGB won twee keer en speelde één keer gelijk. Hopelijk zal iedereen op tijd fit zijn voor deze minstens zo belangrijke wedstrijd - misschien wel dé belangrijkste van deze periode. Het is een vroege avondwedstrijd – de lichten kunnen weer aan - met aftrap om 16.45 uur. Tot dan!